Храна и секс

Връзката между сексуалното желание и храната е известна на човечеството още от хилядолетия. Терминът "афродизиак" произлиза от името на гръцката богиня на красотата, любовта и сексуалното привличане Афродита. Интересен факт е, че политеистичните религии са обожествявали Любовта и са издигали в култ всичките й форми и проявления и след приемането на монотеистичните религии, хората спират да извършват различните езически ритуали. И все пак любовта си остава най-значимото и силно чувство в живота, за което си струва да положим всички усилия и да дадем всичко от себе си, за да го съхраним.


Репутацията на някои афродизиаци и приписваните им стимулиращи ерекцията свойства, дължи еднинствено на символиката и нямат научни доказателства.


Скаридите се смятат за афродизиак заради формата си, наподобяваща женски полов орган. Това обяснява и търговията с наподобяващия фалос рог на носорог, която междувременно нанася сериозни поражения върху числеността на въпросния животински вид. Други животински афродизиаци пък спечелват репутацията си заради външната мъжественост или агресивност на самото животно - например пенисът при тигъра. През вековете хората са правили асоциации за афродизиаци с животни, които са познати като мъжествени и плодовити репродуценти. Зайците, тигрите, козите и биковете например имат славата на изобилна репродукция, сила и мъжественост. Рисунки в пещерите показват сцени, в които ловци ядат тестисите на животните, които са убили, вярвайки, че ще приемат качествата на самото животно.


Според специалистите афродизиаците могат да създават сексуално желание по два начина: чрез въздействие върху мозъка и чрез влияние върху части от тялото ни. Така например нещо, което засилва кръвния поток в сексуалните органи, може да симулира усещането за полов акт и всъщност да създаде желание за секс. По подобен начин съществуват и субстанции, каращи тялото ни да произвежда повече химически вещества, свързвани със сексуалното желание.

Субстанциите, които „свалят" задръжките като алкохол и марихуана, също могат да създадат или „отключат" сексуалното желание. Понякога дори само мисълта, че нещо е афродизиак, създава усещането, че то наистина работи като такова. Проучвания доказват, че някои храни, подправки и други добавки наистина могат да стимулират отделянето на хормони и други химически вещества, които влияят върху либидото. Онова, което не знаят обаче е дали тези вещества се произвеждат в достатъчно голямо количество, за да усетим разликата. Не са налични много на брой задълбочени изследвания в тази област, тъй като по принцип либидото е трудно за изследване състояние.

Авокадо
Още ацтеките са познавали и използвали авокадовото. Наричали са го „дървото на тестисите", тъй като плодовете му растяли по двойки и наподобявали тестиси. Афродизиачната слава на авокадото се дължи именно на въпросната прилика.


Банани
Стимулиращите сексуалността свойства на банана, също са му преписвани заради фалическата форма на плода банан, а също и на цветовете на дървото. Древно ислямско поверие гласи, че след като Адам и Ева биват прогонени от райската градина, те се опитват да прикрият голите си тела не със смокиново листо, а с листо от бананова палма. Освен че са много вкусни, бананите са богати на натрий и витамини от групата В, за които се смята, че са изключително важни при производството на сексуалните хормони.


Нар
В Мароко кората на нара се счита за средство, засилващо мъжката потентност и възбуда. Кората на плода се настъргва на много ситно и към нея се добавят смачкани плодове на черница.


Папая

Освен сладък и сочен вкус папаята има и естрогенни свойства - тя съдържа химически съединения, действащи подобно на женския хормон естроген. В миналото вкусния плод се е използвал като средство предизвикване на менструация и образуване на кърма, улесняване на раждането и увеличаване на сексуалното желание при жените.


Люти чушки

Консумацията на лютите чушки предизвиква серия от физиологични реакции в организма на човек, каквито са изпотяване, учестяване на сърдечния ритъм и кръвообращението. Тези реакции наподобяват симптомите, появяващи се по време на секс. Причина за тези физиологични реакции е веществото капасцин, което има и доказани болкоуспокояващи свойства. Консумацията на люти чушлета може да причини и раздразнение в половите органи и пикочните пътища, наподобяващи усещанията при сексуална възбуда.


Краставици

Освен заради формата си, наподобяваща мъжки полов член, ароматът на краставицата действа стимулиращо при жените като увеличава кръвния поток към вагината.


Лакрица
В древен Китай хората употребявали лакрицата за засилване на любовното желание. Оказва се, че нейният аромат е изключително стимулиращ. Според резултатите от проведено проучване за ефекта на различните миризми върху възбудата, се оказва, че миризмата на черна лакрица увеличава кръвния поток към пениса с 13%, а в комбинация с аромат на понички този процент става 32.


Сентела / Готу-Кола

Китайците и индийците пък обичат да похапват салата от Сентела (или Готу-Кола) - пълзящо растение, в чиито листа се съдържа фитоестроген (както и в тези на кориандъра), който кара хормоните да кипят.


Мандрагора

Растението мандрагора е много известно във всички цивилизации със своите магически свойства. Археолозите разчитат названието му дори върху намерените шумерски дъски за писане. В гробовете на египетските фараони са открити корени от мандрагора, които много приличат на човешко тяло. Хипократ препоръчва мандрагора при безсъние, страхови неврози и стрес.

Арабите наричат зърната на мандрагората "ябълки на любовта" заради еротичните сънища, които предизвикват. Зърната на растението са с бял или червеникав цвят и са големи колкото орех. В Библията се споменава, че Рахел зачева след като е яла от плодовете на мандрагората. Днес учените провеждат изследвания и откриват на какво се дължат чудните свойства на мандрагората - растението съдържа множество алкалоиди като атропин и скополамин. Първият е използван днес при лекуването на чернодробни колики, а вторият има възбуждащо действие.


Чесън

Преди много време на тибетските монаси е било забранявано да влизат в манастир, ако са яли чесън преди това, защото се е вярвало, че чесънът „събужда" страстите. Чесънът има и ускоряващо кръвообращението действие.


Босилек

От векове хората вярват, че босилекът стимулира желанието за секс и увеличава плодовитостта като създава и общо усещане за комфорт и добро разположение. В миналото жените посипвали гърдите си с изсушен и стрит босилек, тъй като вярвали, че ароматът му влудява мъжете.


Кардамон

Кардамонът е ароматна подправка, която според някои култури лекува импотентност. Съдържа съставка, имаща способност да увеличава кръвния поток в областите на приложение.


Шафран

Цветове на шафрана са много търсени не само заради лековитите им свойства, но и заради невероятно бързото въздействие върху мъжете, изразяващо се в изостряне на сексуалния апетит.


Ванилия

Вярва се, че ароматът и вкуса на ванилията увеличава желанието. Легендата гласи, че Ксанат, младата дъщеря на мексиканската богиня на плодородието, се влюбила в тавтонски младеж. Поради божествения си произход тя не можела да се омъжи за него и се превърнала в растение, носещо удоволствие и щастие.


Джинджифил

В продължение на векове хората са смятали джинджифила за афродизиак заради екзотичния му аромат и неговата способност да стимулира кръвообращението.


Индийско орехче

В древен Китай жените възхвалявали магическата сила на индийското орехче. Проучвания са установили, че въпросната подправка увеличава склонността към намиране на партньор при опити, проведени с плъхове, но не съществуват доказателства за същия ефект върху хората. В големи количества индийското орехче може да има халюциногенен ефект.


Анасон

Древните гърци и римляни вярвали, че смученето на семена от анасон увеличава сексуалното желание. Анасонът съдържа естрогенни съставки, наподобяващи женските хормони.


Йохимбе
Кората на дървото йохимбе, растящо в тропическите райони на Африка, съдържа алкалоида йохимбин, имащ способността да разширява кръвоносните съдове особено в областта на половите органи. При мъжете йохимбе причинява изключително силна и продължителна ерекция, а при жените спомага за разширяване на еректилните тъкани, което гарантира изкачването до седмото небе.


Шоколад
От незапомнени времена шоколадът е свързван с любов и романтика. Маите боготворели какаовото дърво и го наричали „храна на боговете". Исторически данни сочат, че вождът на ацтеките Монтецума изпивал всеки ден по 50 чаши шоколад за подобряване на сексуалните възможности. Проучвания доказват, че шоколадът съдържа фенилетиламин и серотонин, които са вещества за „добро настроение". Те са естествени съставки и се отделят от мозъка, когато се чувстваме радостни, обичаме, преживяваме момент на страст и др. Черният шоколад е прословут със своето възбуждащо действие. Ароматът и горчивият му вкус изпращат сигнали директно към мозъка и така отделянето на хормони се ускорява. Той не съдържа холестерол, защото какаовото масло е с растителен произход.


Шоколадът създава чувство на еуфория, както когато сме влюбени. Освен въпросните две съставки, учени са установили, че шоколадът съдържа и вещество, имащо ефекта на марихуаната. Това вещество представлява невротрансмитер и се нарича анандамид. Неговата концетрация в шоколада е твърде малка, за да „надруса" човек, но е достатъчна, за да увеличи ефекта, който създават фенилетиламина и серотонина. Означава ли това обаче, че шоколадът създава сексуално желание? Вероятно не - но ако ни кара да се чувстваме добре, може да премахне задръжките ни и да ни направи по-освободени, защо да не го похапваме (разумно и с мярка- в духа на нашето издание за фитнес и здравословен живот) ? Освен това шоколадът съдържа повече антиоксиданти отколкото червеното вино. Следователно тайната на страстта вероятно се крие в това да комбинираме и двете в подходящите дози.

Пчелен мед
Медът се отделя от пчелата майка за храна на ларвите. Лечебните му и стимулиращи свойства са познати на човечеството още от древността. В средновековието хората пиели медовина-ферментирала напитка, приготвяна от мед, за да засилват сексуалното си желание. Още Хипократ предписвал мед за стимулиране на сексуалната активност. В древността, поне седмица преди да се венчаят, младоженците хапвали по една лъжичка мед на ден, за да си осигурят изпълнени със страст първи дни на семейния живот. Именно затова пътуването след бракосъчетанието се нарича "меден месец".


Пчелният мед е богат на витамини от групата В (необходими за производството на тестостерон), както и химическия елемент бор (помага на метаболизма и образуването на естроген). Според някои изследвания, медът дори може да увеличи нивото на тестостерона в кръвта.


Скариди

Записите, документиращи афродизиачните свойства на скаридите, датират в древен Рим от второто хилядолетие от Новата ера. Този морски дар е богат на цинк, съществен при подобряване на сексуалната потентност при мъжете (допълнителна хипотеза е, че по форма скаридите наподобяват женски полов орган). Проучвания доказват, че скаридите и мидите съдържат D-аспартамова киселина и NMDA (N-метил- D-аспартат)- съединения, които имат положителен ефект върху тестостерона и естрогена.


Вино
Една - две чаши вино със сигурност могат да подпомогнат любовната прелюдия и да внесат силни емоции в нея. Виното ще ни кара да се отпуснем и ще стимулира сетивата ни.

Коментари