"За" и "Против" кафето

Изследванията, провеждани през годините показват, че трябва много внимателно да се отнасяме към този “ароматен стимулатор и допинг”, тъй като в някои случаи и при определени хора той може да се окаже опасен за сърцето и кръвоносните съдове.

Освен това кафето е способно да предизвика зависимост, подобна на наркотичната.

Резултат от голямото научно внимание към действието на кафето са и някои интересни изводи:

• Жените над 40 години, които изпиват не по-малко от 4 чаши кафе дневно боледуват значително по-рядко (с до 40%) от рак на гърдата.

• Кафето понижава почти 2 пъти риска от рак на черния дроб.

• Напитката възпрепятства развитието и на рак на кожата и дебелото черво, а при жените - и рака на яйчниците, развитието на диабет и болестта на Паркинсон.

Но все пак кафето не може да се нареди сред полезните продукти, смятат част от учените. Друга част обаче не са съгласни с това. Най-ожесточени спорове се водят по два проблема – как кафето влияе на сърдечно-съдовата система и има ли място то в диетата по време на бременност.

Периодично се появяват нови факти за това, че: кафето не повишава кръвното, не увеличава риска от сърдечни заболявания, не повишава риска от аборт и т.н. Но все пак засега те не са достатъчни, за да бъде сложен край на споровете.

И наистина - не всичко е толкова просто. Всеки човек има ген със сложното название CYP1А2. Именно той кодира синтеза на фермента, който играе важна роля в обмяната на веществата.

Ферментът участва в синтеза на холестерола и половите хормони, разгражда много лекарства, канцерогени, токсични вещества и... кофеина. При едни хора този фермент е силен, т.е. и бързо разрушава кофеина, а при други е слаб и неговото влияние върху кофеина съответно е по-бавно. Именно при последните кафето увеличава риска от инфаркти, а при бременните жени – от аборт, показват редица изследвания.

Но в случая се оказва вярна максимата “всяко зло за добро!”. Кафето защитава от рак по-добре хората с бавен фермент.

Затова: поне засега окончателен извод полезно или вредно е кафето, не може да бъде направен. Все пак доста неща са ясни.

Така например, хората със слаб фермент е добре да знаят, че:
• умерената употреба на 200-300 мг кофеин дневно (2-3 чаши кафе) увеличава риска от инфаркт (по-често лек);
• хората под 58 г., които изпиват не по-малко от 4 чаши кафе дневно са с 4 пъти по-голям риск от инфаркт в сравнение с тези, които пият по 1 чаша дневно;
• жените, които изпиват по 2-3 чаши кафе дневно, са с повишен риск от аборт и безплодие.

При хората с бърз фермент дори употребата на 4 и повече чаши кафе дневно не увеличава риска от тези състояния.

Доказано е също, че кафето съдържа антиоксиданти, които защитават организма от сърдечните заболявания, рака и стареенето. В някои части на света, където кафето е много популярно, именно то се оказва главен източник на антиоксиданти в храненето им – с него те получават почти 1/3 от тези полезни вещества.

Коментари