Пропускане към основното съдържание

Храните които забравяме!...

Здравословното и рационално хранене е една от най-често обсъжданите и коментирани теми . Въпреки, че в науката и медиите виреят всевъзможни мнения по въпросите за здравето и храната, на практика хранителният режим на голяма част от хората не се променя и остава също толкова нездравословен много, а някои интересни, полезни и дори приятни храни рядко или никога не стигат до трапезата ни.


Джими Бауден е американски специалист по въпросите на храненето и автор на множество книги. Той е публикувал във вестник “Ню Йорк Таймс” списък на продуктите, които според него хората би трябвало да консумират, но не го правят достатъчно често. В списъка има някои малко известни и по-трудно откриваеми растения като тученица или goji berries, но има и такива, които са с уникални хранителни качества и са напълно достъпни.


Предлагаме ви списък на 10 от полезните храни за които често забравяме.


Цвекло

Toва кореноплодно растение е по-сладко от всеки друг зеленчук, и е един от най-добрите източници на фолиева киселина и бетаин. Тези две съставки заедно регулират нивото на хомоцистеин в кръвта, който вреди на артериите и предизвиква сърдечни болести.


Правени са експерименти с мишки, при които е доказано, че естествените пигменти, които придават червения му цвят, са полезни в борбата с рака.


Полезните свойства на цвеклото да познати още от най-дълбока древност. Още римляните са използвали цвеклото за лекуване на треска и рани, в Средновековието е била известна функцията му на афродизиак. Цвеклото е легендарно като универсална панацея до такава степен, че здравният министър на ЮАР Манто Чабалала Мисманг официално го пропагандира като средство срещу СПИН, с което тя си спечелва прякора „Доктор Цвекло”.


Специалисти по храненето казват, че цвеклто е добре да се консумира свежо и сурово. Печенето му намалява антиоксидантните му свойства. Листата му също са годни за консумация и са заредени с полезни витамини, минерали и антиоксиданти.


Канела

Тази подправка също е позната от дълбока древност. Днес, най-често тя се смесва със захар и се използва в сладкарството.


Канелата помага за контролирането на кръвната захар, чието повишаване крие риск от сърдечни болести. Проучвания са открили, че хора с диабет втори тип, които са консумирали по 1 грам канела на ден в продължение на 6 седмици (около ¼ чаена лъжичка всеки ден), значително са намалили не само кръвната си захар, но и триглицеридите и вредния си холестерол. Активните съставки в подправката помагат на клетките да усвоят захарта до 20 пъти по-бързо.



Сок от нар

Питието е популярно от десетилетия насам в Близкия изток, но у нас ако се консумира, то най-често е като съставка в някой коктейл в заведение. Всъщност сокът от нар се смята за изключително полезен. Израелски учени са установили, че мъже, които редовно са консумирали 50ml сок от нар в продължение на година, са намалили кръвното си налягане с 21% и значително са подобрили кръвообръщението си. Освен това 100ml от сока осигуряват 50% от необходимата дневна доза витамин C. Смята се, че съдържа тройно по-голямо количество антиоксиданти отколкото червеното вино и зеления чай. Още в Древна Гърция се е смятало че нарът повишава сексуалните възможности и станал символ на плодовитостта .



Сушени сливи
Те съдържат хлорогенни киселини, антиоксиданти, особено ефективни срещу супероксидния анион-радикал, вредящ на структурата на клетките, което се счита за една от основните причини за рака. В домашната медицина сливите и сокът им често се ползват против запек.



Тиквени семки

Тиквените семки са най-хранителната част от тиквата. Употребата им е най-лесния начин да консумирате повече магнезий. Френски изследователи наскоро установиха, че мъже с по-високо ниво на магнезий в кръвта са с 40% по-малко рискови за ранна смърт от тези с по-малко магнезий.

Тиквените семки съдържат също така цинк и разнообразни витамини, а някои смятат дори, че намаляват лошия холестарол. Освен това 1 грам протеин от тиквните семки съдържа толкова триптофан, колкото има в 1 пълна чаша мляко. Триптофанът е незаменима аминокиселина, която служи за редица функции на организма и се смята, че богатите на триптофан храни помагат за регулирането на апетита, добрия сън и повишаването на насторението. 30 грама печени семки съдържат около 150 мг. магнезий, с което лесно може да се набави необходимата дневна доза от 420 мг.



Сардини

Сардините са богати на омега-3 мазнини и калций и за разлика от много други риби нямат живак. Съдържат още желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и манган, както и всички Б-витамини. Омега-3 мазнините са полезни за сърцето и мозъка и помагат за регулацията на нивото на захарта в кръвта.


Куркума
Куркумата често е наричана „суперзвездата сред подправките”. Куркуминът – активната съставка в куркумата, е жълто-оранжев и се среща в кърито. В последните години привлича значителен интерес с възможността си да лекува различни състояния без странични ефекти.

Още от древни времена в Индия съставката се е ползвала за лекуване на ревматизъм, кожни заболявания, диария, глисти, възпаления, запек, колики. Куркуминът е известен с антитуморните си, антиоксидантни, антиамилоидни и противовъзпалителни свойства. Има и косвени свидетелства, че куркуминът подобрява мозъчните функции.



Боровинки
Освен свежи през лятото, могат да се ползват и замразени през цялата година. Боровинките са известни с благотворния си ефект върху паметта и болести, свързани със стареенето като Алцхаймер и Паркинсон. Чрез експерименти с животни е доказано, че намаляват мозъчните увреждания при удар.



Тиква

Свежа или консервирана, тиквата е вкусен нискокалоричен зеленчук, богат на фибри , имуностимулиращия витамин А, витамин C и калий. Помага за регулиране на апетита и в превенцията на артеросклероза.



Гуава
Гуавата е не много известен по нашите географски ширини тропически плод, с леко кисел вкус, който става все по-сладък навътре към сърцевината. Забележителна е, защото съдържа по-висока концентрация на ликопен – антиоксидант против рак на простатата, от всяко друго ядливо растение, дори от доматите и динята.

В една купа гуава има 688 мг. калий, което е 63% повече от съдържащия се в банана. Една от най-богатите на фибри храна – почти 9 г. в чаша. Всичко в плода се яде и е хранително – от кората до семките. Кората има повече витамин C от кората на портокал. Намира се в по-големите супермаркети.

Коментари

Популярни публикации от този блог

По почерка се съди за характера на човека

Специалистите твърдят, че почеркът може да разкаже доста за човека. Например, интровертите имат компактен и акуратен почерк, а екстравертите пишат с едри, обемни букви. Почерк без наклон на буквите свидетелства за това, че човекът има принципни съображения, които се отличават от мнението на околните. Наклонът на буквите надясно говори за изпълнителност, наляво - за негативизъм, за склонност към съпротивление. Прекалено едрите главни букви издават лидерска нагласа на личността. Графолозите виждат скрит смисъл така също и в топографията на текста. Например, добрите изпълнители така организират писаното, че много рядко пренасят думи. Такива хора едва ли ще проявят творчески подход към работата, но пък никога няма да отстъпят от инструкциите и предписанията. Почеркът може да издаде слабостите на човека, например пристрастие към алкохол и психически заболявания. Хора с отклонения от нормата, като правило, пишат със "скачащи букви" с различни размери. Техният почерк се разчи...

ПЪРВА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ

Разпознаване признаците на живота и смъртта Смъртта не винаги настъпва мигновено дори след много тежки травми. Най-често жизнените функции изчезват постепенно в определена последователност. Към основните признаци на живота се отнасят: сърцебиене, което се определя като се прилепи плътно ухото или дланта към лявата половина на гръдния кош; пулсации на артериите в лявата и дясната половина на шията в слабинната гънка по предно-вътрешната повърхност на бедрото, където е разположена бедрената артерия; наличие на дишане , което се определя визуално или като се долепи дланта към гърдите и корема, по движението на гръдния кош или предната коремна стена, а също така и по запотяването на огледалце и движението на парченце памук, поднесени към ноздрите или устата; зенична реакция на светлина и блясък на роговицата са признаци, потвърждаващи наличието на живот. Реакциите на зениците на светлината се проверяват, като се закрият очите на дневна светлина и рязко се отдръпне прикриващата ръка тогава ...

Тайните на ръцете ни

Давам ви четири картинки, защото никъде не открих нещата достатъчно цялостно формулирани...ще забележите, че на първата картинка са отбелязани 7 линии, на втората-8, на третата отново 7, а на четвъртата-10. Така или иначе съществуват 12 линии, като 6 от тях са групата на т.нар. основни линии. Нужно е разграничаването им в две групи, тъй като се приема, че долуизброените 6 присъстват в 90% от случаите, като 3 от тях присъстват на всяка ръка. Погледнете 4-тата картинка, това са съответно: Life line- Линия на живота Head- Линия на разума Heart- Линия на сърцето Горните три влизат в групата на линиите присъстващи на всяка ръка Fate- Линия на съдбата (още наричана линия на Сатурн) Success- Линия на Слънцето (още наричана линия на Аполон) Health- Линия на здравето или т.нар линия на Меркурий Към т.нар "спомагателни" се отнасят по-долу изброените. Характерно за тях е, че не...