Не питай старило, а патило...

Единици са хората, които се учат от чуждите грешки, но и много малко са тези, които се учат от собствения си опит. А това е погрешно - успехите и неуспехите могат да ни помогнат да увеличим броя на първите и съответно - да намалим броя на вторите.

Как да се научим да извличаме поука на базата на предишния си опит?

На пръв поглед всичко е ясно – не трябва да се повтарят грешките, а само тези действия, които ни водят до успеха. Но в действителност не е толкова просто. Успешната стъпка в една ситуация може да се окаже фатална грешка в друга. За да извлечем полза от своя опит, ние трябва да го анализираме. Как да направим това?

Да започнем с грешките. Ако сте направили нещо погрешно, не сте могли да постигнете желания резултат или сте се провалили в някакво начинание, трябва да си зададете някои въпроси и да се опитате да намерите отговори за всеки един от тях (най-добре е да записвате всичко, тъй като това ще ви помогне по-късно да извлечете ползата от своя опит):

1. Кой е виновен за това, че претърпях неуспех: друг човек, външни обстоятелства или самата аз?

2. Наистина ли съм сгрешила? Или просто имам твърде високи очаквания, поставила съм си нереалистична цел, която от самото начало е обречена на провал.

3. Какво научих от ситуацията? Къде мога да приложа по-нататък тези знания?

4. Благодарна ли съм за получения опит?

5. Мога ли да превърна по някакъв начин поражението в успех?

6. Какви ще бъдат следващите ми действия? Ще оставя ли всичко по старому или ще се заловя с нещата още веднъж? Или ще си поставя друга цел?

7. Кой от моите познати е допускал подобни грешки? Може ли да ми помогне техният опит?

8. Мога ли да помогна на някого от близките си, споделяйки с него своя негативен опит?

Някои отговори могат да ви се сторят неочаквани, но в никакъв случай не ги отхвърляйте. Обмислете всичко още веднъж и се постарайте да си направите някакви изводи.

Ако сте постигнали успех, също трябва да направите кратък анализЗадайте си въпросите:

1. На кого дължа постигнатия успех? Случаен ли е, помогна ли ми някой или постигнах всичко сама?
(Много често ние сме склонни да преувеличаваме своя принос в достигнатия успех и поради своята самонадеяност следващия път можем да претърпим провал.)

2. Ако можех, да започна отново, щях ли да направя всичко по друг начин?
(Много важно е хората да осъзнаят какво са направили правилно и какво неправилно. Често след успешната реализация на някаква задача човекът автоматично започва да мисли, че е направил всичко както трябва, а това не винаги е така.)

3. Какви нови знания получих, докато работих върху постигането на целта? Как те ще ми помогнат в бъдещето?

След като си отговорите на тези въпроси, не забравяйте да си направите съответните изводи и се убедете, че сте ги запомнили.
ТЯ.bg

Коментари