Неделята - почивайте с удоволствие...

Обикновено понеделникът се смята за “тежък” ден. В неделя като че ли всичко трябва да е наред - все пак е почивен ден!

Не на такова мнение обаче са специалистите. Сред тях дори съществува термин “неделни болести”, които по някои оценки са над 60. Сред тях са нарушенията на сърдечната дейност в резултат на алкохолни влияния, простудни заболявания заради злоупотреба със сладолед или напитки с лед, различни неврози, предизвикани от нерационалната почивка и т.н.

Според статистиката именно в неделната вечер се наблюдава пика на депресиите и психосоматичните нарушения. Това е свързано с факта, че много хора не могат да си организират отдиха през почивните дни и понасят зле смяната на ритъма към работната седмица.

Особено тежко през този ден е и на самотните хора, които именно през почивните дни усещат най-силно своята самота.

За семейните пък е установено, че именно към края на седмицата у тях се засилва чувството на вина пред децата си, на които не са отделили нужното внимание. В опита си да наваксат пропуснатото, родителите предлагат на децата свой вариант на отдих, който може въобще не се харесва на самите деца. В резултат на това вместо почивка, възниква конфликт.

Заради създаваното в неделя напрежение много лекари и психолози я наричат “деня на тези, които не умеят да си почиват”, но едновременно с това уточняват, че същите хора и в понеделникът се чувстват отпаднали и раздразнителни, трудно се концентрират в работата, изпитват главоболие.

Едно от нещата, които специалистите не препоръчват е например в почивните дни да се спи много до късно в опит да се навакса пропуснатия през работната седмица сън. Това нарушава привичния жизнен ритъм на организма, появява се вялост, апатия, раздразнителност, заспиването в неделната вечер става по-трудно.

И активната почивка понякога има противоположен резултат. Без да отчитат липсата на достатъчно движение през другите дни, хората предприемат дълги преходи и пътувания, от които се връщат още по-уморени.
Основната препоръка може да се определи в следното: не се опитвайте през почивните дни да наваксате всичко, което сте пропуснали да направите през седмицата. Предпочитайте отдиха на чист въздух, заниманията с любимото хоби, посещенията на театри, изложби, концерти, въобще на тези места, където отдавна искате да отидете.

Почивката трябва де ви носи удоволствие и положителни емоции. Човекът на умствения труд е по-добре да се залови с лека физическа работа, а този, който постоянно напряга мускулите си – да потърси “интелектуална” почивка.
здраве.bg

Коментари