Пропускане към основното съдържание

“За” и “против” последните “писъци” на здравословното хранене

Полезни или не, ефективни или без резултат, понякога явно не е толкова от значение. Броят на диетите за отслабване продължава да се увеличава. Ту едни, ту други излизат на мода - особено ако "зад" тях стои и някое популярно лице.

По-долу ви предлагаме шест от плановете за отслабване, които поне засега се очертават като диетите на 21 век:

Вие сте това, с което се храните
Зад нея стои: Джилиан Маккейт

Как “работи” тази диета? “Добрите” карбохидрати, като кафявия ориз и хляб от непресято зърно или паста са включени, както и “добрите” мазнини (известни като ненаситени мастни киселини) като тези, които се съдържат в ядките, семената, рибата и авокадото. Те са много важни, тъй като “разбиват” други видове мазнини, които иначе биха се натрупали в организма.

Какво казват критиците: “Това, което най-много ме подразни е грубият й и назидателен тон...Според моето професионално виждане, всеки, който реши да следва съветите й дословно ще бъде перманентно гладен, абсолютно отчаян и най-вероятно ще страда от постоянно стомашно разстройство”, казва един известен биохимик.

Фенове на диетата: Гуинет Полтроу, Мадона, Кери Катона

Диетата на Аткинс
Зад нея стои: Робърт Аткинс

Как “работи” тази диета? Д-р Аткинс смята, че твърде много карбохидрати карат тялото да произвежда твърде много инсулин и това, на свой ред, предизвиква чувство на глад и от там...натрупване на килограми. Неговата диета позволява само между 15-60гр. карбохидрати дневно, включително паста, хляб и плодове, но той окуражава употребата на протеини и мазнини. Диетата работи на принципа, че редуцирайки храните с високо съдържание на карбохидрати, метаболизмът може да бъде подобрен и така да се намали теглото.

Какво казват критиците: Д-р Аткинс е бил патологично дебел, когато е починал. Диетоложката д-р Сюзан Джеб осъжда диетата като “безсмислица и псевдо-наука”. Здравната психоложка д-р Джейн Огден описва привържениците на диетата като “наивници”.

Фенове на диетата: Рене Зелуегер, Роби Уилямс.

Диетата South Beach (Южен плаж)
Зад нея стои Д-р Артур Агатстон,

който казва: “Забравете за нискокарбохидратните и нискомаслените храни и мислете за “правилно”-карбохидратните и “правилно”-маслените”

Как “работи” тази диета? Принципът е – колкото човек е по-дебел, толкова рискът да стане резистентен към инсулина се увеличава.

Страничният ефект от това е, че тялото складира повече мазнини, особено около корема, задните части и бедрата. Диетата разчита на “правилните” карбохидрати (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) и на ограничения прием на “лоши” карбохидрати (кексове, бисквити и др).

Какво казват критиците: Хората, които избягват карбохидрати често установяват значително намаляване на теглото в началото на диетата, но тя има диуретичен ефект и вероятно става въпрос за загуба на течности, не на мазнини.
Фенове на диетата: Никол Кидман

Диетата на Хей
Зад нея стои: д-р Уилям Хей

Как “работи” тази диета? Основната причина за много здравословни проблеми е неправилното състояние на химическите вещества в тялото. Д-р Хей класифицира храните в три вида (протеини, неутрални и скорбяла/нишестета), според начина им на ефективно усвояване. Смесването на протеини и карбохидратни нишестета в едно хранене например, означава, че те няма да бъдат напълно усвоени, което води до натрупване на токсини и тегло.

Зеленчуците и плодовете съставляват голяма част от диетата, но плодовете трябва да се консумират самостоятелно.

Какво казват критиците: Нищо особено. Само от един университет казват, че след проучване не са намерени научни доказателства или причини да се вярва, че карбохидратите и протеините се “бият”, ако се консумират заедно.

Фенове на диетата: Лиз Хърли, Катрин Зита-Джонс.

Диетата GI (джи-ай)
Зад нея стои: Тя се ражда през 2004 г. като клинично изследване, когато д-р Дейвид Дженкинс от университета на Торонто е забелязал ефекта от различните видове карбохидрати върхувърху пациенти с диабет.

Как “работи” тази диета? GI идва от “гликогенен индекс” - скала от 1 до 100, която описва скоростта, с която усвояваме карбохидратите. Храни с нисък GI, като овесена каша и червено цвекло, отделят глюкозата бавно и плавно. Храни с висок GI правят бърз “удар” и карат тялото да отделя инсулин, който после превръща излишната глюкоза в мазнини.

Какво казват критиците: Почти нищо. Медицинската индустрия смята диетата GI за една от малкото, в които има здрав смисъл и един от най-здравословните хранителни режими.

Фенове на диетата: Кайли Миноуг

Диета “Зоната”
Зад нея стои: диетологът д-р Бари Сиърс

Как “работи” тази диета? Стриктен режим с намален прием на и карбохидрати. Сиърс вярва, че с регулирането на инсулина, се максимализира загубата на мазнини и се намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Една от най-сложните диети, тя разчита на съотношение: 40% протеини, 30% карбохидрати и 30% мазнини.

Какво казват критиците: Трябва да направите 6 сложни хранения на ден, така че дори в Холивуд, където първоначално стана голям хит сред звездите и тези, които не правят нищо по цял ден, тя се задържа на дневен ред за кратко.

Фенове на диетата: Дженифър Анистън.

Коментари

Популярни публикации от този блог

По почерка се съди за характера на човека

Специалистите твърдят, че почеркът може да разкаже доста за човека. Например, интровертите имат компактен и акуратен почерк, а екстравертите пишат с едри, обемни букви. Почерк без наклон на буквите свидетелства за това, че човекът има принципни съображения, които се отличават от мнението на околните. Наклонът на буквите надясно говори за изпълнителност, наляво - за негативизъм, за склонност към съпротивление. Прекалено едрите главни букви издават лидерска нагласа на личността. Графолозите виждат скрит смисъл така също и в топографията на текста. Например, добрите изпълнители така организират писаното, че много рядко пренасят думи. Такива хора едва ли ще проявят творчески подход към работата, но пък никога няма да отстъпят от инструкциите и предписанията. Почеркът може да издаде слабостите на човека, например пристрастие към алкохол и психически заболявания. Хора с отклонения от нормата, като правило, пишат със "скачащи букви" с различни размери. Техният почерк се разчи...

ПЪРВА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ

Разпознаване признаците на живота и смъртта Смъртта не винаги настъпва мигновено дори след много тежки травми. Най-често жизнените функции изчезват постепенно в определена последователност. Към основните признаци на живота се отнасят: сърцебиене, което се определя като се прилепи плътно ухото или дланта към лявата половина на гръдния кош; пулсации на артериите в лявата и дясната половина на шията в слабинната гънка по предно-вътрешната повърхност на бедрото, където е разположена бедрената артерия; наличие на дишане , което се определя визуално или като се долепи дланта към гърдите и корема, по движението на гръдния кош или предната коремна стена, а също така и по запотяването на огледалце и движението на парченце памук, поднесени към ноздрите или устата; зенична реакция на светлина и блясък на роговицата са признаци, потвърждаващи наличието на живот. Реакциите на зениците на светлината се проверяват, като се закрият очите на дневна светлина и рязко се отдръпне прикриващата ръка тогава ...

Тайните на ръцете ни

Давам ви четири картинки, защото никъде не открих нещата достатъчно цялостно формулирани...ще забележите, че на първата картинка са отбелязани 7 линии, на втората-8, на третата отново 7, а на четвъртата-10. Така или иначе съществуват 12 линии, като 6 от тях са групата на т.нар. основни линии. Нужно е разграничаването им в две групи, тъй като се приема, че долуизброените 6 присъстват в 90% от случаите, като 3 от тях присъстват на всяка ръка. Погледнете 4-тата картинка, това са съответно: Life line- Линия на живота Head- Линия на разума Heart- Линия на сърцето Горните три влизат в групата на линиите присъстващи на всяка ръка Fate- Линия на съдбата (още наричана линия на Сатурн) Success- Линия на Слънцето (още наричана линия на Аполон) Health- Линия на здравето или т.нар линия на Меркурий Към т.нар "спомагателни" се отнасят по-долу изброените. Характерно за тях е, че не...