Бельото може ли да предизвика гинекологични проблеми?

Всяка жена иска да бъде красива и желана. Това си личи в най-голяма степен при избора на бельо. Разнообразието от материи, цветове и модели е наистина зашеметяващо. Но на какво трябва да обърнем внимание, когато си купуваме бикини? И дали красивото бельо е безопасно?

Предлагаме ви някои факти, които е възможно да не знаете, но със сигурност ще ви помогнат да запазите здравето си:

1. Синтетичното бельо може да предизвиква гинекологични проблеми
Синтетиката често предизвиква раздразнение на кожата, освен тава може да провокира някои заболявания. Към тях се отнасят дисбактериоза, гарднерелоза (бактериална вагиноза) и кандидоза (млечница). Кандидозата най-често се развива след инфекция и прием на антибиотици. В такива периоди носенето на синтетично бельо е абсолютно забранено. Дори и да сте здрава, гинеколозите не препоръчват носенето на синтетично бельо.

2. Прашките могат да провокират цистит
Наблюдения на голяма група от жени са показали, че тези, които предпочитат да носят прашки, страдат от възпаления на пикочния мехур по-често от тези, носещи бикини. Това се дължи на факта, че тясната ивица плат се врязва в лигавицата и я травмира. Възниква източник на инфекция, която в крайна сметка прониква в пикочния мехур. Лекарите не препоръчват ежедневното носене на прашки.

3. Бикините-боксерки са опасни при разширени вени
Дамските боксерки обхващат плътно тялото, като най-голямо напрежение изпитват бедрата. Така при варикозни вени в кръвоносните съдове се натрупва още повече кръв. Доказано е, че същото въздействие оказват и чорапите с жартиери.

4. Тясното бельо може да доведе до проблем със забременяването
Последни проучвания сочат, че носенето на тясно бельо може да доведе дори до безплодие. То предизвиква застой на кръвта в малкия таз, може да способства за възпаление на матката и яйчниците.

Тясното бельо може да предизвика развитие на бактериални инфекции, които да предизвикат хронично възпаление и дори – безплодие. Затова е много важно бикините ви да са с подходящия размер, а не прекалено тесни.

5. Следи по тялото
Ако бикините оставят червени ивици по кожата, най-вероятното обяснение е малкият размер на бельото. Изхвърлете го и си купете такова с подходящ размер. Впиването на бельото може да предизвика раздразнение и дори възпаление на кожата.

6. Коригиращо бельо
Коригиращо бельо трябва да се купува от специализирани магазини, тъй като не всички производители на бельо се съобразяват с анатомията. Характерно за коригиращото бельо е, че при разработката на моделите се изчисляват точките на максималното налягане, оказано от материала. Ако моделът е конструиран неправилно, то тялото ще се чувства стегнато от всички страни. Това е много опасно, тъй като може да причини нарушение в кръвообращението.

7. Бикините с памучна “подложка”
Бельото трябва да има подложка от специална тъкан. В материята присъства микрофибър или еластични нишки с много малки размери и напречно сечение. Благодарение на това материята е гладка и мека и не предизвиква дразнене на кожата.

8. Негативното влияние на украсите.
Американски учени са направили извод, че дантелите, пайетите, бродериите и всевъзможните украси по бельото оказват негативно влияние на състоянието на жените. Тези заключения се основават на факта, че блестящите и дантелени допълнения са от твърда тъкан, която често дразни кожата. Този дискомфорт влияе на психологическото състояние на жената, като я прави разсеяна и невнимателна, а често и раздразнителна. Затова на работа по-добре носете спортен тип бельо, а дантелените бикини запазете за по-подходящ случай.

9. Микрофибърно бельо
Често в памучното бельо се добавя микрофибър, което е много уместно решение при бикините. Бельото с микрофибър е изключително подходящо за ежедневно носене. То е комфортно, хигиенично и при пране остава меко и еластично. Такива бикини могат да издържат няколкостотин пранета.

10. Прозрачното бельо
Много модерно е бельото от прозрачна тъкан. То обаче не е предназначено за ежедневно носене, тъй като е изработено изцяло от синтетика. Материята е твърда и предизвиква кожно раздразнение. Освен това не влияе добре на микрофлората. Поради тези причини не бива да се носи прозрачно бельо ежедневно, особено в топлото време.

Коментари