Ефектът на етеричните масла

Етеричните масла са силно концентрирани ароматни вещества, съдържащи се главно в цветовете, листата, плодовете, семената и корените на растенията. Те действат като катализатор и регулират растителния метаболизъм, и по този начин помагат за адаптирането на растенията към заобикалящата ги среда.

Истинските етерични масла се получават единствено чрез дестилация или чрез студено пресоване на различните части на растенията. Получените растителни екстракти представляват летливи ароматни смеси, съдържащи биологично активни вещества, наподобяващи хормони, витамини, антибиотици и антисептици. Ароматните молекули притежават свойството да проникват невидимо и влияят едновременно на множество нива в човешкия организъм.
Силата и въздействието на ароматите са добре познати на хората още от древността. Създаването на положителни емоции с помощта на благоуханията датира още от векове. С аромати са експериментирали алхимиците, използвани са при различни обреди, жриците на любовта също са си служили с тях. Самият термин "ароматерапия" е възникнал едва през XX век.

Китайците първи използвали ароматите с терапевтична цел

Китайците били първите, които открили и започнали първи да използват ароматните свойства на растенията за лекуване на тялото. Но не само това – те са вярвали, че добре подбраните аромати имат способността да създават хармонична атмосфера, както и да релаксират тялото.

Египтяните използвали дестилация, за да добиват ароматни масла

Египтяните били тези, които използвали дестилация, за да добиват ароматни масла. Те комбинирали успешно различни есенции и отвари и ги използвали като козметика и дори с лечебна цел. Поради това за родина на ароматерапията се приема Египет, а рождената й дата се губи някъде преди цели 5000 години.

Гърците – откриватели на ароматерапията

Древните гърци използват ароматни масла, за да съхраняват храна, с медицинска цел, в готвенето и дори в религиозните си ритуали. В действителност самата идея за ароматерапията хрумва за първи път именно на гърците – те горят ароматни билки с цел да унищожават болести, пренасяни по въздуха.

Развитието на ароматерапията преминава през Персия и се свързва с името на Авицена. По-късно ароматни билки са били използвани като превенция от чума.

В днешни времена ароматерапията е изгубила медицинското си предназначение и се използва предимно в областта на козметиката. Под ароматерапия ние разбираме масаж с ароматни масла, няколко капки есенция във ваната или просто мириса на горящите ароматни свещи или пръчици.

При правилна употреба маслата стимулират естествените защитни сили в организма. Техните етерни молекули бързо се включват в системата на кръвообращението, проникват в организма и вдъхват нов живот на емоционалните и физическите реакции. Оказват влияние на сърдечносъдовата система, имат транкилизиращи, релаксиращи и успокояващи свойства. Като растителни активни вещества те съдържат компоненти, които са способни да разширяват кръвоносните съдове, да подобряват снабдяването на мускулите с кислород, да подобряват процесите на проводимост в тъканите.

Етеричните масла стимулират нервната система, енергизират, намаляват раздразнителността, емоционалната възбуда, нормализират съня, отстраняват натрапчиви мисли, повишават работоспособността. Могат да се разглеждат като универсални профилактични вещества с имуномоделиращи и антиоксидантни свойства, които възпрепятстват натрупването на свободни недоокислени продукти в организма, влияещи отрицателно на метаболизма и процесите на деление на клетките. Те ускоряват процесите на регенериране, ревитализиране и способстват за заздравяването и хидратирането на различните слоеве на кожата. Сетивата ни имат директно отношение към паметта и спомените.

Връзката между обонянието, спомените и емоциите

Обонятелната система е свързана с лимбичната система, която е онази част от мозъка, която отговаря за емоциите и спомените. Затова чрез правилния аромат можете да възбудите определено настроение или спомен.

Ефектът на ароматерапията

Ароматерапията работи на психологично ниво. Освен това засяга системи като хормоналната и ендокринната, които са свързани с нервната система. Стимулирането на хормоналната система въздейства върху нивото на стрес, храносмилателната система, продуцирането на инсулин от тялото и апетита. Системите в тялото, които могат да бъдат повлияни от ароматерапията, са обонятелната, лимбичната, нервната и ендокринната. С помощта на ароматите може да се намали стресът и неговите проявления като: главоболие, напрежение във врата, безпокойство, депресия, безсъние, напрежение, храносмилателни проблеми, както и да се подпомогне процесът на съзнателно качване или сваляне на килограми.

Ароматните масла

Ароматните масла заемат основно място в ароматерапията и целта й да поддържа свеж дух в здраво тяло. Ароматните масла представляват екстракти от семена, цветове, плодове, листа, корени, дървесни кори и стъбла на различни растения. В зависимост от техния източник могат да имат различен ефект – антибактериален, антивирусен, антибиотичен, антивъзпалителен или диуретичен.

Хората отговарят на усещането за мирис на емоционално ниво много по-активно, отколкото на всяко друго усещане. Така например само един аромат може да отключи цяла серия от забравени спомени.

В зоната от мозъка, асоциирана с мириса, се намират и механизмите, свързани с паметта. Обонятелните нерви са разположени в носната кухина и изпращат информация до онази част от мозъка, където са заложени паметта и емоциите. Тази част се свързва с друга част от мозъка – хипоталамуса и свързаната с него хипофизна жлеза, управляваща хормоналната ни система. Така ароматите „отключват" различни химични реакции в тялото, водещи до отделяне на различни вещества. Така например енкефалинът намалява болката и създава усещане за добро разположение. Ендорфините също намаляват болката и индуцират сексуални усещания. Серотонинът спомага за отпускане и успокоение. Тъй като обонятелните нерви са директно продължение на лимбичната система на мозъка, реакцията при вдишване на аромата се предава незабавно.

Представяме ви някои от най-разпространените ароматни масла и начина, по който се прилагат:

  • Босилекът се използва в парфюмерията заради чистия си, сладък и умерен аромат, наподобяващ този на карамфила. Маслото му се добива чрез дестилация на листата и помага за облекчаване на кашлица, настинки, бронхит и оскъдна менструация. Босилекът има добро действие при състояния на безсъние, нервност, истерия и умствена умора. В ароматерапията маслото от босилек се използва за подсилване на концентрацията и заради облекчаващото му действие срещу главоболие и мигрена. Препоръчва се да се избягва употребата му при бременност или чувствителна кожа.
  • Лавандуловото масло има антисептично действие и служи за успокоение на малки рани и изгаряния, за отпускане при главоболие и мигрена. Маслото се добива чрез дестилация на цветовете на лавандуловото растение. Има добро действие при лечение на астма, бронхит, хронична кашлица и настинка, високо кръвно налягане, предменструален синдром, безсъние, напрежение и депресия.
  • Бергамотовото масло е едно от най-популярните съставки в парфюмерията. Освен това то е отличен репелент и има добро действие върху уринарния и храносмилателния тракт. Полезно е при кожни раздразнения вследствие на стрес. Бергамотът е и една от основните ароматни подправки на чая Earl Grey. Студенопресованото бергамотово масло обаче съдържа бергаптен, силен фотосинтезиращ елемент при контакт с кожата, така че за външна употреба се използват само дестилирани масла или такива, несъдържащи бергаптен.
  • Черният пипер има остър подправков аромат. Най-честите му употреби са свързани със стимулиране на циркулацията и срещу мускулни болки. Кожната употреба включва приложение при натъртвания и охлузвания, тъй като стимулира циркулацията.
  • Карамфилът е повърхностен аналгетик, широко използван в стоматологията. Той е добър антисептик, антиспазматик, има газогонно и антиеметично действие.
  • Евкалиптовото масло е често използвано в комбинация с мента за облекчаване на дихателните пътища при настинка или грип.
  • Maслото от здравец се използва като кръвоспиращо, антисептично и диуретично средство.
  • Лимоновото масло има свеж и ободряващ аромат, стимулиращо действие и е чудесен антидепресант. Маслото се добива чрез пресиране на корите на плода. Помага при артрит, анемия, кашлици и настинки. Действа стимулиращо апетита и намалява болката при ухапвания от насекоми. Тъй като има фотосинтезиращо действие, при употребата му върху кожа трябва да се внимава, поради риск от поява на пигментация при контакт със светлината.
  • Маслото от чаено дърво има антимикробно действие и е често използвано в антисептични и дезинфектантни препарати и разтвори за уста.
  • Маслото от бял равнец се използва за намаляване на ставните възпаления и облекчения на симптомите при настинки и грип.
  • Кедровото масло се добива чрез дестилация на прахта, получена при рязане на кедровото дърво и от треските. Има благоприятно действие върху мазна кожа, акне, раздразнения по скалпа и др. Препоръчва се избягване на употребата на кедрово масло при бременност и чувствителна кожа.
  • Евкалиптовото масло се добива при парна дестилация на листата и помага при кашлица, настинка, бронхит и треска.
  • Кориандър - широко разпространена подправка в Индия. Маслото му се характеризира с леко сладък, но остър аромат и се получава при дестилация на плодовете. Има освежаващо действие върху нервната система, допринася за намаляването на ревматичните болки и подобрява апетита. Кориандърът също е и афродизиак, използващ се при бани, масажи и за инхалиране.
  • Маслото от розмарин се получава чрез дестилация на цялото растение. То е особено ефикасно срещу артрит, бронхит, изгаряния, настинки, пърхот и кожни раздразнения. Има чудесен успокояващ ефект върху нервната система и спомага за избистряне на мисълта. Като предпазна мярка ароматерапистите препоръчват да се избягва употребата му през първото тримесечие от бременността.
  • Маслата от жасмин, роза, сандалово дърво и иланг-иланг са изразени афродизиаци.

Коментари