Самолечение...

Поставянето на диагноза понякога изглежда лесно, но може също така да се окаже и опасно.

Със сигурност ви се е случвало – нещо ви заболява и вие бързо решавате от какво е, отивате в първата аптека и си “изписвате” онова, което смятате, че ще ви помогне... Вярно е, че доста лекарства се продават без рецепта, а още не малко, за които рецептата е задължителна, в аптеката няма да ви я поискат.

Но дали това ще свърши работа. Или пък симптомите за кратко уж ще отшумят, но само за да се появят отново след няколко дни - този път по-силни. И ще се наложи все пак да потърсите лекар.

Независимо от това дали изпитвате лека болка или имате някакво възпаление, което ви създава дискомфорт, в днешно време е по-лесно от всякога да прибегнем до самолечение – все повече лекарства се продават без рецепта, в медиите може да се намери най-разнообразна информация, свързана със здравето (Мрежата не прави изключение – статистиката показва, че около 80% от сърфиращите поне веднъж са търсили информация на здравна тема).

Всичко това означава най-малко едно – съвременният човек е готов да поема повече отговорност за своето здраве. Но това носи и своите рискове, които нарастват поне със същата скорост – да объркаме “диагнозата” със всички негативни последици от това.

Някои на пръв поглед обикновени състояния също могат да ни подведат...

Смятате, че имате...
гъбички


А всъщност може да е... възпаление в резултат от употребата на неподходящ сапун или друга козметика, проблем, свързан с менопаузата (за жените) или някакво заболяване, предаващо се по полов път.

Статистиката показва, че 75% от хората, които се обръщат за помощ към лекар и смятат, че имат гъбички, всъщност страдат от съвсем друго заболяване. В 70% от случаите всъщност става дума за обикновено възпаление, предизвикано от сапун или друга неподходяща козметика. Други се оказва, че имат нарушения в обичайната за половите органи флора. И съвсем малък брой страдат от хламидии.

Във всички тези случаи използването на антимикотичен препарат (таблеткиили крем) е напълно безсмислено. То дори може да предизвика засилване на проблема. Нелекуваната (с месеци и години) полова инфекция става по-опасна и може сериозно да застраши репродуктивната способност и много други органи (извън тези на половата и отделителната система).

Лекувайте се правилно

Преди да използвате крема против гъбички, се опитайте да си спомните дали проблемът не е възникнал след смяна на използвания сапун, шампоан и т.н. Ако отговорът е именно такъв (или дори ако само имате колебания), върнете се към козметиката, която сте използвали преди. Пробвайте антибактериален сапун, мокри кърпички, бельо, което по-добре абсорбира влагата, отделяна от тялото.

Ако все пак решите да пробвате лечението с антимикотичния крем, то резултатите трябва да са забележими още след 2 дни. Ако липсват или ако симптомите не преминат до 3-4 седмици, време е да потърсите лекар – явно самолечението се е оказало грешно.

Смятате, че имате...
депресия


А всъщност може да е... хипотиреоидизъм или слийп апнеа

Думата депресия става все по-популярна във всекидневието. Сигурно затова мнозина я приемат като една доста възможна диагноза. От една страна в това няма нищо лошо – щом за нещо се говори все повече, значи вероятно има причина. От друга страна някои симптоми на депресията – липса на енергия и настроение, сънливост – са същите като при заболяванията, свързани с щитовидната жлеза. Доказано е, че около 10% от хората страдат от разстройства в нейната функция, които не са диагностицирани.

Т.нар. слийп апнеа също се проявява с подобни на депресията симптоми. За съжаление около 80-90% от хората с това състояние, не са диагностицирани.

Липсата на диагноза (или наличието на грешна) е предпоставка за по-голям здравословен проблем. Хипотиреоидизмът може да доведе до повишен холестерол и сърдечно-съдово заболяване. Слийп апнеата увеличава риска от диабет, високо кръвно налягане, удар или инфаркт.

Лекувайте се правилно

Лошото настроение, заедно с умората, нарастването на теглото, сухата кожа, косопадът, склонността към често настиване могат да означават проблеми във функцията на щитовидната жлеза. Нивото на съответните хормони следва да се установи чрез кръвен тест и при наличие на проблем е необходимо съответно лечение.

Хъркането и сънливостта през деня са показателни за евентуално наличие на слийп апнеа. Най-добре е да се потърси консултация с лекар. Носенето на маска (по време на сън) и някои промени в начина на живот със сигурност ще бъдат от полза.

Смятате, че имате...
проблеми със синусите


А всъщност може да е... мигрена. Последните проучвания сочат, че в почти 90% от случаите на оплаквания от главоболие (в областта на синусите) всъщност става дума за мигрена. За съжаление в над половината от тези случаи не се стига до поставяне на правилната диагноза... и така синузитът си остава основна грешка при самодиагнозата.

Ако лекувате погрешно главоболието си, това бързо ще си проличи по липсата не ефект – до тук лесно. Но също така повечето медикаменти, които повлияват този тип болка, в известна степен въздействат и на мигрената. Това според специалистите в голяма степен обяснява защо толкова много случаи на мигрена остават неустановени, както и защо много от тези хора се оказват пристрастени към обезболяващите.

Лекувайте се правилно

Погрешното диагностициране на мигрена е много лесно. Също както болката в синусите тя може да се предизвика от по-рязка промяна във времето или някакъв алерген. И двете състояния се характеризират с болка в предната горна част на главата, слуз в носа и сълзене от очите.

И все пак – по-вероятно да е мигрена, ако отговорът на поне 2 от долните 4 въпроса е положителен:
1. Само от едната страна ли е болката?
2. Пулсираща ли е?
3. Променя ли се периодично от средна към силна?
4. Увеличава ли се при физическо натоварване?
Мигрената също така може да предизвика свръхчувствителносткъм светлина и шум.

Синузитът се съпровожда почти винаги от отделянето на зелена слуз от носа, повишена температура или лош дъх.

Ако не сте убедени, че можете да различите симптомите на двете състояния, най-добре потърсете консултация със своя лекар или специалист.

Смятате, че имате...
инфекция на пикочните пътища


А всъщност може да е... цистит. Още преди 24-та си година една трета от жените поне веднъж са имали инфекция на пикочните пътища. Затова, когато усетят лека болка в пикочния мехур, желание за често уриниране, те решават, че става дума именно за такава инфекция. Нерядко и лекарите правят същата грешка. В резултат сбърканата диагноза (и съответното грешно лечение) може да останат с години. В повечето случаи третирането на инфекцията с медикаменти води до относително заглъхване на признаците. Същото обаче важи и за лечението на цистита. Въпреки това правилната диагноза, разбира се, има своите предимства - освен всичко останало няма да се предпише излишно лечение с антибиотици.

Лекувайте се правилно

Ако след антибиотичното лечение (3 до 7 дни – в зависимост от медикамента) няма осезаемо подобрение, следва да се направи тест за урината – за наличие на бактериална инфекция. Ако резултатът е отрицателен, трябва да посетите уролог, който да прецени дали не става дума за цистит.
здраве.bg

Коментари