Какъв чай да пием - зелен или черен?

Много хора предпочитат черния чай. Всъщност тези, които познават технологията на преработката му, знаят, че първоначално той е зелен, но по време на ферментирането почернява, като постепенно преминава през жълтия и червения цвят (именно тези видове чай се наричат “императорски”.

При този процес обаче чаят постепенно изгубва значителна част от полезните си вещества – почти 10 пъти се намалява съдържанието в него на витамин С и значително се понижава количеството на антиоксидантите биофлавоноиди.

За да бъде чаят максимално полезен, водата, с която той се приготвя, трябва да бъде филтрирана. Тогава тя е мека и по-добре абсорбира полезните вещества.

Черният чай е полезен при ниско кръвно, защото съдържащият се в него кофеин заставя сърцето да работи по-силно, а съдовата слабост отминава.
Той е и проверено средство, помагащо при гадене - благодарение на голямото количество дъбилни вещества, които успокояват лигавицата на стомаха и премахват спазмите.

Но черният чай има редица свойства, които го правят неподходящ за някои хора. Алкалоидите в него повишават очното налягане и затова той е противопоказен за болните от глаукома.

Поради влиянието му върху артериалното налягане той не се препоръчва на страдащите от хипертония.

Тъй като черният чай сгъстява кръвта, той може да забави кръвния ток във варикозно разширените вени, както и да изостри артрита. Ето защо той не се препоръчва при варикоза и атеросклероза.

Не трябва да се злоупотребява с употребата на черен чай и по време на бременност.

Зеленият чай е един от най-добрите източници на антиоксиданти – веществата извеждащи токсините и възпрепятстващи образуването на нови. Благодарение на тях той се препоръчва при всички видове инфекциозни заболявания, а също и за профилактика на атеросклерозата и онкологичните заболявания.

Богат на витамини С, А, В, В1, В2, В15, зеленият чай е и прекрасно средство срещу авитаминоза, типична особено за зимата. А съдържащият се в него витамин Р способства за устойчивостта на организма към инфекциозните заболявания.

Този чай действа общо тонизиращо на организма. За разлика от черния чай и кафето, освен кофеин той съдържа и таурин – вещество, който не действа толкова агресивно. Затова зеленият чай е по-добрия избор при бременните.

Зеленият чай ускорява обмяната на веществата и по този начин може да спомогне за отслабването. С помощта на 1 чаша зелен чай се изгарят около 70 калории.

Зеленият чай съдържа много йод и затова се препоръчва на хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, а голямото количество флуор, който способства за укрепването на зъбния емайл, го прави полезен за здравето на зъбите.

Пакетче запарен зелен чай, поставен върху очите, е полезно за премахване на възпалението и преумората. За тази цел трябва да се натрие окото със “сока” от пакетчето по посока от външния ъгъл на окото към вътрешния.

Зеленият чай е противопоказен за страдащите от артрит и подагра, при повишена дейност на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза).

Хипертониците не бива да изпиват повече от 3-5 чаши зелен чай дневно – при предозиране кръвното им налягане ще започне “да подскача”.

Полезни рецепти

• Чай срещу преохлаждане
3 части силен чай (всякакъв вид) се смесват с 1 с. л. мед и 1 част вода.

• Чай срещу треска
Сварете чая (всякакъв вид) и добавете в него резен лимон и щипка черен пипер.

• Чай за лактация
Смесете половин чаша зелен чай с половин чаша горещо мляко.

• Чай срещу гадене.
Сдъвчете щипка сух чай (всякакъв вид). Това помага и при токсикоза.

• Чай срещу спазми
Добавете към чая 1 ч. л. мента. Помага при спазми с различен произход.
здраве.bg

Коментари