За или против хранителните добавки?!..

Т.нар. хранителни добавки безспорно набират скорост и у нас. Разбира се, все още сме далеч от тяхната популярност в някои други страни – например в САЩ 3/4 от лекарите “предписват” и тях заедно с медикаментите.

При такова бързо нарастване на търсенето за съжаление нерядко се стига и до поява на пазара на добавки, които по никакъв начин не могат да защитят с факти рекламирания ефект.

От друга страна, макар да не влизат в графата “лекарства”, добавките в никакъв случай не бива да се взимат безразборно. Някои комбинации – между различни добавки или едновременният им прием с медикаменти, могат да предизвикат нежелани реакции.

Затова и съветите на специалистите са при преглед винаги да уведомявате своя лекар, ако вземате някаква добавка, а в много от случаите преди да започнете е добре да се консултирате с него.

И все пак, изследванията показват, че има хранителни добавки, които са подходящи за всеки, докато други имат положителен ефект, но само при определени състояния.

За всеки: рибено масло

Изследванията: според научното мнение това е единствената хранителна добавка, за която има достатъчно доказателства, че действа срещу появата на сърдечно-съдови заболявания и свързаните с тях опасности за живота като инсулт и инфаркт.

Познато напоследък все повече като Омега-3 рибеното масло всъщност представлява комбинация от т.нар. омега-3 ненаситени мастни киселини (EPA и DHA). Най-богати на нея са рибата тон, сьомгата и останалите риби (най-вече от северните морета).

Изследвания сочат, че рибеното масло има положително въздействие върху електрическата проводимост на сърдечния мускул, а освен това понижава кръвното и холестерола, намалява отлагането на плака по стените на кръвоносните съдове и подобрява съпротивителните сили срещу инфекциите.

Някои проучвания дори сочат, че рибеното масло е по-ефективно от статините – тип медикаменти, които се изписват за понижаване на холестеролните показатели (особено при пациенти със силно повишен рискот смърт в резултат на сърдечно-съдово заболяване).

Бонуси: според някои нови изследвания рибеното масло действа положително и на нервната система, като намалява напрежението и депресивните състояния, а също така увеличава способностите да се учи и помни.

Опитайте: тъй като е далеч по-вероятно да сте от мнозинството хора, които не ядат риба поне 2 пъти седмично, специалистите съветват в такъв случай да приемате по около 1000 мг EPA и DHA на ден, като е препоръчително да съхранявате опаковката в хладилник.
Винаги четете етикета, на който трябва да е изписано точното количество EPA и DHA, които се съдържат в една капсула.

За всеки: витамин Д

Изследванията: това безспорно е един от най-популярните витамини и съвсем не без основателна причина. Според статистиката, около 53% от хората не получават достатъчно витамин Д от основните източници като то и храната (риба или млечни продукти, например). Дори напоследък се оспорва като недостатъчна сегашната препоръчителна дневна доза от 400 МЕ (IU) на ден.

Стотици проучвания доказват, че витамин Д не само има основна роля за абсорбирането на калция от организма, но и намалява риска от различни видове рак (в това число и най-разпространените като рака на белите дробове и рака на гърдата).

Според най-нови изследвания, недостигът на витамин Д е свързан и с повишения риск от смърт в резултат на сърдечно заболяване.

Бонуси: приемането на повече витамин Д намалява още риска от появата на автоимунни заболявания като диабет от тип І, множествена склероза и ревматоиден артрит. При недостига му често се появяват болки в ставите, костите и мускулите, фибромиалгия и остеоартрит.

Опитайте: вземайте допълнително количество витамин Д, защото в над половината от случаите той не достига в човешкия организъм. При повечето хора приемът на 1000 МЕ дневно плюс престой от 5-10 минути на няколко пъти в седмицата гарантират необходимата доза.

Чисто търговски витамин ДД има още едно предимство – той е съвсем евтин и широко достъпен.

4 добавки, за които е най-добре първо да попитате своя лекар

Това съвсем не бива да бъде възприемано като съвет, че е най-добре да се откажете от тях. Просто те ще са ви от полза само при определени условия.

Фолиева киселина

Тя намалява риска от увреждания на плода по време на бременност, но според нови изследвания приемът й в прекомерни дози (над 1 мг дневно, т.е. над 2 пъти повече от препоръчителното количество) увеличава риска от рак (най-вече на дебелото черво).

Ако нямате намерение на имате повече деца, специалистите съветват да направите всичко възможно да приемате препоръчваните 400 мкг на ден чрез храната – например пълнозърнест хляб или мюсли.

Витамин Е

Според проучване от 2008 г. прекомерните дози витамин Е в организма повишават риска от ракови заболявания – особено рак на белите дробове сред пушачите. Освен това доста медикаменти си взаимодействат в този витамин и водят до нежелани реакции.

Селен

Приемът на повече от 400 мкг на ден увеличава риска от преждевременна смърт, според изследване, проведено в университета “Джон Хопкинс” в САЩ. Обичайно една таблетка селен съдържа половината от това количество.

Друго проучване свързва продължителната (над 7 г.) употреба на витамин Е с появата на диабет тип ІІ.

Бета-каротин

Различни изследвания сочат, че приемът на добавки, съдържащи бета-каротин увеличават риска от рак и сърдечни заболявания, и съветват винаги да се търси предварителна консултация със специалист.
здраве.bg

Коментари