Костна система



За какво служат костите?
Системата на човешкия организъм, в която са включени всички кости, се нарича скелет. Скелетът е много важен за нашето тяло. Той има три основни функции:
Защитава жизненоважни органи, например мозъка, сърцето, дробовете.
На скелета дължим формата на тялото си.
Скелетът ни позволява да се движим (мускулите са прикрепени към костите и когато те се движат, се движат и костите и така ние извършваме движения).
Освен това костите съхраняват минералните соли за тялото, произвеждат повечето кръвни клетки и ни защитават от външни организми и вещества.
При раждането, човешкият скелет съдържа 350 кости. С израстването на детето, някои от костите се съединяват в едно и когато стане възрастен, общия брой на костите е 206.


Как са свързани костите помежду си?
Костите не функционират отделно, те са свързани и образуват стави. Колянната става е най-голямата в целия скелет. Ставите са покрити с гладък и лъскав пласт, наречен хрущял. Хрущялите са обвити в тънка мембрана, пълна с течност. Това намалява триенето на костите при движението им (подобно на маслото на колите). Костите са свързани помежду си със здрави и еластични връзки, наречени сухожилия.


Какво представляват костите?
Най-външната част на костите е много здрава и плътна (в тялото на човека само емайлът на зъбите е по-твърд). Вътрешната част се нарича гъбеста, заради множеството кухини по нея (наподобява восъчна пита). Гъбестата кост е по-лека и гъвкава. В средата на костите се намира костния мозък, в който се образуват новите кръвни клетки. Също така костите съдържат кръвоносни съдове и нервни окончания.


Колко кости има в човешкото тяло?
Череп и горна челюст - 21 кости
По 3 малки кости във всяко ухо
Долна челюст
Подезична кост (хиоидеум)
Гръбначен стълб - 26 кости
Ребра - 12 двойки
Гръдна кост
Всеки горен крайник има по 32 кости: 2 в рамото, 3 в ръката (от китката до рамото), 8 в китката, 19 в дланта и пръстите.
Всеки долен крайник има по 31 кости: 1 бедрена кост, 4 в крака, 7 в глезена, 19 в стъпалото и пръстите.
Общо 206 кости

Коментари