КОМПРЕСИ


Студени компреси
Студени компреси с температура 10-15С се прилагат на ограничени участъци от тялото:
1. В сърдечната област - при възпалителни и функционални сърдечни заболявания;
2. В областта на белите дробове - при някои белодробни възпаления;
3. Около шията - при повишена функция на щитовидната жлеза.
Компресът се поставя върху болното място и след това се покрива с вълнена кърпа. Той се държи до затоплянето му, след което може да се смени. След прекратяване на процедурата кожата се изтрива до сухо.
Компреси с много ниски температури /под 5С/ се използуват за облекчаване на болки, за отпускане на спастично свити мускули, за повлияване на възпалителни процеси в областта на ставите.
Компресите се приготвят от хавлиен плат или от бархет, нагънат няколко пъти. Те се потапят в 2%-ов разтвор на готварска сол /две супени лъжици в един литър вода/. След това се поставят в пластмасови торбички и няколко часа престояват в обикновена хладилна камера или в хладилник за дълбоко замразяване.
Преди употреба компресите се изваждат от хладилника, торбичките се снемат, а компресите се потапят във вода. При температура на компресите от 10 до 15С те се държат около една минута върху кожата, а при температура 5С - до 2-3 минути. Компресите се сменят няколко пъти, след което кожата се подсушава.

Топли компреси
Топлите компреси се приготвят с вода или в различни материали - лечебна кал, трина, ленено семе. Компресите с топла вода се използуват за подобряване на кръвооросяването, за премахване на мускулна преумора или за затопляне на измръзнали крайници.
Болното място се обвива с намокрена с топла вода кърпа, а отгоре се поставят изпълнени в топла вода термофори, които също са обвити с топли влажни кърпи. Компресите с гореща вода се изпол зуват за премахване на спазми на червата при бъбречни и жлъчни колики. Кърпата за компрес се намокря със загрята до 80 С вода и се изтисква пред друга кърпа. След като изстине до степен на поносимост, кърпата се налага в болната област и се покрива с вълнена кърпа. Държи се 1-2 минути, след което се сменя с нова кърпа. Процедурата се повтаря десетина пъти.
При болки в ставите, мускулите и в гръбначния стълб е полезно налагането с лечебна кал. Калта се загрява на водна баня и се разстила направо или през марля върху кожата. Отгоре се поставя вълнена кърпа. Трината представлява семена и цветове от треди, които се събират под купите сено. Тя е богата на етерични масла, които имат полезно въздействие върху кожата.
Трината се поставя в торбичка и се загрява в кипяща вода или на водна баня до 40 С. След това се налага върху тялото, завива се с вълнена кърпа и стои така 1-2 часа. Компресите с ленено семе омекотяват кожата. Торбичката със семето се накисва в гореща вода и след това се поставя върху кожата. Когато изстине, тя отново се загрява на водна баня и се поставя пак върху същото място на кожата. Правят се няколко процедури дневно.

Влажни обвивания
Влажните обвивания се правят най-често със студена вода. С нея се намокря тънко парче плат, което се поставя върху тялото. Отгоре то се обвива със сух и дебел плат, който задържа топлината.
Студената вода предизвиква прилив на кръв към кожата, респективно усещане за затопляне. Целта е да се активизират жизнените процеси. При слаби и изтощени пациенти влажните увивания се правят с гореща вода /45 С/. Горещите увивания въздействуват чрез шока от голямата разлика с температурата на тялото.
Техниката на увиванията е проста. Тънка кърпа се намокря със студена вода /15-16 С/ и се изцежда в различна степен. Ако се желае силен ефект, кърпата се оставя добре напоена. Пациентът трябва предварително да е направил топла процедура /горещ душ, грейка/. След това той ляга върху сложените една върху друга мокра и суха кърпи, увива ги около себе си и се завива с одеало. Усещане за затопляне трябва да се получи след 5 до 8 минути. Процедурата продължава средно 45-60 минути.
При висока телесна температура се прилагат 3-4 краткотрайни /15 минутни/ обвивания, за да се отнеме топлина от организма. След снемане на кърпите мястото се облива със студена вода и се изтрива до сухо. За снемане на висока телесна температура се прилага увиване на цялото тяло - от подмишницата до средата на бедрата. Обвиване на гърдите е полезно при бронхит, плеврит, пневмония.
Обвиване на корема се прави при стомашно-чревни болки, хепатит, възпаление на жлъчните пътища и на задстомашната жлеза, при гастрит и колит, при високо артериално налягане. При възпаление на органи на малкия таз, на външните органи и на дебелото черво се прави обвиване на хълбоците, което се съчетава с поставяне на влажна кърпа между бедрата. При алергични кожни заболявания се прилага увиване от подмишниците до стъпалата. С обвивания на подбедрицата се постига ефект при възпаление на разширени вени. Обвивания на врата и шията често се прилагат при ангина.
Компреси с различни материали
Синапеният компрес се приготвя като се потопи във вода, в която предварително е варен 5 минути смлян синап /една супена лъжица в 600 мл вода/. Компресът се слага върху гърдите, завива се с топло одеало и се държи два часа. Той е много полезен при бронхит и бронхопневмония.
Ракиеният компрес се използува при различни възпаления, при натъртване и навяхване. Болното място се покрива с нато пена в ракия кърпа и се завива добре с вълнена кърпа или одеало. Ракиени компреси не се прилагат при деца.
Млечните компреси се употребяват при преумора, простуда, ставни заболявания. Те се приготвят от неварено мляко или прясна извара. При трахеит и бронхит е полезен маслен компрес. Той се приготвя със маслиново олио или смес от свинска мас и соево олио. Компресът се поставя върху гърдите и гърба на болния, държи се няколко дни, като сутрин и вечер се сваля, затопля се и отново се поставя.
При ставни заболявания и при болки от мускулен произход се прилагат горещи компреси с полусварен ечемик, сварена и смачкана зелка или с попарени трици. Материалите се поставят в платнена торбичка и се налагат върху болното място.

Коментари