НАШИТЕ ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ




Женева, 05 октомври 2007г.

Пиша Ви, за да допълня с нова информация един важен елемент на нашата обща Рамка за действие, поставена във „Федерация на бъдещето”. Сферата на действие № 9 описва „стратегия за човешки ресурси за укрепване на базата от доброволци и персонал на Международната федерация”.

Тя призовава Националните дружества да:
„Приложат кохерентен подход към управлението на човешки ресурси, за да привличат, задържат и управляват ефективно персонала и доброволците, както и да приложат ангажимента (пледжа) на МФЧК за разнообразието, толерантността и противопоставянето на дискриминацията.
Продължат да промотират инициативи за споделяне или обмен на персонал и доброволци между НД и със Секретариата, за да градят опит в мрежата на МФЧК”.

Призовава Ръководството да:
„Мобилизира ресурси в подкрепа на нашата работа. Да наблюдава изпълнението на стратегията за човешките ресурси на Федерацията, за да осигури висококачествен и убеден персонал и доброволци на всички нива, които са способни да изпълняват Глобалния план и приоритети на Федерацията”.

Призовава Секретариата да:
„Води и координира кохерентна стратегия за човешките ресурси на Федерацията, вкл. подкрепа на развитието на персонала и доброволците на НД и промотира кохерентен подход с НД, работещи в чужбина, за да набират и обучават висококачествен персонал за международни задачи”.

Тази работа е от критично значение – нашата организация е базирана на мрежа от хора, които помагат на други хора, „мобилизирайки силата на хуманността”.

Като хуманитарна организация, нашите човешки ресурси представляват кръвта на нашата организация и са основополагащи за самия начин, по който работим и за начина по който нашата работа се оценява от всички.

Напредъкът по Стратегията за човешките ресурси: Ръководните принципи

Ние работихме за развиването и изготвянето на нашата стратегия за човешките ресурси с колегите от Стратегическата консултативна група за човешки ресурси (HRSAG). Тази група, включваща и представител на МКЧК бе основана през 2005г.
Оттогава тя работи едновременно по изготвянето на важни стратегически решения за управлението на човешките ресурси и развитието на базовите Принципи за човешките ресурси на Движението, които трябва да са в основата на всичко, което правим при управлението на хората. Последният работен вариант на тези принципи – наречени „Мобилизиране на силата на хуманността” е предоставен по-долу за Ваша информация и за обратна информация от Вас. Бихме искали да дискутираме тези ръководни принципи през Общото събрание за 2007г. за приемането им като ръководни принципи за Федерацията.

Принципи на Човешките ресурси: „Мобилизиране силата на хуманността”

Хората са основният актив на Движението на ЧК/ЧП. Нашият мандат може да се реализира единствено чрез талант, страст и убеденост на нашия персонал и доброволци.

Уникалността на Движението е в нашата способност да изпълняваме задачите си по намаляване на уязвимостта и укрепване на човешкото достойнство посредством усилията на милиони доброволци на ЧК/ЧП, които работят всеки ден, във всяка част на света. Едно от нашите преимущества е нашата способност да мобилизираме бързо, многоброен персонал и доброволци, където и да има нужда от тях, често в трудни и опасни ситуации. В ефективната работа заедно, нашето Движение може да постигне много повече от сумата на своите части.

Това което правим е действително важно за света ... но и начинът, по който го правим е също толкова важен. Най-уязвимите хора на света буквално доверяват живота си на нашия персонал и доброволци. Как набираме и развиваме хората; работната среда, която им предоставяме; начинът, по който те с готовност прегръщат отговорността са основните съставки в реализацията на основните принципи и хуманитарни ценности.

Движението на Червения кръст и Червения полумесец се стреми да бъде успешен чрез хората посредством:

Комбиниране на талант, хуманност и убеденост за резултати”
„Привличане на най-добрите налични доброволци и персонал в Движението чрез подсигуряване на това, нашата репутация, предизвикателствата пред нас, средата в която работим, възнаграждението, предлагането на кариера ни правят „хуманитарна организация за предпочитане” за персонала и доброволците. Ние работим заедно, за да привлечем в Движението талантливи и убедени хора от целия свят и да бъдем сигурни че нашите най-добри хора ще бъдат намерени по местата, където техните умения са най-необходими”.
„Персонален и професионален растеж”
„Стремеж да даваме на хората предизвикателства и възможности, които им помагат да посрещнат техните стремежи в личен и професионален план. Окуражаваме и активно подкрепяме персонала и доброволците, които искат да изграждат кариера в Движението”.
„Живот чрез Принципите ни”
„Предоставяне на среда, в която жените и мъжете от целия свят усещат за лесно да вършат огромна работа, където ненужната бюрокрация не се толерира и където честността и откритостта са уважавани и осигурени и това е обичайна практика.”
„Изпълнение ,,, защото ние оценяваме, измерваме и се учим”
„Поради това, че нашата работа е от жизнено значение, ние сме наясно какво се очаква от личностите и екипите и правим така че всеки да знае как се справят те. Понеже скоростта често е критичен фактор, очакваме хората да бъдат активни и да комбинират поемането на инициатива със солидна преценка. В нашите усилия да станем по-добри в това, което правим, ние окуражаваме нашите хора да се учат сами от техния собствен и от чуждия опит”.

Радвам се да съобщя, че паралелно с работата по изготвянето на тези принципи, които да ръководят нашата стратегия, групата HRSAG работеше заедно със Секретариата за прилагане на няколко практически мерки за промоция и изпълнение на техните идеи. Обратна информация за тези мерки е сумирана по-долу под заглавията на ръководните принципи.

1) Комбиниране на талант, хуманност и убеденост за резултати

Прилагането на този принцип зависи от нашата способност да се позиционираме като „хуманитарна организация за предпочитане за персонала и доброволците”. Ние не само трябва да бъдем атрактивни за широк спектър хора от всимки възрасти, от всички страни и с различна предистория, ние трябва да вземаме правилни решения за подбор и да изпратим най-добрите си хора там, където Движението като цяло има най-голяма нужда от тях.

Ние не само започнахме няколко инициативи ... ние също така завършихме и изпълнихме няколко важни дейности:

- В края сме на изработването на нова и за цялото Движение Въвеждаща програма (базово обучение на персонала на Федерацията при постъпване на длъжност) за целия персонал и доброволци по света. Чрез комбиниране на таланта от няколко НД, Секретариата и МКЧК, новите въвеждащи материали ще бъдат на разположение още тази година за всички от Движението. Възнамеряваме и да направим тези материали достъпни за външни хора, посредством нашите уебсайтове, за да се използват в училищата и от тези, които просто искат да знаят повече за нас. Въвеждащата програма ще бъде уеб-базирана, и ще предоставя на тези, които успешно я завършат със сертификат за знание за Движението.

- Вече изпълнихме портала на Секретариата JobNet за набиране на кадри онлайн. Посредством него нашите свободни позиции са по-видими за повече хора отколкото когато и да било досега. Профилите на кандидатите могат да се сравняват с позициите по електронен начин и можем да съкращаваме списъка на кандидатите по-лесно и по-обективно. От началото на работата си през януари 2006г. бяха регистрирани повече от 11 000 кандидати от повече от 170 страни. Много НД тръгват по същия път и нашата амбиция е да създадем пул – пазар на таланти на ЧК и ЧП.

- Набирането и мотивирането на великите хора иска велико ръководство. Ние въведохме нови и точни форми на набиране за нашите мениджъри, използвайки напреднали техники - центрове за оценка. Всички нови ръководители на Зони бяха набрани чрез тежък и реалистичен процес на набиране на кадри и ще създадем пул от акредитирани ръководни таланти чрез по-нататъшни програми за оценка през тази и следващата година. Секретариатът е един от членовете, заедно с няколко НД които имат подобен подход.

- Работейки заедно, ключови НД произведоха набор на задължителен минимум страндарти за наемане на делегати. През септември по-голямата общност специалисти по човешки ресурси ще разработи начини за да се осигури прилагането на тези стандарти като истински минимум изисквания навсякъде по света.

- Отговорът на бедствия се съдържа в подготовката и координацията. Един от най-належащите приоритети е да се сглоби, част по част, обширен набор от инструменти за подбор, групиране и обучение за ръководителите при бедствия и членовете на екипи. Обучените специалисти трябва да бъдат готови да се включат в екипи навсякъде по света, за да отговарят на нуждите (например екипи за оценка на терен - FACT, екипи за отговор на бедствия - ERU). Секретариатът ще координира това с НД като поддържа обновявани данни за хората с опит в реагирането на бедствия, с описани техните умения, обучения и данни за връзка.

- Привличането, задържането и мотивирането зависят от конкурентното възнаграждение, окуражаващо усилията, насочени към резултати, които са подходящи за характера на нашата организация. В Женева, Секретариатът направи точен преглед на пазара, базиран на възнагражденията и наново въведе систематичен подход за възнаграждаване на постиженията. Имаме подобни планове и за нашите регионални структури в процеса на децентрализация.

Нашите предизвикателства остават в областта на привличането на нови таланти в Движението – и по-специално млади хора, във вземането на по-добри решения за наемане на хора и в работата в по-добро сътрудничество, за да увеличаваме базата от таланти и да я споделяме, така че да имаме най-добрите хора на света в местата, където са най-нужни.

2) Персонален и професионален растеж

Персоналът и доброволците ще стоят в ЧК/ЧП ако се чувстват лично мотивирани от работата си, ако правилно се окуражават и подкрепят в тази работа, ако им се дават предизвикателства и възможности, задоволяващи тяхната амбиция.

- Комбинирано с новата Въвеждаща програма, предназначена за цялото движение, сега сме на последните етапи от изграждането на нов Базов тренировъчен курс за делегати – BTC. Временно наречен IMPACT (Международна готовност на Движението за действие), програмата ще бъде по-директно свързана с мобилизацията, ще гарантира място за повече международни участници, ще оборудва международния персонал по-ефективно за случаите на бедствия, като предоставя специфично и съответстващо обучение на терен веднага след мобилизацията.

- НД, Секретариатът на МФЧК/ЧП и МКЧК комбинират ресурси за постоянно обучение на делегатите от кариерата, за да окуражават процеса на обучение и след BTC. МКЧК и някои национални дружества вече прилагат няколко такива програми. Нови дейности по координацията ще осигурят споделянето на съществуващите материали, както и ще предотвратят започването на нови инициативи, които преповтарят нещата, вече разработени другаде.

- Методите за набиране на персонал, използвани от Центъра за оценка на Секретариата ни предоставят нови и прекрасни впечатления за силните и слабите страни на избрания персонал, както и на тези, които остават в пула за международни управленчески позиции. С помощта на ДФИД (Агенцията за развитие на Британското правителство) използвахме резултатите от първата серия оценки, за да изградим нова програма за международни мениджъри, фокусирана върху основните компетенции като интегритет, лидерство, хора, вземане на решения и преценка, и връзки с Националните дружества. Първите елементи на програмата, насочена към настоящи и потенциални международни мениджъри ще се проведат през октомври и ноември.

- През последната година много усилия бяха насочени за подобряване на използването на съществуващия в Секретариата инструмент, позволяващ на персонала и доброволците да дават и да получават обратна информация, и да намират възможности, свързани с работата – Онлайн преглед на работната оценка (AROnline – уеб базирана платформа за периодична оценка на персонала, подобна на атестация. Базира се на заложените от самия служител задачи при постъпване на работа, преглед на всеки 6 месеца на резултатите от прекия ръководител и обратна връзка от служителя при съгласие или несъгласие с мнението на ръководителя. Крайният вариант на всяка оценка трябва да е постигнат в съгласие между двете страни. Остава валидна и след приключване на работата на конкретната позиция. Достъпна за служителя, прекия ръководителя и за централата в Женева. Може да служи като референция при кандидатстване за нова позиция в системата на МФЧК/ЧП) . Чрез въвеждане на заплащане съобразено с успеваемостта, въз основа на резултатите от оценката, количеството и качеството на предприетите оценки се подобрява. Наша цел е да използваме съдържанието на оценките по-ефективно, за да използваме максимално обучителните ресурси и за разширим наличния архив от информация за оценка на кадрите в Женева и на регионално ниво.

Поставихме начало. Но като Движение все още не сме там, където бихме искали да бъдем – в идентифицирането и развитието на талантите постоянно и навсякъде по света. Възнамеряваме да работим по-сериозно, за да намерим нови ресурси, по-добре да използваме ресурсите, които имаме, като споделяме знание и съоръжения и за да помагаме на хората да определят и изполват ефективно възможностите за развитие.

Живот чрез Принципите ни

ЧК/ЧП трябва да живее чрез принципите си – ние трябва да „извървим казаното”. Персоналът и доброволците на ЧК/ЧП вече вършат страхотна работа. Докато правят това, те не трябва да попадат на бюрократични пречки или несправедливо отношение.

- Делегирането на отговорности в новия децентрализиран Секретариат ще доведе ресурсите и решенията по-близо до тези, на които помагаме. Ние също така трябва да сме сигурни, че поддържаме най-високите стандарти при вземането на решения спрямо управлението на нашите хора и другите ресурси.

- Децентрализацията на персонала по човешки ресурси и вземането на решения ще открият нов и богат източник на местни и регионални таланти в организацията, които не се виждат от Женева. Това ни дава изключителната възможност да укрепим нашите принципи на безпристрастност и противопоставяне на дискриминацията, като осигуряваме добър баланс и разнообразие сред нашия човешки ресурс от персонал и доброволци. Това следва да се отнася до всички аспекти на разнообразие, присъстващи в нашите култури (пол, националност, възрастова група и др.).

- Заедно с регионализацията на ключовите решения по отношение на човешките ресурси, преди новата година ще въведем нови форми на договори и възнаграждение, които улесняват включването на местен и регионален персонал. Новият модел на трудов договор, разработен заедно с група Национални дружества ще бъде представен към края на тази година.

- Нашите Правила за поведение (морален кодекс) подчертават Принципите на ЧК и ЧП. Правилата на Секретариата наскоро бяха преразгледани, за да препотвърдят стандартите, очаквани от персонала и доброволците. Ключова тема, обект на Правилата е въпросът за злоупотребата с власт. В частност имам силно желание да обърна внимание за работата, която трябва да свършим, за да осигурим постигането на нашата цел – „нула сексуална експлоатация и злоупотреба” както в нашата организация, така и при работата с уязвимите общности.

- Правилата са ефективни само ако са добре познати и се уважават. Ще проведем допълнителна инициатива от сесии за запознаване и обучение, за да може новите правила действително да заработят. Заедно с това вървят нови процедури за разобличаване. Скоро ще споделя с Вас този нов документ посредством FedNet, така че можете да го приемете или адаптирате за Вашите организации, ако желаете.

Придвижвайки нашия план за промоция на разнообразието, имаме насреща си реалността, че донорските ресурси идват преимуществено от Севера и Запада и често се харчат в Юга и Изтока. Ако предоставянето на ресурси продължи да включва и изискването да се наемат професионалисти от тесен спектър националности за сметка на местните и регионалните таланти, просто няма да можем да постигнем задачите си.

Изпълнение ,,, защото ние оценяваме, измерваме и се учим

Ученето от нашите собствени и чуждите успехи и неуспехи е критично важно за постоянно подобрение в успеваемостта.

- Горният ангажимент показват нашето намерение да се фокусираме върху подобряване на качествения и количествения принос на AROnline към индивидуалната и организационна оценка и процес на учене.

- Все повече поставяме ударение върху това колко е важно да се свържат поставянето и оценяването на индивидуалните задачи и успеваемостта в стабилна среда на планиране, където индивидуалните проекти задачи са записани, измерени и поуките са взети предвид.

- Докато определянето на индивидуалните задачи остава критичен въпрос, наред с това виждаме нуждата от оформяне на екипи за специфични проектни задачи, които се разформироват, когато същите бъдат постигнати, така че нашият модел на управление да бъде отражение на този динамичен модел на работа.

Имаме още много да свършим в тази сфера като Секретариат и като Движение. За да бъдем ефективни, критично важно е непреклонно да се работи по сферите, където успеваемостта куца, отколкото да решаваме местни проблеми, като ги прехвърляме от място на място в Движението.

В заключение, имаме добър напредък във важната стратегическа сфера на човешките ресурси, но още много остава да се направи.

Молим имайте предвид стъпките и мерките, които разработваме в консултация с HRSAG и ми изпратете Вашите въпроси и обратна информация.

В идващото Общо събрание, ще прегледаме принципите на човешките ресурси, които са разработени като ръководство за всички нас. Мнението ви по отношение на работния вариант на принципите е повече от добре дошло.

Когато използвате тези ръководни принципи, моля също имайте предвид и критично разгледайте човешките ресурси във Вашето собствено Национално дружество и се свържете с нас ако желаете помощ или обратна връзка.

Маркку Нискала

Генерален Секретар, МФЧК/ЧП

Коментари