Рефлексотерапия. Кои са най здрави?

Първопричината за всички болести е характерът на човека, биха казали лекарите със специфичното име рефлексотерапевти.

Според тяхното схващане, всеки орган в човешкото тяло е разположен на един от 12-те меридиана, по които преминава енергията. Заболяването се появява, когато се наруши правилното протичане на енергията, а това често е следствие от отрицателните емоции, които предизвикват свиване и прекъсване на каналите. Органите, “принадлежащи” към тези канали, започват да функционират неправилно и да излъчват или твърде много, или твърде малко енергия.

Всяка човешка емоция – положителна или отрицателна – въздейства на определен орган, считат рефлексотерапевтите.
Класически пример е т.нар. стресова или нервна язва. Работата на стомаха например пряко зависи от емоционалния фон на човека. Силният стрес е способен да повлияе на лигавицата на този орган буквално за броени минути. Неслучайно съществува и фразата “сви ме стомаха от притеснение”.

Много заболявания например сърдечно-съдовите, хипертонията, кожните, бронхиалната астма, нарушенията в работата на бъбреците се смятат за психосоматични, т.е. такива, които възникват на нервна почва.
Затова и лекарите с опит, ако познават характера и наклонностите на пациента, могат с по-голяма точност да определят наличното заболяване.

Болестите на началника

Кои хора най-често стават ръководители? Настойчивите и неуморните, които не оставят подчинените си да стоят на една място. А коя е болестта на началниците?

Техният начин на живот без съмнение е съпроводен от стрес и емоционални пристъпи. Това води до засиленото отделяне на адреналин в кръвта. Хормоналните промени предизвикват спазми в съдовете, а това затруднява работата на сърцето. Тонусът на съдовете става постоянен и способства за постоянното повишаване на артериалното налягане.

Проблемите на любвеобилните

Хората, които обичат едва ли не всички, по-често са жертви на панкреатита, болестите на жлъчката и бъбречните колики, твърди рефлексотрапията....Душата на компанията обикновено е пламенна и избухлива личност, която бързо забравя лошото и без труд намира подход в общуването си с всеки човек. Хората от този психотип страдат нерядко от спазми, колики и внезапни пристъпи на болка, които съпровождат упоменатите вече заболявания. В момента на спазъм те лесно изгубват контрола върху себе си и с това се обясняват както внезапните изблици на гняв, така и тяхната енергичност и неуморимост.

При свръхчувствителните

Лесно ранимият, мнителният, нервният и тревожен характер на творческите личности са съпроводени от по-слаби бели дробове. Затова и те са преследвани от бронхити, хронични пневмонии и бронхиална астма.

Спазмите в бронхите принуждават тези хора да се намират в постоянно напрежение, а това “подхранва” тяхната тревожност и емоционалност. Основната емоция на тези хора е тъгата, а любимото занимание – самобичуването.

Прекомерно голямото количество страх поразява бъбреците и пикочния мехур - ето защо страхливците страдат от болни бъбреци. Появата на енуреза??? при децата винаги е предшествана от силна уплаха. Дори циститът обикновено възниква след внезапен страх, а простудата само способства да възникването на болестта в пикочния мехур.

Ако лесно се ядосвате...

Гневът разрушава черния дроб. Този орган не напразно е наричан хранилище на преживените обиди. Яростта и гневът активизират неговата работа и го карат да увеличава производството си на жлъчна течност, която се разнася с кръвния ток по цялото тяло и започва да трови организма.

Кои все пак са най-здрави

Хората, които не страдат от хронични заболявания, обикновено са тези, които не се стремят да постигнат големи върхове в кариерата си. Те са отлични служители без да страдат от излишна суета да се докажат на всяка цена. С години те могат да заемат една и съща длъжност и не се нуждаят нито от служебно повишение, нито от съжаление. Т.е. това са напълно земни хора, които нямат амбицията да правят нови открития.
открития.

Как се лекуват психосоматичните заболявания

Според рефлексотерапията, този тип заболявания могат да се лекуват успешно с помощта на :
• иглотерапията - тя възстановява правилното протичане на енергията по меридианите на тялото
• медитацията - тя е особено ефективна при нервна възбуда.
• различните видове психотерапия - автогенен тренинг, хипноза, телесно-ориентирани упражнения, способстващи за премахването на спазмите, невролингвистично програмиране.
• Молитвата – доказано е, че при вярващите молитвеното състояние възвръща душевното равновесие и нормализира физиологичните параметри.
здраве.bg

Коментари