Аромат на лимон

Приятната свежа миризма на този плод може да помогне за повдигане на настроението ви, твърди ново изследване. Учени от Центъра за автоимунни заболявания в университета на Тел Авив наскоро откриха наличие на връзка между депресията и обонянието и установиха, че цитрусовите аромати, и особено лимоновият, пряко влияят върху невротрансмитерите в мозъка на мишки. Те помагат за увеличаване хормона на щастието серотонин и намаляване на стресовия хормон норепинефрин.

Как да употребяваме етеричните масла: всеки реагира на ароматотерапията по различен начин. За да откриете какво работи при вас, експериментирайте с ароматите - лимонът и портокалът повишават енергията, сандаловото дърво и иланг-иланг успокояват безпокойството - и си записвайте кой как ви кара да се чувствате. Посъветвайте се с квалифициран ароматотерапевт, преди да използвате маслата локално.

• Вкъщи. Горете няколко капки етерично масло в дифузор с чаена свещичка в продължение на два часа. Или запалете цитрусова свещ в домашния си кабинет, за да изострите вниманието си.

• На работа. За да повишите настроението си, капнете капка етерично масло от лимон върху кърпичка, така че да можете да я миришете през целия ден.

Коментари