Злоупотреба с емблемата

В Българския Червен кръст постъпват многократни обаждания от цялата страна, във връзка с излъчвания от Нова телевизия рекламен клип “Vip Brother 3”. Запитванията се отнасят до знака Червен кръст, който е използван като финален символ в клипа.
Емблемата Червен кръст е отличителен знак на международно хуманитарно движение и използването й е регламентирано в Женевските конвенции от 1949 г., както и в Допълнителните протоколи към тях. Символът на тази емблема има защитна употреба – на закрила по време на конфликти, и отличителна употреба – за принадлежност към движението. Всяка държава, страна по Женевските конвенции, е длъжна да предотвратява нерегламентираното й използване и да приеме закони за защитата й. В Република България уредбата се съдържа в Закона за БЧК (Държавен вестник, бр. 87/29.09.1995 г.). В този смисъл, Червен кръст не може да бъде използван за символ с друго предназначение, нито да бъде комбиниран с каквито и да е други знаци.
Ръководството на Българския Червен кръст запазва правото си да предприеме съответни мерки и действия в защита на знака Червен кръст, като мярка и срещу всички бъдещи опити за неправомерно използване и злоупотреба с този световен хуманен символ.

Коментари

Анонимен каза…
Добър пример. Как иначе, нали всички видяхме колко беше интересно и популярно последното предаване. Интереса беше толкова слаб, че имаше нужда от паразитно лазене на кампании, брандове, организации и други такива спасителни сламки.

До година ще видиме какво ново ще измислят. А до тогава успехи с публикациите на този блог и все такива да има.