Имате ли болки вдясно под ребрата?

Болките в тази област могат да идват от жлъчката, стомаха, пилора или дванадесетопръстника, органи, които се засягат от грипа напоследък. Но ако се засилят - трябва да се потърси лекар -специалист по вътрешни болести или гастроентеролог. Ако се окаже грип или простуда, болките може да се усилят, в някои случаи и температурата да се повиши.

Ако е вирусно заболяване, не може да се препоръча кой знае каква профилактика - срещу вирусите няма специално поведение. Съветите са: да ограничите контактите, да спазвате добра лична хигиена и когато се появи болка или неразположение, да не посягате веднага към антибиотици. Антибиотиците при вирусните заболявания не действат, нещо повече организмът ги приема като ваксина и тогава, когато са необходими, те вече ще са слабо действащи или безсилни срещу бактериите.

Ако болките в стомаха се засилват, появяват се киселини, парене подуване, уригване, добре действа биопразол -по една таблетка на ден, сутрин на гладно. Но при много силни болки, с често повръщане -ако се появи и разстройство, трябва да се търси веднага лекар, защото освен от вируса опасността идва и от бързото обезводняване.

Храната трябва да е повече течна и без всякакви дразнещи вещества, зеленчуците да са сварени на пара или добре сварени (моркови и картофи например) и пасирани, за да не дразнят лигавиците.

Друга възможност може да се окаже и проблеми с панкреаса. Затова е добре да се консултирате със специалист по вътрешни болести.

Коментари