“Светът е наш. Ти си на ход.”


Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Съвместна декларация на президентите на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и на Международния комитет на Червения кръст по повод
Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец - 2009


“Всички могат, по един или друг начин, всеки - в своята област и според своите собствени възможности, да направи нещо, за да помогне добрата работа да продължи.” Тези думи, написани от Анри Дюнан след битката при Солферино, въплъщават духа на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Тази година отбелязваме 150 години от тази битка и корените на нашето Движение, като честваме неговата вяра, че личностите имат силата да променят.
Днес ние започваме нашата кампания „Светът е наш. Ти си на ход.” – амбициозно начинание, което цели да помогне за осъзнаване на “днешните битки при Солферино” и безпрецедентните предизвикателства, пред които сме изправени - от въоръжените конфликти и масовото разселване до промяната на климата и глобалната икономическа криза. Имаме колективна отговорност да превърнем нашия свят в едно по-добро място. Това зависи от всеки от нас - като личности да направим своя ход и да предприемем нещо, за да помогнем на другите. Млади или стари - всички ние можем да променим нещата.
За последните 150 години, Червеният кръст и Червеният полумесец израснаха до най-голямата хуманитарна мрежа на света с милиони добре обучени доброволци, отговарящи на бедствия и развиващи местния капацитет по целия свят. Те са живото наследство на Анри Дюнан и ние действително сме горди от животоспасяващите дейности, извършвани от нашите отдадени доброволци и от персонала всеки ден.
За съжаление, твърде често самите хора, които отговарят на кризите, са жертви на война или бедствие. За да “помогнем добрата работа да продължи”, ние трябва да овластяваме общностите да се предпазват от предотвратимата загуба на живот и благосъстояние. Ние трябва да продължаваме да поощряваме духа на доброволчеството на местно ниво, за да останем близо до засегнатите и да разбираме и отговаряме по-добре на техните нужди.
На 8 май - Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, и през цялата 2009 година ние призоваваме хората навсякъде да се присъединят към нас в помощ на другите.
Предизвикателствата са огромни, а нуждите – големи. Въпреки това Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е създадено за време точно като сегашното – да вдъхновява и окуражава другите, за да го последват. Отбелязвайки 150-годишнината на нашето скромно начало на 24 юни, ние се гордеем, защото сме част от едно от най-големите човешки постижения в новата история. Ние сме гласът на страдащите и да казваме на света, че те имат право бъдат чути, защитени и подпомогнати. Това е призив за надежда, подкрепена от действие.

“Светът е наш. Ти си на ход.»


Якоб Келенбергер Хуан Мануел Суарес дел Торо
Президент на Международния комитет на Червения кръст Президент на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец

Коментари