Женското сърце: 5 често срещани заблуди


Статистиката показва, че сърдечно-съдовите заболявания са главната причина за настъпване на преждевременна смърт в повечето развити страни. Като опит да систематизират някои от широко разпространените сред хората, но погрешни схващания, специалисти от популярното онлайн издание се спират на пет заблуди, които могат да изложат на сериозен риск здравето на всяка жена.

Мит №1: Болката в ръката, за разлика от тази в гърдите не е обезпокоителна

Много често до сърдечен удар се стига именно защото не се разпознават неговите симптоми преди да е станало твърде късно. Дори и някои лекари не съумяват да диагностицират инфаркта при жените, тъй като в редица случаи симптомите се различават съществено от тези при мъжете.

Мъжете обикновено се оплакват от тежест в лявата страна на гръдния кош – чувство често описвано като силен натиск в тази област. Този водещ симптом може да се съпътства от потене, задух и болка, придвижваща се надолу по лявата ръка или нагоре към врата.

Някои жени имат същите или подобни симптоми като мъжете, но други изобщо не изпитват болка в гърдите преди и дори по време на инфаркт. Възможно е те да се оплакват от болка в долната челюст, ръката, гърба или в областта на корема. Често инфарктът се съпътства от чувство на крайна умора и недостиг на въздух.

Според скорошно проучване повечето жени изпитват различни неспецифични симптоми още месец преди настъпването на сърдечния удар. Някои от най-често срещаните предхождащи признаци са

• необичайната умора,
• проблеми със съня,
• задух,
• лошо храносмилане и
• безпричинна тревожност.

Жената притежава далеч по-точни инстинкти, особено когато става въпрос за нейното тяло. Ако сте уморени повече от обикновено или просто не се чувствате добре (както обичайно) и принадлежите към една от рисковите групи (представени по-долу), посетете вашия лекар възможно най-бързо.

Мит №2: Трябва да стоим далеч от всички мазнини

Години наред се наблягаше на важността на нискомаслените храниза поддържането на доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Никак не е чудно, че днес когато хората чуят думата „мазнини”, те си представят нещо нездравословно.

Въпреки това съвременни проучвания в областта на диететиката показват, че някои мазнини могат да бъдат изключително полезни. Ярък пример за това са ненаситените мазнини от растителен произход, които влияят благоприятно върху сърдечно-съдовата система, и затова следва да бъдат част от всеки хранителен режим. Използването на зехтин при приготвянето на ястия и салати, консумацията на мазни риби и приемът на ленено семе са само част от вариантите за набавяне на необходимите ни есенциални мазнини.

За разлика от тях, наситените и трансмазнините най-често въздействат неблагоприятно на сърдечно-съдовата система. Източници на такива мазнини са най-вече животински продукти - например месо и високомаслени млечни продукти. Трансмазнините се образуват най-вече по време на термичната обработка на хранителните суровини. Много производители прибавят водород към растителните мазнини, за да подобрят техния вкус и устойчивост. По този начин се приготвят много продукти като чипс, бисквити, торти, маргарин и повечето пържени храни.

Експертите препоръчват да се избягват или да бъдат ограничени до минимум храните с наситени и трансмазнини, например като се консумират само млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, като се намали количеството червено месо, избягва се маргарина, пържените храни и чипса. По този начин не само сърцето ще се чувства по-комфортно, но вероятно и ще намалите някой и друг килограм.

Мит №3: При живота на бързи обороти сърдечният инфаркт е практически неизбежен

Въпреки че напоследък се обръща много внимание върху негативното въздействие на високото ниво на стреса и работохолизма върху здравето, много проучвания показват, че те сами по себе си не покачват риска от сърдечно-съдови заболявания. Има обаче свързани с тях фактори (като високото кръвно налягане, пушенето и обездвижването), които оказват негативно влияние върху здравето.

Чувствата, свързвани с повишения риск, са депресията, негативният подход към живота, гневът и враждебността.

Затова е препоръчително, ако вече не сте го сторили, да превърнете в приоритет и умственото/духовното здраве. Потърсете и специализирана помощ, ако се чувствате потиснати или изпитвате постоянен гняв или тревога, а не можете да ги преодолеете сами.

Факт е, че здравословното хранене и редовното спортуване са изключително важни както за физическото, така и за психичното здраве.

Мит №4: Само при хората на средна възраст (и след това) има риск от инфаркт

Наистина, жените са относително защитени от сърдечно-съдови заболявания преди периода на менопауза. Въпреки това диабетът, генетичната форма на висок холестерол (фамилна хиперхолестеролемия), нелекуваното високо кръвно налягане и наднорменото тегло предразполагат към развитието на сърдечно-съдово заболяване, независимо от възрастта.

Жените през втората, третата или четвъртата декада на своя живот също могат да получат сърдечен удар. Освен това те често не се диагностицират правилно, защото никой не очаква инфаркт от една жена на тази възраст, особено ако симптомите не са типичните.

Мит №5: Ако теглото и холестеролът са в норма, не мога да се стигне до сърдечно-съдово заболяване

Поддържането на оптимално тегло и ниво на холестерол безспорно са изключително важни, но те не са достатъчни изцяло да гарантират здравето на сърцето ни, а и въобще. Съществуват и други фактори, които предразполагат към появата на коронарна болест. Някои от тях могат да бъдат променени, други – не.

Рискови фактори, които не могат да бъдат повлияни, са:

• остаряването, полът,
• наследствеността и
• преживаването на предишен сърдечен удар.

Например рискът се повишава с възрастта. Мъжете са по-предразположени към сърдечно-съдово заболяване от младите жени, но след менопаузата рискът е еднакво висок за двата пола. Ако имате член от семействотосъс сърдечно заболяване, то шансът такова да се прояви и при роднините му също е относително голям.

Рисковите фактори, които се поддават на корекция, са:

• високото кръвно налягане,
• диабетът,
• тютюнопушенето,
• обездвижването,
• стресът и депресията,
• хормоно-заместителната терапия (при по-възрастни жени),
• високият холестерол и
• наднорменото тегло.

Дори и теглото и холестеролът да са в норма, наличието на само един от по-горе изброените фактори (например високото кръвно и фамилната история) излагат човек на по-висок риск за поява на сърдечно-съдово заболяване.

Няколко полезни съвета:

- измервайте често своето кръвно налягане и помолете вашия лекар да ви назначава редовно изследване на кръвната захар и нивата на холестерол;
- спрете цигарите;
- спортувайте редовно;
- намалете стреса и вземете мерки срещу депресията (ако такава е налице);
- обсъдете със специалист хормоно-заместителната терапия (след настъпването на менопаузата).

Най-добре е също да се осведомите дали някой от семейството ви е страдал от заболяване на сърдечно-съдовата система, и ако установите, че е така, съобщете го на вашия лекар. Колкото по-добре сте информирани относно рисковите фактори, които ви засягат лично, толкова ще увеличите шанса да се предпазите от сърдечно заболяване.

Коментари