
Джой Бауер (Joy Bauer), автор на книгата „Храната лекува” (Food cures) споделя нейната рецепта за по-дълъг и по-здравословен живот.
Една стара поговорка гласи: човек е това, което яде. Това означава, че ако се храните с нездравословни храни, то най-вероятно вашият жизнен път ще свърши по-рано. Ако обаче изберете да консумирате храни, богати на ценни хранителни вещества, може да постигнете добро цялостно здраве и на късна възраст.
Според Джой Бауер, която е сред най-добрите експерти в областта на диететиката, гръбнакът на здравословния хранителен режим е съставен от белтъци, срещащи се в крехките меса, висококачествени въглехидрати, мононенаситени и омега-3 мазнини, както и храни, богати на вода. Тези хранителни вещества се съдържат в храни, които доказано подобряват здравословното състояние и понякога се оказват дори успешни лекарства срещу различни заболявания.
“Храната е лекарство и то могъщо”, твърди Бауер, “Ние се храним всеки ден по няколко пъти и следователно приемаме лекарства под формата на храна, които могат да благоприятстват или влошат нашето състояние”.
По пет храни за всяко от следните състояния:
Наднормено тегло
1. Богатите на влакнини зърнени храни. Търсете продукти, които включват повече от 5 грама влакнини и по-малко от 120 калории на порция.
2. Краставиците са богати на вода и бедни на калории зеленчуци, които ви засищат за дълго време.
3. Яйчните белтъци съдържат значително количество висококачествен протеин. Тази храна ще засили вашия метаболизъм и ще ви помогне да поддържате мускулна маса, докато изгаряте мазнини
4. Дъвки без захар. Дайте на вкусовите си сетива нещо сладкоза да предотвратите да сложите нещо по-калорично в устата си
5. Кафе с обезмаслено мляко. Поради причината, че е топло, вие ще го пиете по-бавно, което ще ви помогни да се чувствате по-сити. Млякото и кофеинът ще ви заредят с енергия
Диабет:
1. Мазните риби (сьомга, скумрия) са добър източник на витамин D. Освен това мазнините, съдържащи се в тях, намаляват риска от развитието на диабет.
2. Пуешки и пилешки гърди съдържат значителни количества качествени протеини, които намаляват абсорбцията на въглехидрати и забавят постъпването им в кръвообръщението. Това предпазва от резки покачвания на кръвната захар.
3. Соята е храна, също богата на омега-3 мастни киселини. Тя представлява идеална комбинация от ценни протеини и въглехидрати, които намаляват риска от сърдечно-съдови болести.
4. Обезмасленото кисело мляко е богата на калций храна, която подобрява инсулиновата чувствителност и помага за контролиране на кръвното налягане.
5. Кръмно цвекло представлява комбинация от въглехидрати с нисък гликемичен индекс и магнезий. Това зленолистно растение намалява риска от диабет с 33%.
Сърдечносъдови заболявания
1. Мазните риби (сьомга, скумрия) са богати на омега-3 мастни киселини. Тези риби разреждат кръвта и понижават нивата на триглецириди в кръвта.
2. Бананът съдържа магнезий и калий и спомага за поддържането на кръвното налягане в нормални граници.
3. Брюкселското зеле е добър източник на разтворими влакнини, което му придава свойството да понижава нивата на „лошия” холестерол.
4. Овесената каша е друг добър източник на разтворими който помага за поддържането на нормални нива на холестерол в кръвта.
5. Слънчогледовите семки са изключително богати на разтворими растителни стероли и фолиева киселина. Тази храна се бори успешно с сърдечносъдовата болест. Най добре е да подберете слънчогледови семки, на които не им е добавяно сол.
Мигрена
1. Обогатените с омега-3 яйца са яйца от кокошки, хранени с ленено семе и рибнисмески. Те са изключително богати на омега-3 и, поради това намаляват възпалението, считано за причина за възникването на мигрена.
2. Фасулът е богат на магнезий, а дефицит на този минерал се свързва със състоянието на мигрена.
3. Прясното мляко съдържа значителни количества рибофлавин, витамин от B групата, който играе съществена роля в продукцията на енергия на клетъчно ниво. Липсата на клетъчна енергия се смята за причина, която отключва мигената.
4. Лененото семе е добър източник на есенциалните омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението.
5. Спанакът е зеленолистно растение, което е отличен източник на магнезий.
Артрит
1. Червените чушки са богати на витамин C като много други разноцветни зеленчуци. Витамин C е отговорен за поддържане на доброто състояние на колагена – главна съставка на хрущялната тъкан.
2. Морковите съдържат бета-каротен, който е мощен антиоксидант.
3. Ягодите, малините и боровинките са богати на антоцианидини (антоциани), които представляват антиоксиданти. Освен това тези храни намаляват възпалението.
4. Портокалите са добър източник на витамин C и бета-криптоксантин, които са хранителни състовки, намаляващи риска от появата на възпалителни процеси като ревматоидния артрит. Те могат да забавят неговия прогрес и да намалят болката.
5. Тиквата е богата на ценните бета-криптоксантин и бета-каротен
Спазването на определения хранителния режим и яденето на здравословни храни може да бъде трудна задача, особено ако е необходимо да пожертвате консумацията на храни, които харесвате и сте свикнали да ядете. Но специалисти твърдят, че веднага, щом забележите разликата в това как се чувствате, вие ще продължите да спазвате здравословен начин на живот.
Коментари