Хомеопатични лекарства

Причината Хомеопатията да е забулена в мистицизъм и да не се използва толкова широко в Света, а и в нашата страна, се нарича Хомеопатично Лекарство! Какво съдържа то, как действа, как се произвежда, защо няма упътване за ползване и странични ефекти – това са все въпроси, които се появяват веднага, стигне ли се до действително лечение с Хомеопатия.

Нека да започнем от източниците за хомеопатични лекарства – ние, хомеопатите, ги наричаме “царства”. Използват се основно три царства – растително, животинско и минерално. Основният принцип е, че се използват източници, които съставляват околната среда на човека. Досещате се, че все по-малко представители на споменатите царства, се срещат около нас в днешно време. Затова в модерните времена на ХХ, а вече и на ХХІ век, се приготвят лекарства от най-често използваните измислени от човека храни (например шоколад), от пластмаса, от често използвани химични лекарства и ваксини.

Как се произвеждат хомеопатичните лекарства и необходима ли е стерилност? Да проследим производството на хомеопатичното лекарство от растението Pulsatilla vulgaris. Приготвя се от цяло, прясно, разцъфнало растение. В България то е известно като Котенце, и е от семейство Лютикови. Често срещан вид е в Южна Европа. Поставя се в алкохол и престоява известно време. Алкохолът извлича от него различен букет от вещества като фармакологичното действие на растението се дължи основно на един глюкозид (ранункулозид). То има спазмолитично действие при спастична кашлица, спазми на храносмилателния канал и маточни болки. Има и противомигренозно и антиневралгично действие. Използва се и като противокатарно и седативно средство, а има и антибактериално действие и свойство да причинява образуване на мехури по кожата. След прецеждането на цялата смес се получава тинктура, която се нарича майчина тинктура. От нея се взема една част (например 1 милилитър) и се слага в празен сън. В него се добавят 99 части (99 милилитра) смес от алкохол и вода в равни количества. Получава се 100 части смес майчина тинктура-вода и алкохол. Това се нарича едно стократно разреждане на тинктурата и се отбелязва с 1СН. След това се извършва процесът потенциране (думата “потенция” най-често се използва за устно означаване на степента на разреждане на медикамента (1СН – първа потенция; 9СН – девета потенция).. Представлява многократно, силно и енергично разклащане на съда чрез кратки и резки удари (например върху дланта на другата ръка), наречени сукусии. Чрез тези силни разбълниквания молекулите в сместа се удрят една в друга. При ударите си предават енергия. Различните автори предлагат различен брой на сукусиите, но това не е важно. След достатъчно разтръсквания вече сместа в съда се е превърнала в хомеопатично лекарство 1СН. От него се взема една част (1 мл) и се поставя в нов празен съд, в който се добавят нови 99 части (99 мл) смес вода/спирт в равни количества. Става двустократно разреждане и се отбелязва с 2СН. Следват нови сукусии и се появява хомеопатичното лекарство Pulsatilla 2СН. Така можем да продължаваме до безкрай. Необходимо е да отбележа, че след 9СН, получаваме толкова силно разреден разтвор, че в него не може да се открие и една молекула от растението. Има само водни и алкохолни молекули.

Кое тогава действа! Искате ли да ви издам една тайна – никой все още не знае и точно това е слабото място на хомеопатичната наука в този материален свят. Може би медицината и светът очакват това откритие, което е достойно за Нобелова награда. Но ефектът от лечението точно с тези нематериални лекарства е неоспорим. Какво действа тогава. Ето вероятно обяснение:

Когато се сблъскват молекулите на източника на лекарство, на водата и на алкохола става обмяна на много фини енергийни частици, наречени кванти. Тъй като водата и алкохолът (който е подбран) не са реактивни (т.е. трудно встъпват в химични процеси), те не се променят химично под въздействие на молекулите на активните вещества, извлечени от източника (от тинктурата-майка). Естествено няма голяма енергийна обмяна, затова и не се наблюдават явления като взривове, запалване, силно загряване, излъчване на светлина и други, които да покажат огромно енергийно въздействие. Въпреки всичко се обменя енергия. Постепенно подредбата в пространството на водните и алкохолните молекули започва да наподобява подредбата на молекулите на източника. Енергийните им колебания също започват да си приличат:


Колкото повече се разтръсква разтворът на разреждането, толкова повече се наподобява източника, съответно подобието между източника и болестното състояние също се увеличава. Какво означава това?!

Всеки медикамент в Хомеопатията си има картина, на основата на която се назначава. Тази картина се търси при прегледа. Тя представлява едно много голямо разнообразие от тип, динамика, вид на оплаквания и симптоми от различни органи и системи на тялото (дори психични); от фактори, които ги подобряват или влошават (наречени модалности). Колкото по-голяма част от установената при изследванията на лекарството картина е представена в конкретния случай, толкова е по-голямо и пълно подобието на лекарството и болестта, съответно, толкова по-голямо разреждане е необходимо да се приложи.

Например лекарството Belladona се използва най-често при внезапно появяващи се, остри, бурни инфекции, с много силна изява на симптомите. При наличие на ярко зачервено гърло, силна болка при преглъщане, която се е появила внезапно след ядене сладолед (например), внезапно появила се много висока температура (над 38,5°С) и никакви други оплаквания би могло да се използва лекарството в разреждане 9СН. Когато към тези оплаквания се добави силно пулсиращо главоболие, придружено с ярко зачервяване на лицето, студени крайници, а изгаряща глава, може би е по-подходяща 15СН. Ако картината е още по-разширена – с широко разширени зеници, силно дразнене от ярка светлина и шум и горещо изпотяване, силна жажда, силна отпадналост и зиморничавост вече е необходимо още по-високо разреждане (30СН). И при наличие на халюцинации (например за кучета), силно изразени страхове, съпътстващи остро възникналото възпаление ще ни трябват доста големи разреждания на това лекарство. Колкото картината на лекарството е по-пълна, толкова по-високо е разреждането, което е необходимо за излекуването!

Хомеопатията е математика – за всичко има причина, която обуславя съответното действие и реакция на организма! Как хомеопатът изгражда теорията си за необходимото на конкретния пациент лекарство е тайната на изцелението! Това е ключът за успеха на хомеопата.

Коментари