Кафе или Зелен чай?

Зеленият чай съдържа четири пъти повече витамин С от портокалите, като активността на последния е усилена от наличието и на един друг витамин - Р, по чието съдържание зеленият чай няма конкуренция. Влиянието на витамин Р е насочено към укрепване стените на капилярите, намаляване на тяхната крехкост и разрушаването им, особено при по-възрастните хора. 
Зеленият чай подпомага изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло - едно безценно свойство, от което можем да се възползваме в съвременната замърсена среда на живот.

Той се препоръчва и на пушачите, тъй като спомага за постепенното изхвърляне от организма на натрупаните при тютюнопушенето вредни вещества.

Редовното пиене на зелен чай, разбира се, съчетано с намерението и усилията ви да водите хармоничен живот, ще доведе до по-рядко боледуване, пък кой знае - може дори да удължи живота ви.

Отварата от зелен чай може да се използва и като козметично средство - за подобряване тена на лицето, а компресите с прецедена запарка премахват торбичките и тъмните кръгове под очите.

Какво е оптималното количество, което можем да консумираме без да прекалим?
Зависи кого ще слушате. Китайците практикуващи хомеопатия препоръчват 10 чашки дневно. За такова количество се говори и при профилактиката на раковите заболявания. Други медицински проучвания съветват дневната доза да е 2-3 чашки. Трети приемат една усреднена стойност - дневното количество зелен чай, подходящо за повечето хора е 4-5 чашки.

Ако искате правилно да приготвите напитката и тя наистина да прояви чудодейните си качества, никога не заливайте чая с вряща вода. Високата температура първо ще унищожи витамините и второ ще влоши вкуса на чая. Оставете кипящата вода да престои 5-6 минути, за да се охлади до около 60 градуса, и тогава залейте чая. И ако искате максимално да усетите неговото полезно действие - забравете за захарта и млякото.

Зелен чай
Чаят прави сърцето по-издръжливо и го предпазва от инфаркт, заздравява стените на съдовете и капилярите и ги прави по-гъвкави и еластични, нормализира функцията на сърдечно-съдовата система, леко ускорява кръвообращението, предотвратява отлагането на липиди (мазнини) и разрушава натрупаните вече мастни плаки, което го прави полезен за понижаване на вредния холестерол.
Има силно прочистващо действие и се счита за противоотрова. Той се използва за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол. Чаят има антивирусни, бактерицидни и противовъзпалителни свойства, поради което се счита за естествен природен антибиотик. Използва се профилактично при кариес и за заздравяване на зъбния емайл, премахва лошия дъх. Зеленият чай е един от най-мощните антиоксиданти. Това е само една малка част от причините, поради които лично аз консумирам между 4-5 зелени чая в деня. Ето още аргументи за целта.
Благодарение на високите стойности на съдържащите се в зеленият чай полифенолитой може да ускори с 50% прочистването на свободните радикали от тялото. Това подобрява състоянието на редица органи, стимулира системата за детоксикация на черния дроб и намалява риска от злокачествени заболявания на белите дробове, гърдата, стомаха, дебелото черво, простатата и панкреаса, свежда до минимум вредните влияния от радиацията.
Изследванията през последните десет години неуспоримо доказаха, че полифенолите(катехините), които се съдържат в зеления чай са изключително важни за здравето на човека. Продължителността на живота на хората в далечна Азия например, се свързва и с ежедневната употреба на зелен чай.
Полифеноли от зелен чай

Въздейстие на полифенолите (катехини):

  • оказват антиоксидантна, антикарценогенна, антимутогенна, антибактериална, антигъбична защита на бъбреците и кръвоносната система;
  • изгарят избирателно излишните мазнини в организма и запазват полезните и жизненонеобходими фосфолипиди и по този начин са естествено оръжие срещу затлъстяването – контролират нивото на кръвната захар;
  • потискат производството на опасните веротоксини, които пък от своя страна потискат синтеза на протеините, водят до колити и проблеми в отделителната система;
  • понижават нивото на лошия холестерол, който заедно с окислените фосфолипиди водят до редица “модерни“ болести;
  • осигуряват добър вкус и грижа за устата, като потискат растежа и зпособността на кариогенните бактерии да се прикрепят към зъбите, като в същото време се борят с пародонтозата и премахват лошия дъх;

Зеленият чай
 е мощен антиоксидант, съдържащия се в него антиоксидантен ензим(SOD) е 400 пъти по-силен от този, съдържащ се в останалите плодове и зеленчуци, а е известно че свободните радикали в организма водят до по-бързо остаряване, рак, остеопороза, сърдечносъдови болести, диабет, уемора и атеросклероза.
Редовната употреба на зелен чай води до един по-добър баланс между дух и тяло

Лекарите препоръчват да се пие зелен чай при дълго престояване пред телевизор или компютър, а за хора, преминали лъчева терапия, е желателно заленият чай да се включи в ежедневната диета. Чаят действа потогонно и диуретично, понижава температурата, засилва белодробната вентилация, подобрява храносмилането, облекчава болките при възпалено гърло. Той е важен в борбата с остеопорозата, помага за редуциране на теглото, като ускорява изгарянето на мазнините. Стимулантът в чая е кофеинът, който активира нервната система и скоростта на обмяната, повишавайки концентрацията и чувствителността. Зеленият чайвъзстановява цялостно имунната система. Или накратко, зеленият чай:
  • забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.
  • съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.
  • прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
  • стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.
  • укрепва двигателната способност на организма и нервната система.
  • лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.
  • влияе благотворно при очни болести и засилва очите.
  • пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.
  • поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.
  • стимулира циркулирането на кръвта и енергията.
  • предпазва от рак и злокачествен тумор. Засилва имунните функции на организма и действува благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.
  • регулира баланса между алкалите и киселините в организма.
  • изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.
  • зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.
  • предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.

Коментари