Българският Червен кръст подкрепи усилията на Международната федерация на дружествата на червения кръст и червения полумесец /МФЧК/ за решаване на хуманитарната криза в Северна Африка и Близкия Изток


Масовите безредици и демонстрации в региона на Близкия Изток и Северна Африка през последните седмици предизвика значителна вътрешна несигурност и вълна от бежанци в региона. Последните данни сочат, че хиляди бежанци от Либия са потърсили убежище в Тунис и Египет до момента, като се очаква техният брой да продължи да нараства.
Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец отправи Спешен апел за хуманитарна помощ на стойност 4 458 090 швейцарски франка за подпомагане на 100 000 души за период от шест месеца.
По Апела ще бъде предоставена спешна хуманитарна помощ - палатки и одеяла, комплекти за първа помощ, мобилни складове, оборудване и екипировка за доброволци и медицинска помощ, линейки и мобилни пунктове за кръводаряване, телекомуникационно оборудване, както и храна за намиращите се в районите между граничните пунктове с Египет и Тунис.
БЧК откликна незабавно на Спешния апел и се присъединява към усилията на Международната федерация със свой принос от 5 000 швейцарски франка.
По молба на Тунизийския Червен полумесец БЧК предоставя  на националното дружество на Тунис финансова помощ в размер на 2000 евро за подпомагане на операцията по разрешаване на хуманитарните предизвикателства в страната.
        
           
                                                          ПРЕСЦЕНТЪР НА БЧК

Коментари