Днес...




Днес 11 септември 2008г, преподавателите от БЧК Шумен: Доцент Соня Тончева, Силвия Борисова и Тамара Цветкова започнаха обучението на кандидатите за "Социален асистент/домашен помощник "!
Ще бъдат обучени по-вече от ३० кандидата! Обучението е във връзка с реализирането на проект по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"!
На 19 от успешно завършилите ще им бъде предложена работа в рамките на следващите १० месеца!

Другите за нас:

Обучават социални асистенти и домашни помощници по еврoвпроект

Шуменска заря - 7 стр.

Велмира СТЕФАНОВА

13 септември 2008


40 кандидати за социални асистенти и домашни помощници в Шумен започнаха обучение вчера по европроекта за грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания. Курсът се провежда в Хоспис Милостивият самарянин от лицензираните лектори доц. Соня Тончева, Тамара Цветкова и Силвия Борисова. Целта на обучението е да се дадат специализирани знания за работа с деца и възрастни с трайни увреждания, за да могат те да бъдат приучени да водят независим живот в собствените си семейства. Кандидатите ще получат знания за етичните стандарти и как да се справят в кризисни ситуации. Заниманията ще се реализират чрез теория и практични задачи. От 1 август започна реализацията на проекта, спечелен по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси. Водеща организация за работа по него е Хоспис Милостивият самарянин ЕООД в партньорство с БЧК - Шумен. Продължителността на проекта е 12 месеца. Основната му цел е подобряване качеството на живот на самотноживеещи възрастни мъже и жени, на хора в неравностойно положение с различни видове увреждания, които изпитват необходимост от помощ при извършване на всекидневните си нужди. Специфичната цел е усъвършенстването на услугата социален асистент за нуждаещите се от нея хора в неравностойно положение, както и популяризиране на услугата домашен помощник за подпомагане на самотноживеещи възрастни хора в ежедневието им. По проекта ще бъдат изработени информационни материали и ще бъдат проведени кампании сред потенциалните потребители по схема Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотноживеещи хора, съобщиха от БЧК - Шумен.


Коментари