Информиране на обществото по проблемите на възрастните хора



На 4 и 5 септември 2008г в Шумен се проведе семинар на тема "Повишаване на капацитета във възрастните хора по отношение на уменията за лобиране и застъпничество за защита на техните интереси". Срещата е в контекста на финансираната от Швейцарския Червен кръст "Повишаване на информираността на обществото по проблемите на възрастните хора"
В семинара взеха участие възрастни хора от десетте общини на Шуменска област.














Другите за нас:

Шуменска заря - 4 стр.

Семинар на БЧК за възрастните кора

Христина РАФАИЛ0ВА

Вчера в Шумен започна двудневен семинар, организиран от Българския червен кръст, на тема "Повишаване и разширяване на местния капацитет при лобиране и фон-донабиране в полза на възрастните хора". Целта на срещата е да бъде зададен един модел на поведение у хората от третата възраст, както и на обществеността, благодарение на който пенсионерите да успяват да устояват своите права. Възрастните хора са част от специфична прослойка от социума и по една или друга причина са изпаднали в неравностойно положение. Поради това семинарите имат идея да дадат ценни познания на тези хора, както и да разширят техните умения да дефинират исканията и потребностите си пред местните и централни институции. Също така тези лектории са насочени към създаването на условия за старите хора да изживеят достойно и пълноценно своя живот.

форумът се провежда за четвърта година. Той се спонсорира от Швейцарския червен кръст. Мотото на срещите, които се провеждат ежегодно, гласи "Стареенето - изкуство и хармония". По време на форума се прилагат различни методи на обучения и дискусии.

Лектор на семинара е директорът на секретариата - Пламен Петров. Присъстващите на семинара са подбрани от Съюза на пенсионерите, Общинския съвет на пенсионерите в Шумен и Съюза на вдовиците и вдовците. Аудиторията е от представители от всички общини в област Шумен. От местната организация на БЧК смятат, че това е добра възможност за възрастните хора, които живеят извън Шумен, защото обикновено те нямат възможност да присъстват на важни за тях събития поради здравословни и финансови причини.

05.09.2008


Коментари