1 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ ХИВ/СПИН


На 1 декември  доброволците от БМЧК Шумен съвместно с РЗИ Шумен и Общински здравен център отбелязаха Световния ден за борба с ХИВ/СПИН.

В инициативата се включиха и ученици  от СУ „Йоан Екзарх Български" и СУ „Сава Доброплодни", които заедно  с доброволците представиха флашмоб пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев".  Младежите раздаваха брошури и предпазни средства на преминаващите граждани. Изписаната лого-панделка на тази кампания с червени балони, привлече вниманието на хора от различни възрасти. Към  Национална кампания ХИВ/СПИН се присъединиха  и доброволци от общинските клубове в Никола Козлево, Каспичан  и  Смядово.  Доброволците информираха за начините на заразяване, превенция и болестите предавани по полов път. Част от мероприятията на доброволците във връзка с отбелязването на 1 декември са и обучения с ученици от СУ „Сава Доброплодни" и участие във викторина в СУ „Васил Лесвки".

Мотото на кампанията тази година е: „Hands-up for HIV prevention"  „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ". Кампанията тази година е фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата  на презервативи и лубриканти, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и  вирусна супресия.

Коментари