Дух и тяло


Хората, които са морално силни, са способни да станат и физически по-силни, сочи проучване на психолози от Харвардския университет, съобщи вестник Daily Telegraph.

"Махатма Ганди и майка Тереза може да не са се родили, притежаващи изключителен самоконтрол, но са го придобили, като са се опитвали да помагат на другите", твърди психологът Кърт Грей, участвал в изследването.

Според него хора, които имат силна воля, преминават през "морална трансформация", която ги превръща в необикновени личности.

Изследователите смятат, че самият опит да се извърши геройска постъпка допринася за увеличаването на личната физическа сила.

Те са установили, че хората, които вършат добри дела, придобиват по-голяма физическа издръжливост. Според психолозите извънредните морални постъпки биха могли да увеличат волята и физическата издръжливост на хората.

Изследването е публикувано в списанието "Social Psychological and Personality Science" и включва две проучвания, които сравняват морално поведение и физическата сила.

В първото изследване на участниците в експеримента им връчили доларова банкнота и им било казано да я задържат или да я дадат за благотворителна цел. След това те трябвало да държат тежест от два килограма и половина, колкото се може по-дълго време. Тези, които дарили банкнотата, задържали тежестта средно с десет секунди повече.

При второто проучване участниците държали тежест, докато помагали или вредели на другите. Отново тези, които мислели добро, били по-силни от другите.

Коментари