16 май

На 16 май, във връзка със Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН, доброволците от клуб „Връстници обучават връстници"  Шумен, със съдействието и подкрепата на МИКЦ Шумен, РИОКОЗ и ОЗЦ Шумен, организираха и проведоха акция-шествие в центъра на града, с която запознаха хората с "Проблема" СПИН и се опитаха да създадат позитивни нагласи към ХИВ/СПИН. 
Паралелно с акцията от 10.05. до 21.05.2010 г. в сградата на РИОКОЗ на пл. „Освобождение" № 1 се провежда анонимно и безплатно изследване за ХИВ.

От 1983г. всяка трета неделя на месец май светът почита паметта на жертвите, покосени от коварната болест.
В началото на 1991г. в Ню Йорк се създава идеята за създаване на глобален символ за борбата със СПИН. Това е червената лента-символ за солидарност и толерантност към тези, които често са дискриминирани от обществото -  хората, живеещи с ХИВ и СПИН.
Червената лентичка е глобален символ на солидарност към ХИВ-позитивни хора и хората, болни от СПИН. Тя обединява хората в общата борба срещу болестта.
Разпространението на ХИВ-инфекцията сред младите хора в световен мащаб нараства с голяма скорост. Според СЗО близо 40 млн. души по света живеят с вируса на СПИН. Засягат се всички възрастови групи от 17 до 71години.

Пламен Петров
Областен Съвет на БЧК Шумен
Ул „Цар Освободител" № 143
град Шумен
0889 42 55 55
0899 55 03 88

Коментари