Кристалина Георгиева посети БЧК

Еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управление на кризисни ситуации Кристалина Георгиева вчера 15.03.2010г посети централата на Българския Червен кръст и се срещна с ръководители и специалисти на организацията. Тя бе придружена от Марияна Хрисчева - член на кабинета й и Зинаида Златанова - ръководител на представителството на Европейската комисия в България, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

По време на работната среща председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров запозна гостите с ролята, задачите и специфичната дейност на БЧК в условията на бедствия, аварии и катастрофи (БАК): нормативната уредба, конкретните функции на организацията в Националния план за защита при бедствия, капацитета й (материални и човешки ресурси); участието й в различни съвместни прояви за работа при кризи с многобройни партньори; механизмите на БЧК за привличане на помощ при БАК, както и действията на Международното червенокръстко движение за отговор при бедствия.

Г-н Григоров сподели и резултатите от националната кампания по Апела на БЧК за подпомагане на пострадалите от катастрофалното земетресение в Хаити. Той покани Кристалина Георгиева да посети складовите бази на БЧК за реакция при бедствия и на място да се запознае с възможностите и капацитета на организацията.

Комисар Кристалина Георгиева разказа за посещението си в поразените от земетресенията страни Чили и Хаити, за подкрепата, която Европейският съюз и държавите в него оказват на пострадалите, както и за мерките на Европейската комисия за усъвършенстване на ефективността на оказваната помощ.

Кристалина Георгиева сподели: „Видях в Хаити и Чили как работи Червеният кръст. Всичко там е под контрол и съм сигурна, че занапред ще имам възможност да работя с БЧК. Поканих БЧК да бъде сред партньорските ни организации по програмата за хуманитарна помощ, която е под мое ръководство. Убедена съм, че ще имам тяхната поддръжка и това е още един повод да се гордеем, че сме българи."

Коментари