Още за СПИН

Повече от 12 години учените разработват ваксина срещу СПИН - една от най-коварните съвременни болести. Сега вече те се намирали на прага на откритието, което щяло да постави края на "чумата" на века.

Терапевтична ваксина за СПИН може да има след 4 или 5 години, а краят на разпространението на болестта може да настъпи до няколко години, обяви на пресконференция в Стокхолм тазгодишният Нобелов лауреат за медицина, френският професор Люк Монтание, цитиран от АФП и от Ройтерс. Според Монтание посочването на този срок за създаването на терапевтична ваксина не било проява на излишен оптимизъм, защото учените работели по разработването й повече от 10 години.

Клуб "Връстници обучават връстници" Шумен напомня, че СПИН се причинява от вирус наречен ХИВ (Човешки Имунодефицитен Вирус). Той атакува част от белите кръвни телца и може да остане скрит дълго време без да проявява симптомите си. Тялото създава свои антитела срещу вируса, които може да бъдат проследени в
кръвта. Вирусът на СПИН е необикновен с това, че не може да бъде победен от защитите на тялото и постепенно разрушава имунната система.
Ако защитата (имунната система) на тялото не работи правилно, както когато тялото е заразено с ХИВ, тя не може да го предпазва от микроорганизми, които по принцип не вредят, или вредят много малко.

Една от любимите мишени на ХИВ са кръвните клетки наречени “Т-клетки” или “CD4-клетки”. Тези клетки играят важната роля да предупреждават други клетки на имунната система кога да започнат работа. Когато вирусът на ХИВ увреди достатъчно CD4-клетки той застрашава защитата на тялото срещу инфекция и имунната система отслабва. Резултатът от това е, че някои биологични явления като гъбички, вируси и паразити, които могат да живеят в повечето хора без да причиняват болести, могат да
предизвикат сериозни инфекции у хора живеещи с ХИВ. Когато настъпят тези инфекции, когато броя на CD4-клетките падне под определено ниво или когато броя на ХИВ вируса в тялото достигне определено ниво, тогава човекът, имащ ХИВ, е развил Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност, или СПИН.

Броят на заразените през последните години нарастна главоломно. Твърди се, че на всеки 10 секунди някой умира от СПИН, а на всеки 6 и половина секунди един човек се заразява със СПИН! Факт е, че болестта няма особени предпочитания! Това не е заболяване на хомосексуалистите и наркоманите! Вирусът не подбира хората по възраст, пол, цвят, сексуална ориентация, икономическо и социално положение.

В България статистиката сочи, че около 69% от заразените са мъже и 31% - жени, а около 70% от серопозитивните са на възраст от 20 до 39 години. Особено тревожен е фактът, че най-поразената възрастова група е 20-29 години. Запазва се тенденцията водещ да бъде сексуалния (полов) път на предаване на инфекцията - 91%. По кръвен път са се заразили 8%, а 1% са заразени по вертикален път (майка-дете). Около 62% от всички ХИВ-серопозитивни лица са регистриране в четири
основни града - София, Бургас, Пловдив и Варна.

Същевременно обаче около болестта витаят редица митове, които се дължат на недостатъчно познаване на материята, а и на традиционно ниската българска здравна култура. Ето как наистина не може да се заразите със СПИН?

# Не можете да се заразите чрез кашлица или кихане!

# Не можете да се заразите чрез ръкостискане!

# Не можете да се заразите чрез разговор със серопозитивен!

# Не можете да се заразите чрез комар, кърлеж или ухапване от друго насекомо!

# Не можете да се заразите чрез ползване на обществена тоалетна!

# Не можете да се заразите и при "невинна" целувка!

Коментари