Диетите - За или Против?!

Външният вид е мания сред тийновете. Идеалните килограми отдавна са под манекенските критерии. За целта младите момичета са в състояние дни наред да не хапнат нищичко.

Една от най–тежките мании при тийнейжърите е борбата с килограмите. Постоянните спекулации около затлъстяващото младо поколение карат младите все повече да мислят за себе си и за своето тяло. Сред мацките най–големият проблем са тъкмо теглото и външният вид. Те буквално изпадат в истерия, когато не се харесат пред огледалото, започват да се нервират, изпотяват и да се дразнят от най–малкото нещо, което им се изпречи на пътя.

Затова много от тях прибягват към диетите. Една от причините е не толкова фактът, че сами не се чувстват добре в тялото си, а това, че околните нямало да ги харесват, щели да ги подминат, отблъснат или да им се подиграят.
Манията да изглеждат добре ги тласка към погрешни стъпки. Друг е въпросът, когато доктор ги посъветва да ограничат определени храни – но не напълно да ги изхвърлят от менюто си, както именно правят безброй момичета. Някои до такава степен са обзети от мисълта да изглеждат слаби и да се чувстват така, че единственото, за което мислят е, как да не закусват, обядват и вечерят, а да я карат само на плодове, което е почти невъзможно, тъй като храна носи удоволствие, от човек не си струва да се лишава. Повечето млади момичета не поглъщат никаква храна с дни, или, ако се натъпчат, след минути са в тоалетната, повръщайки.

Вярно, всеки иска да е слаб и красив, но струва ли си да се мине през толкова лишения за едното тяло, при положение, че като приключим с диетата, загубените килограми скорострелно се възстановяват. Някои момичета пък предпочитат тотално да приключат с храни като хляб, сладко и газирано, други се стараят да са свършили с яденето до към 7 часа вечерта и да ядат като количества по–малко. Ефектът е, разбира се, е минимален и се губи веднага, когато момичето спре да спазва този определен режим. Наричат го йо–йо ефект.

Други пък ядат като разпрани, но пък се счупват от тичане километри след километри и се лишават от сън, само, за да се стягат и да изгрят калории. Никой не твърди, че е лошо да се спортува, но всичко трябва да е с мярка. Абсурдно звучи да се става в 5:00 сутрин, да се тича цял час, след което бърз душ и после право в даскало. Много мои съученички, например, не ядат свинско, телешко или изобщо месо, избягват всякакви вкусотийки и често стават или анорексички или булимички. Други пък непрекъснато се наливат с разхлабващи чайове. Няма да казвам къде им минава времето! Жалко е, че всичко се върши заради хорското око и мнение. Maцките мислят само за това, как да станат възможно по–кльощави, така че да могат да показват бедра като щеки, следователно да са по–вървежни.

Младежите, и те, са се вманиачили, но в друга посока – как да качват килограми, които обаче не да се лепкат на тялото им, а да отиват в мускулите. За перфектната мъжка структура са неизбежни добре оформените гръдни и коремни мускули, например, които в интерес на истината се постигат изключително трудно – със всекидневни тренировки и богата храна. Много от тийновете обаче злоупотребяват като се тъпчат с изкуствени добавки, анаболи и прахчета, чийто ефект е само вреден. Действайки против природата, младите съсипват здравето си и нарушават изцяло поговорката: „Здрав дух в здраво тяло”. Не само не помагат на тялото си, но и психически се побъркват, защото не могат да постигнат желаната цел– да са слаби, стройни и високи. Мисля си, че проблемите се задълбочават още повече, защото, ако самите те не се харесват, естествено, че и другите няма да ги харесват. Жалко е да гледам около себе си хора с по една ябълка в ръка, смятащи колко калории са погълнали днес. Едните припадат изнемощели, а другите ги обхваща паника, ако са надхвърлили лимита за деня.


След подобна диета възможните изхода са два: или да върнем обратно килограмите и то двойно или да си докараме някоя болест, и то доста сериозна, както всички знаят. Заглавия като „Как да отслабнем завинаги” или „Отлабване чрез промяна навиците на хранене” или „Да отслабнем за 14 дни” пълнят джобовете на издателите и дообъркват съвременния младеж, карайки го да се чувства дебел, грозен и нехаресван. Това го потиква към безмислени гладувания и фобии от храни като пържено, мазно, тестено, месно.

Най–абсурдни са обаче онези подмятания на клечести 45–килограмови момичета от сорта на: „Оооф, ама много съм дебела, виж ми краката, от днес съм само на кисело млякооо..” Да не говорим, че някои направо я подкарват с хапчета от реклами, според които ефектът бил бърз и окончателен. Да бе! Човек няма как да върви против себе си и природата си. Здравословно хранене – да, но лишаване от разкошното блокче разтапящ се шоколад – никога!
Въпреки че винаги си остава и малка доза завист към онази, макар и рядка порода хора, които са в състояние безспирно да ядат, но хич не им се лепи. За такива баба ми казва: „Късо право черво!”
Ама ако имам магическа пръчка, само това бих си пожелала!
Ju_16SmileSmileSmile

Коментари