Започва втория транш на подпомагане с интервенционни запаси на ЕС на социално слабите граждани в Шуменска област.

От 13 до 28август 2009г. Българският Червен кръст Шумен ще раздава хранителни продукти от втория транш на програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица".

Бенефициенти по програмата са всички български граждани, които са получавали енергийни помощи от държавата през зимния период на 2008/2009 г. Те са определени с Наредба №18 на Министерство на земеделието, Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика, а поименните списъци бяха изготвени от Агенцията за социално подпомагане.

По време на втория транш на 10 830 души в цяла Шуменска област ще бъдат раздадени общо 132 126кг хранителни продукти, като всеки право имащ бенефициент ще получи по 3 кг брашно, 3 кг захар, 3 кг ориз и 3,200 кг макаронени изделия.

Програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица" се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, реализира се от БЧК със съдействието на местните власти и РИОКОЗ, а Държавен фонд „Земеделие" – Разплащателна агенция, следи за стриктното й изпълнение.

Третият транш на програмата ще се осъществи в периода 12 октомври - 6 ноември 2009 г.

След края на програмата хранителните продукти на не явилите се бенефициенти ще бъдат предоставени на социални заведения за деца и възрастни, специални училища и лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ.

Коментари