Моят свят,…Твоят свят… Нашият свят – Свободен от насилие над възрастните хора. 15 юни 2008 – Световен ден срещу насилието над възрастните хора.

Световният ден срещу насилието над възрастни хора - 15 юни се отбелязва за трета поредна година по инициатива на Международната мрежа за превенция на насилието над възрастни хора (INPEA) и Европейската платформа на възрастните хора (AGE). Този път двете организации призовават към действия Европейската комисия и държавите-членки на ЕС за повишаване на чувствителността към проблема с насилието над възрастни хора и за приемане на обща стратегия на ЕС за предотвратяване на насилието над възрастни и осигуряване на качествена дългосрочна грижа за възрастните хора.
Изследвания показват, че 4% от възрастните хора, живеещи в собствени жилища и 30% от възрастните хора, живеещи в институции, са жертви на насилие. Насилието над възрастни хора може да има различни форми: физическо, психологическо или емоционално, сексуално, финансово или пренебрежително отношение. Неадекватната грижа по-често е свързана с неспособността на претоварените и подложени на стрес грижещи се да се справят с нарастващите искания към тях, отколкото с истински намерения да експлоатират или нараняват уязвимите възрастни хора. Насилието над възрастни е нарушение на член 25 от Хартата на основните права на ЕС, който признава и зачита правото на възрастните хора да водят достоен и независим живот и да участват в социалния и културен живот на общността.
Скорошно изследване на Евробарометър потвърждава, че близо половината (47%) от гражданите на ЕС считат лошото отношение, пренебрегването и дори насилието над зависими възрастни хора за сериозен проблем в своите държави. Тези данни са безспорно доказателство, че Европейският съюз трябва да предприеме съответни действия. Докладът за обсъждане, издаден наскоро от Комисията: „Какво може да направи Европейският съюз, за да защити достойнството на възрастните хора и да предотврати насилието над възрастни?” е първата стъпка в правилната посока, но сериозната работа все още предстои.
Ето защо Европейската Платформа на възрастните хора AGE апелира за разработване на насоки за доброволна, качествена, дългосрочна грижа и създаване на група, която да подкрепи Европейската комисия при разработването на тези насоки. Според Европейската Платформа на организации, работещи с и за възрастни хора въпросът за качествените грижи за възрастните хора и борбата с насилието над възрастни трябва да бъдат неразделна част от обновената Социална програма и трябва да се адресират в рамките на Демографския цикъл на ЕС.
Очаква се насилието над възрастните да нараства, доколкото населението на ЕС застарява и все повече и повече хора ще зависят от грижите на роднини или от професионални грижи и ще стават уязвими от пренебрежение или насилие.
„Европейският съюз трябва незабавно да превърне всички предложени действия в доклада за обсъждане в истински ангажимент. Поради сложното естество на насилието над възрастни, неговата превенция изисква разработване на цялостни мерки. Необходима е спешна пан–европейска стратегия и повишаване чувствителността към насилието над възрастни, за да се помогне на страните-членки да адресират проблема”, подчертава Анн-Софи Парент, Директор на AGE.
За повече информация за повишаване на обществената чувствителност към насилието над възрастни хора, вижте тук: http://www.age-platform.org/EN/IMG/pdf_AGE_members_events_Elder_abuse_Awarenes_Day_2008.pdf
За повече информация относно насилието над възрастни хора, вижте тук: http://www.age-platform.org/EN/IMG/pdf_Leaflet_AGE_mauve.pdf

Коментари