Световен ден на сърцето

На 29 септември 2017 г. доброволците от БМЧК Шумен отбелязаха Световния ден на сърцето. Младежите раздадоха информационни материали в централната част на града. Инициативата е в партньорство с Регионална здравна инспекция гр. Шумен.

По инициатива на Световната федерация на сърцето, подкрепена от Световната здравна организация, ЮНЕСКО и други международни организации от 1999 г. последната неделя от м. септември се чества като Ден на сърцето.

Всяка година сърдечните заболявания причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята (над 17 млн. души годишно). Ако ръстът в стойностите продължи към 2030 г. над 23 млн. души годишно ще умират от сърдечни заболявания. 

В Европа тези болести причиняват 47% от смъртността (52% при жените и 42% при мъжете). Основни проявления са коронарната болест на сърцето и инсултът. 

У нас процентът е още по-висок –над 60% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст –в 91% от случаите. Въпреки че рискът е по-голям за хората в по-напреднала възраст, случаи на инсулт има и сред младите хора до 35 години.

В България, за разлика от повечето европейски държави, мозъчният инсулт превъзхожда като честота и като смъртност миокардния инфаркт.

Сред факторите, които увеличават риска от появата на сърдечно-съдови заболявания са високото кръвно налягане, висок холестерол, захарен диабет,  тютюнопушене,  затлъстяване, обездвижване и др.

Много от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез профилактика на сърдечно съдовите болести: здравословна диета, редовни физическа активност, въздържане от тютюнопушене, употреба на алкохол и рационалното хранене. 

Коментари