Обичай безопасно!

По повод 14 февруари – Деня на влюбените и виното, доброволци от Младежкия Червен кръст в Шумен, съвместно с Регионална здравна инспекция и Общински здравен център организираха традиционен хепънинг.  В 12 часа пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев" малките червенокръстци издигнаха арка с червени балони и раздадоха много валентинки, брошури с информация за начините за предпазване от полово-предавани болести, както и много презервативи.

Доброволците изработиха специален щанд,  където много мераклии се възползваха от  раздаваните целувки и прегръдки.

Част от инициативите включват и тренинги на тема „Любов, сигурност, доверие..." с ученици от СУ „Панайот Волов", II Основно училище „Д-р Петър Берон", СУ „Йоан Екзарх Български".

По данни на  „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 01 февруари 2017 г. в страната са открити нови 13 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица. И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям. Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекцията в България през 2016 г. са инфектирани по сексуален път.

 

Коментари