Световен ден на сърцето

На 29 септември 2016 г. доброволците от БМЧК Шумен отбелязаха Световния ден на сърцето. Младежите раздадоха информационни материали и балони в централната част на града. Инициативата е в партньорство с Регионална здравна инспекция гр. Шумен.

В сградата на РЗИ  се проведе беседа и дискусия на тема: „Социален аспект на сърдечно-съдовите заболявания" с д-р Огнян Илиев – кардиолог.

Световния ден на сърцето се чества от 1999 г.  Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна.  В България на всеки трима човека двама умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност).

Сред факторите, които увеличават риска от появата на сърдечно-съдови заболявания са високото кръвно налягане, висок холестерол, захарен диабет,  тютюнопушене,  затлъстяване, обездвижване и др.

Много от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения, въздържане от тютюнопушене и употреба на алкохол. 

Коментари