Първи декември- Световен ден за борба със СПИН

Мащабна информационна кампания организираха доброволците от БМЧК Шумен, работещи по Компонент 7 към Министерство на здравеопазването, по повод  Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва на 1 декември. Инициативата е подкрепена и от Регионалната здравна инспекция- Шумен.

Пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев" червенокръстците  раздаваха на гражданите презервативи и информационни материали. Този ден е и повод за размисъл дали знаем достатъчно за болестта. Затова  доброволците информираха за историята на СПИН, начините на заразяване и превенция, за болестите предавани по полов път. Всеки, който имаше желание,  можеше да се пробва да постави правилно презерватив. За кампанията младежите изработиха много плакати, а всички участници в акцията получиха  бонбони и балони. 

В световен мащаб всеки ден над 7000 души се заразяват с вируса, като той е най-разпространен на територията на Източна Европа и Централна Азия. България обаче е страната, която отчита сравнително ниско разпространение на ХИВ, като средно се заразяват по двамата на 100 000 души. 

Коментари