Тийм билдинг за доброволците от БМЧК Шумен

Тридневен летен лагер проведоха доброволците от БМЧК Шумен. Усилената подготовка изискваше не само добре да се планира и организира това мероприятие, но да се избере подходящото време и правилното място. След дълги дебати началото бе определено– 26 юни - края на учебната година и началото на дългоочакваната ваканция- един добър старт за нови приятелства и емоции. Природен парк „Шуменско плато", базата на ОДК е място, където много пъти са провеждали свои обучения червенокръстците и винаги са посрещани радушно и гостоприемно. В този лагер се включиха и младежи на БМЧК от Каспичан.
Сред зеленина, уникална природа, широколистни дървета, борове и мирис на цъфнала липа, младежите стриктно и отговорно изпълняваха предварително изготвената програма и поставена цел. А тя съвсем не беше лесна- да станеш приятел с не толкова познатия за теб човек. В основата на това истинско приятелство е да опознаеш другия, да узнаеш сакрални истини от неговия живот, да преминеш с него през различни ситуации и препятствия. Лидерите на екипите Божидара Васкова и Кирил Кирилов бяха подготвили различни и забавни игри за тийм билдинга. През първите два дни доброволците работиха в малки групи, планираха своите акции, поднасяха си изненади чрез песни и танци. Прохладните вечери и насекомите не бяха причина младежите да останат по стаите, а напротив преминаха в състезателни игри и звън на китари. 
В свободното си време посетиха крепостта Старият град. Гледката от кулата ги върна към спомените и историята ни. 
Каква бе нашата целта– да се създаде екипност при работа на доброволците. А дали това се случи??? Изненадани останаха  младежите, когато последният ден от пребиваването си, в хижата дойдоха Президентът на българската скаутска организация- г-н Добромир Добрев, Тихомир Радев- квалифициран инструктор спасяване с алпийски способи и Румен Райчев- инструктор към ДЕРБАК - Шумен. Много опит, знания и мъдрост бликаше от тези мъже, а доброволците попиваха с погледи всеки жест и направена демонстрация. Научиха се как се правят възли, как да се обездвижи и пренесе пострадал, как да се справим със среса и адреналина в ситуация на бедствие. Инструкторите не изпускаха от погледа си нито едно тяхно движение, даваха им практически съвети, следваха ги във всяко едно начинание. Изпълнена ли беше нашата цел, можеше да се узнае едва накрая, когато доброволците бяха разделени на два екипа и всеки трябваше да премине през ситуация на извежда на пострадал от висока сграда чрез спасяване с алпийски способ. Състезателният момент в играта  доказа,  че целта е изпълнена. И както се казва: Сговорна дружина-планина повдига! Не е важно кой е победителят, а важното е желанието на доброволците, техният ентусиазъм и готовност да помагат. Всички се справиха отлично с поставената задача, а грешките макар и малко ни показаха, че винаги има какво още да се научи.  Набързо попълнените и почти „на крак" анкети говорят за много неща: за мотивацията на доброволците, за приятелствата, за емоциите и за следващия тийм билдинг.

Коментари