ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ В ШУМЕНСКА ОБЛАСТ

През 1868 г. в първокласно училище в гр.Шумен с директор Панайот Волов е назначен Калман Ронже, унгарски учител по физическо възпитание. Той е обучавал през ваканциите учениците в плуване на река Камчия. Естествено е, че в същото време ги е запознавал и с начините за предпазване от водни инциденти, така също и с правене на изкуствено дишане известно по това време. Това показва, че първите стъпки по плуване и предпазване от водни инциденти за пръв път в България е осъществено в гр.Шумен.
След повика на ЦК на БЧК през 1964 г. се полагат основите на организираното водно спасяване в България. В същата година в гр.Шумен се провежда под ръководството на Инспектората и ОК на БЧК първия курс за водни спасители. Ръководители на курса са инспектора по физическо възпитание К.Стоименов, д-р Иван Сакелариев и стария спасител Колю Ницов. В него са взели участие учители по физическо възпитание: Б.Боянов, П.Керчев, С.Спасов, П.Данев, Д.Стефанов, В.Коларов, Р.Ружинов и Ив.Лазаров /тогава още ученик/. Следващата година Петър Данев е назначен за отговорник по водно спасяване към ОК на БЧК.
С развиване на плувната школа от Е.Тодоров, Иван Лазаров, С.Симеонов, Ц.Величков и С.Герасимов в Шумен се създадоха условия за подготовка на водни спасители, които по-късно работеха на лагерите и на плажовете по нашето Черноморие.
Отборите на мъже и юноши на гр.Шумен участваха във всички републикански първенства по водно спасяване и се представиха много добре, винаги в призовите места. През 1975 г. на републиканското първенство в София отборът на Шумен в състав: Иван Лазаров – състезател и треньор, Стоян Герасимов, Илия Димов и Александър Александров се класираха на първо място в дисциплината 50 метра групово извличане на пострадал. Същата година за първи път на първенството състезателите бяха награждавани с медали, а преди това с предметни награди /прилагам фотокопие на първия златен медал притежание на Иван Лазаров/. Отборът спечели златните медали, защото спортната дисци
плина завърши първа, т.е. първите златни медали са в гр.Шумен, а през 1974 г. Петър Петров още ученик е включен в националния отбор и взе участие в международната среща в ГДР. Участниците са от братските държави. Нашият отбор се класира много добре, а Иван Лазаров няколко пъти се класираше в тройката на състезанията в дисциплината „хвърляне спасителен пояс“.


Заслуги към водното спасяване в Шумен, освен ръководството на Областният съвет на БЧК Шумен имат и щатните служители към секретариата: Петър Данев, Цветан Величков, Св. Бакалов, имат и инструкторите Е.Тодоров, К.Лазаров, Ив.Лазаров, С.Герасимов, д-р Сакелариев, Владимир Герчев и други. 
Под тяхното ръководство в Шумен досега бяха обучени над 400 водни спасители.
доц. Иван Лазаров

Коментари

Анонимен каза…
Уважаеми господине, фактологията в тази публикация е меко казано неточна като хронология, невярна по отношение на имена и дати.
ВСЕ ПАК ТОВА Е ИСТОРИЯТА НА ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ И ПОДОБНИ ГРЕШКИ СА НЕДОПУСТИМИ, А ТОВА ОСТАВА ЗА ПОКОЛЕНИЯТА!
С уважение П.Петров