Обучение за обучители на връстници

Обучение за обучители на връстници се проведе в туристическа хижа на Обединен детски комплекс - Шумен на 25 и 26 септември 2010 г..

Мероприятието е заключителен етап от  проект "Връстникови обучения в Шумен", изпълняван от Областен съвет на Български Червен Кръст Шумен и финансиран от Корпус на мира в България.

Модератори на събитието са Адриян Йорданов - председател на клуб "Връстници обучават връстници" към БЧК Шумен и г-ца Британи Прайс - доброволец от Корпус на мира, работещ в Червенокръстката организация в Шумен.

Участие в обучението вземат 18 младежа на възраст 15-16 г. от град Шумен.

Г-ца Прайс представи на обучаемите съвременни подходи и доказани практики в областта на превенцията на ХИВ / СПИН. Проведени бяха редица ролеви игри, отиграни бяха работни ситуации.

Модераторите наблегнаха на необходимостта от осъществяване на т.нар. "първична превенция" на необезопасеното сексуално поведение сред подрастващите.

Преминалите обучение младежи ще изградят младежки клубове с наименования "Моето здраве" в своите училища в град Шумен. Там те ежедневно ще осъществяват здравно - обучителна дейност на свои връстници. Г-ца Прайс ще подпомага и координира целия процес на работа след завършека на настоящия Проект.

Коментари