Около 92% от социално слабите в Шуменска област се възползваха от хранителните помощи

Близо 70% от социално слабите в Шумен са се възползвали от първи транш на безплатните хранителни продукти, раздавани от интервенционните запаси на Европейския съюз. Това съобщи директорът на Секретариата на Областния съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Шумен, Пламен Петров.


В селата на Шуменска община хранителните продукти са раздадени почти на 100%. Идентична е ситуацията в общините Велики Преслав, Смядово, Върбица, Каолиново, Венец и Никола Козлево. Единствено в общините Нови пазар и Каспичан възползвалите се от безплатните храни са малко над 88%. “Това е така, защото, за разлика от шуменските села и по-малките общини в областта, нашите доброволци и отговорници носят продуктите лично на всеки правоимащ. В Шумен това е невъзможно да се направи, понеже тук правоимащите са около 1 650 души”, обясни разликата в цифрите Петров.

От днес за Шуменска област започва доставката на храните от втория транш. Раздаването на хранителните продукти ще започне от 23 август до 8 септември. “Всеки един от правоимащите ще получи 5 кг. брашно, 6 кг. ориз, 5 пакета кус кус, 4 пакета спагети и 2 опаковки бисквити”, уточни Петров.

Той припомни, че БЧК за трета година провежда програмата “Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС на социално слаби лица”. Право на помощ имат всички, които са били одобрени за получаване на енергийни помощи за миналата зима.

“През първата година социално слабите бяха подпомогнати само с брашно, миналата година им бяха раздадени три продукта, а тази година те ще получат захар, ориз, брашно, бисквити, спагети и кус кус”, каза Петров. Той подчерта, че Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Шумен стриктно следи за качеството на хранителните продукти, а всяка една доставка се приема в присъствието на представител на здравната служба.

Проверка на ТОП НОВИНИ установи обаче, че голяма част от социално слабите не са доволни от раздаваните продукти. Ропот предизвика раздаваният ориз тип “Басмати”. “Не сме свикнали да готвим с такъв продълговат ориз, по-добре да ни дадат повече захар, олио и брашно”, възмущаваха се граждани.

Припомняме, че през тази година от интервенционните запаси на ЕС ще бъдат подпомогнати 11 390 социално слаби хора от Шуменска област. Справка с 2009 г. сочи, че броят на правоимащите се е увеличил с около 400-500 души.

Предвиден е и трети транш за раздаване на безплатните храни, който ще бъде осъществен до края на годината.

Анита ВЛАДИМИРОВА/ТОП НОВИНИ.БГ

Коментари