Пушенето...

Проучванията показват, че най-популярните причини хората да посягат към цигарите са:
- навикът
- за да намалят напрежението
- за да поддържат компанията
- за да се отпуснат
- за да се отвлекат от неприятни мисли
- за да прекъснат за малко работата си
- защото всички наоколо пушат
- за да изглеждат по-възрастни
- харесва им мириса на тютюн
- за удоволствие
Оказва се, че вкусът на цигарата и полученото от нея удоволствие са на последно място сред причините, каращи хората да пушат.
Въпреки това статистиката не отчита намаляване в броя на пушачите по света.
Наблюдават се две противоположни тенденции – увеличаване на тютюнопушенето в развиващите се страни като Индия, Пакистан, Източна Европа, бившия Съветски съюз и намаляването му в развитите държави – САЩ, Канада, Австралия. България е на трето място в Европа по брой на пушачите, сочи статистиката на „Евробарометър” за 2006 г. Според изследването 36% от българите са повдластни на порока. Пред нас са само Гърция и Кипър.

Цигареният дим – букет от отрови
Никотинът, съдържащ се в тютюна, е упойващо средство, което предизвиква силно привикване. Той въздейства на централната нервна система, като първоначалното психологическо желание да пушиш бързо преминава във физическа зависимост. Хората пушат, за да поддържат необходимостта си от никотин и в същото време вдишват стотици канцерогенни вещества. Цигареният дим уврежда почти всеки орган в тялото. Експертите твърдят, че всяка цигара отнема по 7 минути от живота на пушача. 65 на сто от смъртните случаи, причинени от никотина, са от исхемична болест на сърцето, белодробен рак и хронични заболявания на белите дробове. Останалите проценти си поделят ракът на гърлото, на хранопровода, стомаха, панкреаса, на пикочния мехур и гърдата. В добавка – пушенето е рисков фактор за появата на левкемия, катаракта, пародонтоза и много други. Изследванията доказват, че рисковете за пасивните пушачи са същите, както при активните.

Пушачите се нуждаят от помощ
При отказване от цигарите се развива синдромът на абстиненция. Тя започва със силно желание да пушиш, но често преминава в безпокойство и в по-лека или по-тежка депресия. Могат да се появят и невъзможност за концентрация, раздразнителност, отпадналост, главоболие и храносмилателни разстройства. Тези прояви се влошават през първата седмица и намаляват след около месец, но много пушачи се връщат към навика си, когато симптомите на абстиненцията достигнат връхната си точка. Наддаването на килограми също е една от причините за неуспешно отказване от вредния навик. „Няма нищо по-лесно от това да се откажеш да пушиш. Аз съм го правил поне 30 пъти” – е казал Марк Твен. Но не само гениалният писател, а и почти всеки пушач е правил неколкократни опити да се справи с порока. При преодоляване на зависимостта се прилагат същите принципи както при лечение на хронични заболявания – постоянно активно въздействие върху пушача. Той се нуждае от помощ и трябва да бъде убеден да мобилизира волята и разума си. Ефикасни са и терапиите със средства, имитиращи действието на никотина – дъвки, аерозоли, хапчета, пластири. Психотерапията, дихателната гимнастика, самовнушението и акупунктурата също могат да елиминират зависимостта.

При твърдо взето решение, непременно ще успеете
По целия свят днес се води истинска война срещу тютюнопушенето. Цигарата не бива да се приема като част от нормалния стил на поведение. Никой вече не се съмнява в огромната вреда от този навик. Ако искаме да се погрижим за здравето си, най-добре е изобщо да не посягаме към цигарите, за да не станем подвластни на насила създадената потребност.

Коментари