Релаксирай!

Релаксацията е метод за въздействие върху мускулния тонус, като целта е да се премахне повишеното нервно-психическо напрежение и да се уравновеси емоционалното състояние. Същността й се крие в рязкото свиване на определена група мускули с последващо продължително и колкото е възможно по-пълно отпускане. В момента на свиването кръвта от мускулите навлиза в системата на вътрешното кръвообращение. След спадане на напрежението тя интензивно нахлува в мускулната тъкан. При това се получава своеобразна гимнастика на нервните центрове на вегетативната нервна система.
Пълната релаксация не е само отпускане на мускулите, а и освобождаване на съзнанието. Тя изисква то да се освободи от всичко неприятно и потискащо, организмът да се изплъзне от диктата на кората на главния мозък. Важно е да повярвате, че собственият ви организъм е най-добрият майстор, който може да ремонтира вашето тяло и дух.

Занимавайки се с релаксиращи упражнения, вие трябва да свалите тесните дрехи, часовника и очилата, помещението да е добре проветрено, без ярка светлина или шум. Позата на кочияша е най-подходяща при релаксация - сядате на стол, поставяте коленете под ъгъл 45 градуса, опирате лактите на бедрата, отпускате главата и всички мускули. Всичко трябва да бъде просто, естествено и устойчиво. Представете си, че някаква тежест бавно се спуска по тялото ви и отива в земята, усетете ръцете, краката и челюстите си много тежки и топли. Съзнанието си съсредоточете към нещо приятно и отвлечено. Дишайте дълбоко и равномерно. Сеансът на релаксацията се състои в напрягане на всяка група мускули в продължение на 7-10 секунди с последващо отпускане в продължение на 15-20 минути.

Необходимо е да помните, че релаксацията е навик, изискващ постоянни, последователни и постепенни тренировки без бързане и излишно форсиране. Колкото по-дълбока е релаксацията,толкова по-пълноценен е отдихът и толкова по-малко влиянието на стреса и пренапрежението.

Коментари