Кафе


Кафето е най-широко използваният психосоматичен стимулатор в света. Идеята, че системната му употреба носи вреди и рискове, едва ли ще Ви изненада, но твърдението, че всеки десети от нас търпи част от симптомите на кофеинизъм, трябва сериозно да Ви стресне! Струва си да се замислите, дали част от нервността и невъздържаното поведение може да са следствие на третата чаша кафе - нещо иначе съвсем нормално.
Какво е кофеинът и как влиза в телата ни?
Кофеинът е вещество от групата на ксантиновите алкалоиди. С научно име триметилксантин, кофеинът се среща в зърната на кафето, листата на чая и други растения. Когато е намиран в кафе, той бива наричан кофеин, в чай - тианин, в Гуарана - гуаранин, в Йерба Мате - матеин и т.н.
Кофеинът прониква в тялото посредством напитки като кафето, чая, енергийните и изотоничните напитки, кофеинови бонбони, стимулиращи добавки, някои шоколадови изделия и сладкиши, дори при съзнателен прием на кофеинови таблетки. Лошото е, че рядко ни се отдава да проследим колко точно сме консумирали за ден, а това е изключително важно.
Как действа?
Кофеинът е директен стимулатор на централната нервна система. Известен е най-вече със способността си временно да подтиска сънливостта и да възвръща остротата на будното внимание. Когато навлезе в кръвта през храносмилателната система, той минава през черния дроб, където се метаболизира до три основни метаболита: параксантин (до 84% от погълнатото количество), теобромин (до 12%) и теофилин (до 4%).
Физиологични свойства на кофеиновите деривати
параксантин - стимулира липолизата, процес на разграждане на складираните в мастните клетки мазнини до мастни киселини и глицерол, които постъпват в кръвния поток
теобромин - увеличава обема на кръвоносните съдове и обема на отделяната урина, т.е. действа и като диуретик
теофилин - релаксира гладките мускули на бронхите в белия дроб и така дишането става с една идея по-лесно
Общи доказани полезни ефекти
стимулира производството на епинефрин (адреналин)
увеличава нивата на свободна енергия
премахва ефекта на сънливостта и увеличава бдителността, но без да замества съня
подобрява спортните постижения, в следствие подтискане чувството на умора
подобрява дишането и освобождава дихателните пътища (при астма, бронхити, симптоми на настинки и грип)
стимулира загубата на тегло, по-точно стимулира изгарането на мазнини и отделянето на вода
увеличава ефекта на болкоуспокояващите
увеличава скоростта и обема на метаболизма (в частта на катаболизма преди всичко)
Доказани полезни ефекти при стрес
увеличава способностите на хора в стресови ситуации, да се справят с негативните дразнения
подобрява времето за реакция в ситуации на продължителна липса на сън
подобрява способностите за заучаване в стресова среда
подобрява запаметяването на информация в стресова средаЕфектите в състояние на стрес са тествани преди всичко при употребата на кофеин от спортисти по време на маратони и в наблюдавани обучения на американската армия, в частност корпуса на "тюлените".
Предположения и недоказани твърдения
подобрява функционирането на временната памет при запаметяване на различни видове информация
увеличава способността за скоростно заучаване, без наблюдения върху запазване на знаниятаВсе още има спорове около реалния ефект от приема на кофеин и ползите за ученето. Някои учени, смятат че ефектът е по-скоро негативен за заучаването във времето (постоянната памет).
Преки странични ефекти
след отминаване на действието му, се усеща свръх умора и сънливост
при прием с кафе, чай или газирани напитки води до повишена киселинност на стомаха, а за хора с гастрити или язви това е доста неприятно. Спори се, дали кафето на гладно може да стимулира поява на гастрит.
при свръх чувствителни хора дори в малки дози предизвиква главоболие
Всекидневни рискове от кофеин
При адаптация към въздействията на кофеина се наблюдава спадане на отчетената производителност на труда, във връзка с това настъпва загуба на мотивация, завишена склонност към конфликти, дори параноя. При групи, изложени на същия ефект (например офис среда), свръх консумацията на кофеин в продължително време (3-5 чаши кафе дневно) рязко намалява индивидуалната и груповата производителност на труда и увеличава социалното напрежение в екипа. Същото може да се съотнесе към семейната среда.
Спортни рискове
Изкуственото подтискане на умората с прием на умерени до големи дози кофеин за дълги периоди може да доведе до скрито претрениране. Последното, комбинирано с лекия болкоуспокояващ ефект на кофеина, лесно може да доведе до подценяване на здравния риск по време на тренировки. Всичко свършва с нова контузия. При спортисти, занимаващи се с маратонски дисциплини, големите дози кофеин могат да доведат да скрито обезводняване с всичките животозастрашаващи последствия, които го следват.
Кофеин и дозировка
Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство посочва дозата от 300 мг. кофеин за ден за безопасна. Други източници варират в препоръки за безопасна доза между 180 до 450 мг. кофеин за ден. Не се препоръчва консумацията на повече от 1/2 от безопасната дневна доза в рамките на 6-8 часа.
Прием на свръх доза кофеин
Обикновено приемът на 300 до 400 мг. кофеин в рамките на 8 часа може да доведе до предозиране и свръх стимулиране на централната нервна система, наречено кофеиново отравяне. Ето някои от ефектите, които се наблюдават при настъпване на това състояние:
нервна система - безпокойство, безсъние, еуфория
храносмилателна система - болки и гъделичкане в стомаха и червата, диария, учестено уриниране
мускули и кожа - свръх стягане на мускулите при иначе нормални движения, зачервяване на лицето и лицеви тикове
сърдечно съдова система - ускорено сърцебиене
психопатология на поведението - склонност да се извършват много и безмислени битови движения, несръчност, загуба на мисли, ирационалност, конфликтност, мания, депресия, липса на ориентация, липса на задръжки, параноя, поява на илюзии и халюцинации и др.
Адаптиране към кофеина
Изследване, при което на доброволци на средна възраст и в добро здраве са давани 3 дози с 300 мг. кофеин всяка дневно, напълно се адаптирали към приема на му в рамките на 18 дни. Някои от доброволците се адаптирали дори доста по-рано. Това доказва, че ефектите от приема на кофеин намаляват при равномерни ежедневни дози.
Кофеинизъм - кофеин предизвикана тревожност
Приемът на големи дози кофеин за дълги периоди от време (повече от 4 седмици) може да доведе до състоянието кофеинизъм, нещо между лека и засилваща се форма на кофеиново отравяне. Разпознава се по желанието на повлияните да приемат по-големи дози кофеин съдържащи напитки/таблетки.
Вредите от системната употреба на кофеин
Освен кофеиново отравяне и кофеинизъм съществуват две други здравни отклонения, свързани с продължителния прием на кофеин: кофеин предизвиканото безсъние, както и комплекс от не добре проучени, но свързани с кофеиновия прием състояния. Ежедневният прием на неизвестни количества кофеин може да тласне всеки човек към някои от предизвиканите здравни отклонения. Много гастроентеролози, смятат че ежедневния прием на кофеин съдържащи напитки (като концентрирано кафе например) на гладно имат връзка с появата на гастрити и обострянена съществуващи гастрити и язви.
Кои и с какво не бива да приема кофеин
Не се препоръчва консумация на кофеин на кърмачки и жени в напреднала бременност.
Не е желателно смесването на болкоуспокояващи лекарства и големи дози кофеин. Освен, че подсилва ефекта на болкоуспокояващите кофеинът може да доведе до пристрастяване към тях или до невъзможност да се определи адекватна доза упойка в случаи на операции и здравни манипуалции изискващи поставянето й.
Живот със или без кофеин?
Предците ни са живели добре и са работили под стрес без да взимат кофеин. Оказва се, че в следствие на завишена кофеинова чувствителност, някои хора не могат да го приемат в нормални дози. За останалите въпросът да пият или да не пият кафе, като че не стои на дневен ред. В САЩ 90% от зрялото население употребява кофеин.

Коментари