Антистрес


Колкото и банално да звучи думата „стрес“, всеки от нас страда от последиците от натоварения начин на живот.
Нервност, избухливост, загуба на апетит или ядене в огромни количества, здравословни проблеми- това са само част от признаците, че сте подложени на стресови ситуации и имате крещяща нужда от почивка.
Естествено, малко хора могат да си позволят да зарежат всичко и да заминат на почивка на Карибските острови, където да си направят специална анти-стрес терапия с вулканични камъни и соли от Червено море.
Именно за това ви представяме няколко прости начина, чрез които можете да се отпуснете и да поне за кратък момент да обърнете внимание на самите себе си.
Смехотерапия
Смехът има основно значение за човешкото здраве, обясняват лекарите. В него се съчетават мускулните и дихателни процеси с емоционалното състояние на човека.
Вече всички знаят, че при смях мозъкът отделя ендорфин, хормонът на щастието и доброто настроение се връща за секунди.
В напрегнатите моменти трябва да намирате причина да се усмихнете, дори за мъничко, дори нарочно. Така ще се отпуснете и ще успеете да разрешите проблемите си по-бързо.
Пейте!
Пеенето под душа или в колата може само да ви помогне. Напрежението на гласните струни е пряко свързано с емоционалното ви състояние.
Поради тази причина е хубаво да пеете, за да се разтоварите от напрежението.
Освен това пеенето изисква да дишате с дълбоко с диафрагмата. Притокът на кислород в кръвта е естествено анти-стрес лекарство.
За да изпълните правилно задачката с пеенето, трябва да застанете с леко раздалечени крака и изправен гръб, в помещение, в което няма да пречите на много хора с вашата анти-стрес терапия.
Поемете дълбоко въздух и запейте. Няма значение дали пеете вярно или не. Оставете тоновете да обхванат цялото ви тяло и всяка клетка да „зазвучи“.
Ако имате повече свободно време, можете да се запишете и на курс по пеене или в хор.
Масажирайте стъпалата си
Масажирането на стъпалата се отразява благоприятно на целия организъм. Според китайската медицина, по стъпалата са разположени важни точки, които отговарят на различните органи в тялото.
Дори да не сте запознати с китайски точков масаж, разтриването на стъпалата вечер ще ви помогне да се отпуснете и да прогоните стреса.
Можете да размачкате стъпалата си със свита в юмрук ръка или да използвате масажиращи топчета.
Релаксация
Научете се да се отпускате. Затворете очи и дишайте дълбоко. Съсредоточете върху отделните части на тялото като започнете от краката. Първо стегнете силно мускулите на прасците, после отпуснете и се наслаждавайте на усещането.
Направете това упражнение с всички мускули. Постепенно ще се научите да контролирате тези усещания и когато стомахът ви се стегне от напрежение, ще можете лесно да го отпуснете, а с това- и да се отървете от чувството на напрежение.

Коментари