КОРОНА ВИРУС


Коронавирус и как да се предпазим?

Какво представлява новият коронавирус ?
Новият коронавирус, временно наричан 2019-nCoV, е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човек.
Произход на коронавирусите?
Коронавирусите циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората и могат евентуално да се предават от човек на човек.
Как се предава вирусът?
Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Все още няма достатъчно епидемиологична информация, но се смята, че вирусът се предава главно по въздушно-капков път, при  кихане и кашляне.
Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) засега е от 2 до 14 дни.
Какви са симптомите на короновируса?
Според досегашната информация симптомите са подобни на тези на сезонния грип:
треска;
температура;
кашлица;
затруднено дишане;
мускулни болки и
отпадналост.
По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, остра бъбречна недостатъчност и сепсис, които могат да доведат до фатален изход.
По-предразположени към заразяване с вируса са малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания като хипертония, сърдечни и чернодробни заболявания, диабет и др.
Как да се предпазим от заразяване?
·         Избягвайте контакт с болни хора, особено ако имат кашлица;
·         Спазвайте стриктно хигиенните правила по отношение на ръцете и на храната. Мийте ръцете си често и правилно със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на спиртна основа преди всяко хранене, след използване на тоалетна и след всеки контакт с животни и с болни хора;
·         Избягвайте да докосвате с немити ръце очите, носа и устата си;
·         Обработвайте на висока температура продуктите от животински произход;
·         Проветрявайте често;
·         Почиствайте подовете и други повърхности с дезинфекциращи препарати;
·         Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.
·         Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцията, особено от тези, които са вече болни.
Има ли ваксина срещу 2019-nCov?
Все още няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да възпрепятстваме по-нататъшното разпространение на заразата.
Предвид актуалната ситуация с развитието на епидемията, от 1 февруари 2020 г. Министерството на външните работи на България повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4:  Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.
МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

ПРАВИЛА ЗА ПЕРСОНАЛА

Корона вирус 2019-nCoV
Нов (нов) коронавирус предизвика огнище на респираторни заболявания и пневмония в Китай. Други вируси в това семейство причиняват MERS и SARS. Огнището се заражда сред притежателите на сергии и хората, посетили Хуанан / Южен Китайски пазар на едро на морски дарове в Ухан. Съществуват доказателства за предаване от човек на човек, включително сред здравните работници. Случаите са потвърдени през хора, пътували от Ухан до Пекин и Шенжен, както и до много държави в света.
ТРАНСМИСИЯ
Източникът на инфекцията и разпространението на корона-вирус все още се проучват. След като се заразите, са необходими около 2-14 дни, преди да се проявят някакви симптоми. Това е така нареченото време за инкубация.
СИМПТОМИ
Основните симптоми са грипоподобни симптоми, които включват висока температура, кашлица, недостиг на въздух, затруднено дишане. Около 25% от случаите в Китай са били тежки и са регистрирани смъртни случаи. Хората с проблемни здравословни състояния изглежда са с по-висок риск от тежко заболяване.
ДИАГНОЗА
Разработени са специфични тестове за диагностициране на 2019-nCoV. Тестването е достъпно в някои определени лаборатории, но става все по-широко достъпно.
ЛЕЧЕНИЕ
Лечението на новия коронавирус се поддържа с медикаменти за намаляване на треската и за поддържане и подобряване на дихателната функция. Няма специфична антивирусна терапия срещу това заболяване.
ВАКСИНАЦИИ
Няма налична ваксина срещу 2019-nCoV. По принцип Федерацията следва препоръките на СЗО, свързани с всички ваксинации. Политиката за ваксинация на МФЧК/ЧП е, че не се правят ваксинации задължителни за персонала. СЗО препоръчва на всички възрастни да се направи ваксина срещу сезонен грип. В тази ситуация силно се препоръчва ваксинацията срещу сезонен грип, тъй като предпазва от разболяване от сезонен грип, което в случай че човек хване 2019-nCoV вирус може да направи комбинацията смъртоносна. В някои страни също се препоръчва ваксинацията срещу пневмония.
ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ
Ключът да бъдете здрави е да практикувате добра обща хигиена. Превантивните мерки са, за да избегнете потенциално излагане, използвайте общи хигиенни мерки и практики на безопасно хранене.
• Пазете известно разстояние от хората, които очевидно са болни.
• Мийте ръцете си често. Носете дезинфектант за употреба, когато нямате достъп до сапун и вода.
• Поддържайте добра лична хигиена и практикувайте основен дихателен етикет. Избягвайте да докосвате лицето си.
• Не посещавайте мокри пазари или ферми.
• Избягвайте директен контакт с животни (живи или мъртви) и тяхната среда.
• Не докосвайте повърхности, които могат да бъдат замърсени от изпражнения.
• Уверете се, че храната, включително яйцата, е добре приготвена.
• Потърсете медицинска помощ, ако развиете симптоми, особено температура или недостиг на въздух.
• За да предотвратите инфекция от респираторни заболявания, обърнете внимание на хигиената и избягвайте контакт с болни хора.
ОФИС
Очаква се персоналът, както винаги, да остане у дома, ако е болен. Нека уважаваме нашето здраве и благополучие. Като цяло, ако болестта е продължила повече от три дни, човек трябва да предостави удостоверение за отпуск по болест, издадено от лекар.
ПЪТУВАНЕ
В момента СЗО не препоръчва никакви ограничения за пътуване. Препоръчително е да избягвате всяко ненужно пътуване. Не пътувайте, ако сте болни - имайте предвид, че някои места извършват скрининг и пътниците могат да се сблъскат с карантина и тестове. Всичкипътници трябва да имат подходящо застрахователно покритие, включително медицинска евакуация.
ЗАЩИТНО ОБОРУДВАНЕ
Тъй като източникът и начинът на разболяване все още не са потвърдени, е трудно да се дадат точни съвети за предпазни средства. Ето някои насоки:
Всички бани трябва да бъдат снабдени със сапун.
Дезинфектиращите средства за ръце се препоръчват, когато няма възможност да се мият ръцете. Препоръчва се персоналът винаги да носи със себе си малка бутилка.
Маските за лице се препоръчват за ситуации, в които има много хора и когато сте в контакт с хора, които може да са болни. Важно е да се гарантира, че персоналът знае как да използва маската, как да я премахне и как да я изхвърли. N95 маски са за предпочитане, но хирургическите маски също са полезни. Налични са отделни указания как да използвате маските.
АКО СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ
Информирайте линейния си мениджър и определеното ви лице за контакт. Не идвайте на работа, но се свържете с местния лекар. Следвайте предоставените насоки.






Ръководство за МФЧК/ЧП и националните дружества
Версия 2 - 29 януари 2020 г.
Увод
На 31 декември 2019 г. СЗО информира за множество случаи на пневмония с неизвестна причина, открити в китайския град Ухан, провинция Хубей; симптомите на първите случаи се проявиха в началото на декември. По-късно бе установено, че  хората с пневмония са заразени от нов тип коронавирус (nCoV). Епидемията се разпространи бързо в Ухан и в други големи населени центрове в Китай, непрекъснато предавайки се от човек на човек, най-вече в семействата и в здравните заведения. Както и при други сериозни огнища на коронавирус, напр. тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и Близкоизточния респираторен синдром (МЕРС), бяха документирани случаи на инфекция сред здравните работници и хора, засегнати от вътреболнична инфекция с nCoV.
Какво е nCoV?
Преди да настъпи тази епидемия, имаше известни шест коронавируса, които са заразни за хората и много повече други вируси, за които знаем единствено, че заразяват животни. Възможно е тази нова коронавирусна епидемия да е възникнала в животинска популация, преди да премине към заразяването на хора. Първоначалният източник на това прехвърляне не е окончателно установен.
Някои от коронавирусите са свързани с епидемични огнища на сериозни заболявания като SARS и MERS, а други са причинител на често срещани и относително леки инфекции на горните дихателни пътища. Смята се, също така, че коронавирусите са причина за голяма част от настинките при децата и възрастните.
Не всички хора, заразени от коронавирусна инфекция ще покажа симптоми, или ще се разболеят сериозно. Няма ваксина против коронавирусната инфекция. Препоръчва се, на хората, които са заразени и изпитват симптомите, да се оказва поддържаща грижа. За пациентите, които са се заразили от вируса, няма антивирусно лечение. Ранните данни показват, че много от хората, заразени с nCoV, може да не изпитат никакви симптоми, или да преминат само леко заболяване. Не е ясно дали тези хора могат да заразят други и до каква степен са заразни.
Има лабораторен тест, който може да потвърди заразяване с nCoV.
Как се разпространява nCoV?
Вече е потвърдено, че nCoV се предава между хората, което означава, че вече не е необходим животински гостоприемник за разпространението на болестта. Вирусът е способен да преминава от човек на човек.
Продължават да излизат нови данни за предаването на nCoV. Другите коронавируси, които са способни да се предават от човек на човек, най-често се разпространяват чрез контакт с хора, които имат симптоматична коронавирусна инфекция, чрез контакт с капчици от тяхната слюнка, други телесни течности или фекалии, които могат да съдържат вируса. При предишните огнища на коронавируси, включително ТОРС и МЕРС - двете най-опасни огнища досега, инфекцията е разпространена главно чрез контакт с болни хора и чрез капчици, предали заразата. Наличните доказателства за епидемията от nCoV показват, че капчиците и контактът вероятно са причина за по-голямата част от случаите на предаване на коронавируса от човек на човек.
Предполага се, че има голям риск nCoV да бъде предаден в следните случаи:
• Контакт с капчиците от кашлица или кихавица на болен човек, тъй като капчиците слюнка или други течности, пренасящи вируса, се разпръсват върху други хора или предмети;
• Близък личен контакт, като докосване, ръкуване или сексуален контакт;
• Докосване до предмет или повърхност, на която е попаднал вирусът, например дръжка на врата или лични вещи, ако след това човек е докоснал устата, носа или очите си, без първо да измие ръцете си;
• Някои коронавируси, като SARS-CoV, могат да бъдат открити във фекалиите и урината на хора, заразени с вируса и могат да бъдат разпространени при контакт с тези течности.
В момента не е известно дали всички горепосочени ситуации позволяват предаване на този новооткрит коронавирус, или дали той може да бъде предаден и по други, нови начини. Действайте с предположението, че nCoV може да се предава по всички гореописани начини.
Някои коронавируси могат да живеят до няколко дни на повърхността на предмети или във фекалиите. Те се убиват лесно и бързо от обикновени дезинфектанти, включително белина и алкохол. Данните от други огнища на коронавирус, включително MERS-CoV и SARS-CoV показват, че за предаването на вируса е необходим директен контакт с болен човек или със заразени лични вещи или повърхности. При предишните сериозни огнища на коронавирус, хората можеха да бъдат в една и съща стая, офис или влак заедно със заразен човек, без това да ги излага на висок риск от инфекция. При сегашното огнище на nCoV, както и при предишните случаи на разпространение на коронавируси, преобладаващият брой документирани случаи на предаване коронавируси, са се случили между болни хора и хората, който са се грижили за тях (у дома или в здравно заведение), както и между хора в други видове близки отношения, например членове на семейството, живеещи с роднина, болен от коронавирусна инфекция.
Сегашните данни показват, че инкубационният период е средно 10 дни (варира между 2 - 14 дни). Не е известно и дали хората могат да предават инфекцията, преди да са показали симптомите. Настоящите оценки показват, че се очаква всеки човек с диагноза nCoV да го разпространи сред повече от двама души. Това означава, че ако не се приложат ефективни мерки за контрол, огнището ще продължи да се разраства.
Какви са симптомите?
Повечето хора, в даден момент от живота си са изпитвали коронавирусна инфекция, с ограничени във времето и не особено тежки симптоми – напр. респираторни симптоми, треска, кашлица и задух. Човешките коронавируси понякога могат да причинят заболявания на долните дихателни пътища, като пневмония или бронхит. Това се случва по-често сред хора със сърдечно-белодробни заболявания, хора със слаба имунна система, кърмачета и хора от третата възраст. Освен пневмония и тежки остри респираторни инфекции, тежките случаи на инфекция могат да доведат до бъбречна недостатъчност и смърт.
При хората, които вече имат друго основно заболяване, нарушена имунна система или други респираторни инфекции едновременно, може да има повишен риск да развият сериозно заболяване, в резултат на коронавирусна инфекция. Освен това, при хората с нарушена имунна система, появилите се симптоми могат да бъдат различни или по-малко на брой от тези при другите хора с това заболяване.
Ранните, често срещани симптоми на nCoV включват треска, кашлица, умора и мускулна треска или болка. В по-редки случаи хората, заразени с вируса, могат да отделят храчки, да изкашлят кръв, или да изпитват затруднено дишане, главоболие или диария. От сегашните лабораторно потвърдени случаи, при около 17% от случаите, заразяването води до тежко заболяване, а в 2-4% е настъпила смърт. Въпреки че тези проценти могат да намалеят през следващите дни и седмици, тъй като с времето има все по-малко потвърдени тежки случаи, все още е налице потенциал за значителна заболеваемост и смъртност, тъй като nCoV се разпространява към по-големи маси от населението.
По данни към момента, хората, които са развили заболяване и са тествани положително за nCoV, обикновено изпитват симптоми между един и 15 дни. При пациентите, при които се проявява тежко заболяване, или смърт, в началото се наблюдава по-леко заболяване, което се влошава 5-7 дни след появата на първите симптоми.
Как да предотвратите разпространението на коронавируса?
Както и при предотвратяването на инфекция от други вируси, вероятно разпространявани чрез контакт или капчици, всички хора трябва да бъдат насърчавани редовно и правилно да мият ръцете си. Всеки, който кашля или киха, трябва да покрива устата и носа си и да поддържа хигиена на ръцете. Избягвайте близък контакт с хора, които проявяващи симптоми на респираторни заболявания, например кашлица или кихане.
Хората, които се грижат за близки с леки респираторни заболявания у дома, могат да намалят вероятността от зараза, като отрано и редовно използват хирургични маски и си мият ръцете правилно и последователно. Още не е потвърдено дали тези препоръки са приложими за случаите на коронавирус, но те няма да създадат риск. Няма доказателства за извънболничната употреба на маски от типа N95 или подобни, нито за ефекта от използването на маски от страна на хора, които нямат допир с лица с респираторни симптоми.
При предишните сериозни огнища на заболявания в резултат на коронавирус, напр. епидемията от SARS през 2003 г., постоянното използване на предпазни средства за предпазване от зарази при допир и капки е достатъчно, за да се предотврати разпространението на болестта от пациенти към болногледачи по време на грижата за болните.
Какъв е глобалният риск?
Ранното моделиране на епидемията показва, че е вероятно много от ранните случаи да не са открити, дали защото симптомите не са били достатъчно тежки, респективно хората не са потърсили помощ, или защото хората с тежки респираторни заболявания не са тествани за вируса. Предвид този модел, както и информацията, че вероятно има неидентифицирани хора с леки или асимптоматични случаи, е възможно случаите с nCoV, както сериозни, така и леки, да са много повече отколкото са отчетени.
В момента се случва непрекъснато предаване на вируса от човек на човек в големите, плътно населени градове в Китай. В други страни - от региона на Китай, както и извън него, са докладвани редица случаи на пренасяне на вируса, които може да се очаква да продължат. Кък момента има слабо предаване на внесения от чужбина вирус във вътрешните райони на тези страни.
Заплахата от пандемия, причинена от нови респираторни вируси като nCoV, не може да бъде омаловажавана, тъй като вирусът е способен да се разпространява от човек на човек и населението в целия свят няма имунитет към него. Очакванията са, че тази епидемия ще продължи да се разраства и ще засегне общностите в повече страни и региони, въпреки съществуващите мерки за контрол. В Китай има много висок риск  огнището на зараза да продължи задълго, а рискът за останалата част на света е висок. Всички Национални дружества от държави,  които имат интензивни транспортни връзки, или голям брой пътуващи хора до Китай по семейни причини или търговия, трябва да бъдат подготвени за възможността вирусът да бъде внесен в тяхната страна.
Какво могат да направят националните дружества на Червения кръст / Червения полумесец?
Националните дружества могат да подкрепят дейностите за превенция и реагиране в своите страни по няколко начина. При предишните подобни епидемии, Националните дружества са изпълнявали следните дейности:
Интервенция
Целево население
Цел
Доказателствена сила
Вероятен ефект върху здравето
Планиране за действие в извънредни ситуации и идентифициране на спомагателната роля на НД в подготовката и реакцията при пандемия
Национални дружества и релевантните министерства (например МЗ, Гражданска защита)

Подготовка
Няма данни
Висок

Планиране на непрекъснатостта на дейността
Операции на МФЧК и НД

Подготовка
Няма данни
Висок

Комуникация за риска и ангажиране на общността
Широката общественост

Превенция
Силна
Висок

Лични предпазни средства и насоки за поведението на хората, грижещи се за болни у дома
Хората, които се грижат в домашни условия за болни с леки респираторни заболявания
Превенция
Средна (от други респираторни заболявания, например грип и риновирус)
Висок

Масово раздаване на ЛПС (напр. маски за лице) сред здравите хора

Цялото население.
Превантивен Силен (от други коронавируси и респираторни вируси)
Нисък
Превенция
Средна (от други респираторни заболявания, например грип и риновирус)
Нисък

Използване на маски за лице от болни хора
Хората с респираторни симптоми, които не могат да търсят клинична помощ или да се изолират сами
Превенция
Средна
Среден

Дейности в подкрепа на скрининг от правителството, карантина и др.
Групи от населението с висок риск, както са определени от правителството
Подкрепа
Няма данни
Висок
Клинична дейност, първа помощ и парамедицински услуги
Групи от населението с висок риск, както са определени от правителството
Подкрепа
Вижте по-долу
Висок
Психосоциална подкрепа

Цялото население и уязвими групи

Превенция и подкрепа
Силна
Висок


Ресурси и насоки за горепосочените дейности за подготовка, превенция и реагиране:
Интервенция
Насоки и ресурси
Планиране за действие в извънредни ситуации и идентифициране на спомагателната роля на националните дружества за подготовка и реакция при пандемия
Инструментът на СЗО за преглед на националния капацитет за готовност за нов коронавирус може да помогне за насочване на националните дружества в помощната им роля. Налице е Ръководство за планиране на извънредни ситуации, за подпомагане на този процес. Информацията за подготовката на националното дружество за ефективен отговор може да бъде намерена и на уебсайта на МФЧК/ЧП. На тази страница скоро ще се появят обявления за готовност за епидемия и пандемия.
Планиране на непрекъснатостта на дейността (функционирането на организацията)
Настоящият, известен рисков профил на това огнище не изисква значителни промени в редовните или спешните операции. Оперативното планиране при извънредни ситуации обаче следва да отчита потенциалното развитие на епидемията. Значителните промени в динамиката на епидемията, които биха могли да повлияят на планирането на непрекъснатостта на дейността, включват широкомащабна инфекция, задължителни скрининги или предотвратяване на свободно движение или доказателства, че болестта е по-заразна, отколкото е посочено в момента (например въздушно или силно-преносима в обществени условия).
Комуникация на риска и ангажираност на общността (RCCE) (социално дистанциране, хигиена на ръцете и кампании за промоция на здравето)
Временни технически насоки за комуникация на риска и ангажираност на общността за нов коронавирус са достъпни от СЗО, заедно с първоначалните насоки и подходи на МФЧК/ЧП за RCCE за nCoV. МФЧК/ЧП ще адаптира своите насоки, за да подпомогне планирането на НД за комуникация на риска и дейности за ангажиране на общността за нов коронавирус. Предишните материали за грипна кампания могат да бъдат адаптирани така, че да са адекватни спрямо огнища на коронавирус, тъй като ключовите интервенции са същите. По същия начин общото миене на ръцете вероятно ще окаже голямо влияние върху намаляването на личния риск.
Лични предпазни средства и насоки за поведение за полагащите грижи у дома
Грижите в домашни условия за хора, страдащи от лека nCoV инфекция, са вероятен източник на продължително предаване на вируса. Промяната в поведението на лицата, които се грижат за дома (напр. Членове на семейството) и защитата (при необходимост) може да бъде важна за прекъсване веригата на предаване в случаите, когато болното лице не може или няма достъп до клинични услуги. СЗО пусна първоначални насоки за домашни грижи.
Масово разпространение на лични предпазни средства – ЛПС (PPE) (напр. Маски за лице)
Няма доказателства, че nCoV може да се разпространява във въздуха. По същия начин няма доказателства, че масовото разпространение на маски за лице, медицински / хирургически маски или маски за филтриране на частици сред широката общественост намалява риска от предаване на nCoV.
• ЛПС като маски за филтриране на частици (напр. N95) или респираторни маски изискват специално обучение и поставяне, за да има някаква полза и за да се предотврати рискът от увреждане. Доказателствата показват, че неправилната употреба на маска може всъщност да увеличи риска от предаване на респираторни вируси, вместо да я намали.
• Масовото разпространение на маски може да допринесе за паника и объркване и да влоши въздействието на съобщенията за промоция на здравето, които се основават на доказателства. Въз основа на настоящите доказателства и разбиране за nCoV и други коронавируси, маските в най-добрия случай не са значително полезни, а в най-лошия са вредни.
• При липса на конкретни насоки в полза на масово използване на маски от несимптоматични хора - от СЗО (глобален) или МЗ (държава по държава), препоръката е против програмиране, което разпространява или насърчава генерализирана употреба на маски.
• Това ръководство е за програмни подходи и отговор на общественото здраве за намаляване на риска от епидемия на населението. Решенията и насоките относно носенето на маски трябва да се ръководят от риска от излагане.
Използване на маски за лице от болни хора
Всяко масово разпределение на маски трябва да е насочено към хора, предоставящи пряка клинична или поддържаща грижа на хора, за които се подозира, че имат nCoV, или към хора, които имат респираторни симптоми и са потвърдили или се подозира, че имат nCoV, но не могат или няма да имат достъп до здравни услуги или да се самоизолират. Ако трябва да се използват маски, те трябва да бъдат в допълнение към обобщени мерки за предотвратяване на предаване от човек на човек, по-специално миене на ръцете и други доказани методи за предотвратяване и контрол на инфекцията. Те трябва да бъдат правилно използвани и изхвърлени, за да се избегне рискът от повишено предаване, свързано с неправилна употреба и изхвърляне на замърсени маски.
Услуги в подкрепа на правителствен скрининг, карантина и др.
Националните дружества могат да бъдат помолени да предоставят специфични технически или подкрепящи услуги на техните правителства, особено ако огнището стане по-генерализирано или ако се приложат мониторинг, карантина или по-широк контрол. Това може да играе значителна роля в дейностите за контрол на огнища, като гарантира, че хората, засегнати от тези мерки, са в състояние да посрещнат основните си нужди и да запазят достойнството си.
Клинична, първа помощ и парамедицински услуги
Националните дружества, предоставящи клинични услуги, трябва да продължат да наблюдават СЗО и техните съответни министерства на здравеопазването за най-новите указания за клинична инфекция и превенция и контрол. Първоначалните насоки, издадени до този момент, са адаптирани от предишни указания MERS-CoV и SARS-CoV. Когато не са налице указания, ресурси от тези две предишни огнища на сериозни коронавирусни заболявания могат да бъдат използвани за ориентиране в процеса на планирането. Когато се съмнявате, трябва да се използват по-предпазливите от двете насоки. Към днешна дата са налични следните клинични указания, специфични за nCoV:
• Определения на случаите на наблюдение за човешка инфекция с nCoV
• Междинни указания за лабораторни изследвания на случаи на хора, за които се подозира, че са с nCoV инфекция
• Клинично управление на тежка остра респираторна инфекция, когато се подозира nCoV инфекция
• Предотвратяване и контрол на инфекцията по време на здравната грижа (IPC), когато се подозира nCoV инфекция
• Пакет за болестта (Disease Commodity Package) за nCoV, с който да се очертаят основните биомедицински съоръжения, лекарства и консумативи, необходими за грижата за пациентите
• IPC за предспитални спешни медицински услуги (CDC насоки за SARS, които да се използват като междинни указания за локална адаптация)
Психосоциална подкрепа
Епидемиите, особено от неизвестни заболявания, могат да причинят значителен стрес и тревожност. Дейностите по психосоциална подкрепа както в засегнатите, така и в рисковите общности могат да помогнат за намаляване на това бреме. Това може да включва например предоставяне на първа психологическа помощ чрез горещи линии или на особено уязвими групи от населението. Стандарт 10 от Ръководството: Защита на децата по време на инфекциозни болести, дава насоки за психосоциална подкрепа при огнища.

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ МФЧК/ЧП?
Анализ на риска
• Географското разпространение на огнището вероятно ще бъде улеснено от високата мобилност на населението и международните транспортни връзки в и извън региона.
• Силни мерки за превенция и контрол на инфекции от грижещите се за хората с респираторни инфекции, както в клинични условия, така и в домашни условия. Комбинирани с последователно прилагано миене на ръцете, социално дистанциране и хигиена на ниво население, те вероятно ще бъдат ефективни интервенции за забавяне на предаването.
• Хората с нарушена имунна система или с базови заболявания, включително хронични заболявания или други респираторни инфекции, могат да бъдат изложени на повишен риск от тежко заболяване.
В услуга на националните дружества
• Предоставяне на техническа подкрепа и насоки на националните дружества, подготвящи се за и / или реагиращи на огнището.
• Подходяща и основана на доказателства / риск обществена комуникация и застъпничество.
• Подкрепа за планиране на извънредни ситуации и картографиране на пропуски и нужди за национална реакция на огнища.
• Координира готовността в отговорите между съседни национални дружества.
• Предоставяне на най-новите световни насоки и нови доказателства в подкрепа на вземането на решения.
• Съобщаване и координиране на регионални и субрегионални планове и нужди за реагиране.
• Координиране и мобилизиране на капацитета за отговор, за да се подпомогне координацията и изпълнението на дейностите по подготовка и реагиране на НД.
В услуга на глобалната / регионална общност за реакция на огнища
• Събиране на информация относно капацитета, плановете и предоставяния отговор от страна на НД и комуникирането й, вкл. до по-широка общественост.
• Застъпничество за ролята и потенциалното въздействие на националните дружества в превенцията и реагирането при епидемии.
Обслужване на персонала
• Насърчаване и улесняване на правилната хигиена на ръцете, социално дистанциране и други лични превантивни мерки.
• Проверяване, че целият персонал, който изпитва респираторни симптоми, остава вкъщи за времето на продължителност на симптомите.
• Даване на ясни насоки на персонала, за да се насърчи подходяща промяна на поведението и намаляване на риска.

Коментари