Криза за водни спасители, десетки емигрират

67-годишен шуменец е нает на плажа в Китен

Българският туризъм, в частност морският, е зависим от водните спасители. През последните години и те емигрират в Западна Европа и САЩ, защото там предлагат 4-5 пъти по-високи възнаграждения. А лятната ваканция у нас е немислима без постове за водно спасяване.
Курсистите по водно спасяване усвояват техниката на извличане с 
моряшка транспортна хватка под методическото ръководство на Владимир 
Герчев.
Курсистите по водно спасяване усвояват техниката на извличане с моряшка транспортна хватка под методическото ръководство на Владимир Герчев.
Това лято БЧК в Шумен отново организира курс за водни спасители. В момента Владимир Герчев обучава 16 младежи и мъже в басейна на хотел „Шумен“. Сред тях няма нито едно момиче. Единствената курсистка от миналото лято – Аделина, вече е на работа на плажа в Обзор. Цената на курса е 108 лв. за спасител на басейн, 192 лв. – за море. Обучението в БЧК – Шумен е комбинирано. Няма срок на подготовка. Тренира се, докато техниките се усвоят. Много време групата е загубила с часовете в открит басейн. Системните дъждове прекратили за дълго тренировките.
Бедата е, че желаещите идват много слабо подготвени. В периода 1985-1990 година почти всички ученици в Шумен са обучавани да плуват. След това други интереси и развлечения ангажират вниманието на подрастващите. От 6-7 години тренировките във Военното училище са подновени. Сега най-възрастният кандидат за воден спасител в БЧК е на 37 години – старши лейтенант Иван Георгиев. Миналата година бяха двама учители на 40 години.
Плуването като спорт има условия за развитие в Шумен. Градът разполага с 4 плувни комплекса – два закрити (хотел „Шумен“ и Военното училище), два открити („Аква свят“ и комплекс „Ривиера“/). Безплатен курс по плуване за деца до четвърти клас в момента се провежда в басейна на Военното училище по програма на Министерството на младежта и спорта и община Шумен. Владимир Герчев – ръководител на курса в БЧК, се радва на такива инициативи, защото тези плувци в бъдеще могат да станат водни спасители. По този повод коментира: „Завършилите курса по водно спасяване получават сертификат, валиден за целия свят. Всяка година те покриват норми – съответно 50 м за време под 50 секунди за басейн и 100 м плуване за 1 минута и 40 секунди за море свободен стил. В момента е глад за водни спасители, на които се предлага заплата от 800 до 1100 лв. в морските курорти. Най-възрастният воден спасител на Шумен – бай Иван Горския, е на 67 години, и това лято работи на Китен за 800 лв. и осигурена храна. В чужбина под 2000 евро е възнаграждението за работа на басейн, до 3000 евро – за морските плажове. Водният спасител е много търсена професия. Стотици са СПА-центровете в България, които задължително работят с воден спасител и медицинско лице“.
От 4 години спасител на басейна в хотел „Шумен“ е Йордан Йорданов. През 1982 г. завършил курса. Сега е на 52 години и осъзнава предимството на тази професия, която е упражнявал по нашето Черноморие.
Откритите водни площи изкушават много хора, особено децата през лятото. Често без наблюдение, неинформирани, влизат в язовири и водни канали за игра. Водният травматизъм е предимно на неохраняемите водоеми – коментират професионалните водни спасители. Най-рисковано от тях е езерото край Шумен, предпочитано от бедни деца и младежи. Те отиват на стената, по която от високите температури се появяват микроорганизми. Образува се хлъзгав слой, който затруднява излизането от водоема. Всичките инциденти там са свързани с хлъзгане и падане по тази стена. Надписът „Плуването забранено“ не винаги спира младежите в горещините. „Дано и това лято мине без удавници в община Шумен!“ – молят се водните спасители в града.
Валентина МИНЧЕВА

Коментари