Нов грипен вирус А/ Н1N1/ "Свински грип"

Заболяването от новия грипен вирус А/Н1N1/ т. нар. “свински грип” предизвика паника в цял свят. Вирусът се появи в Мексико и мълниеносно достигна до всички краища на света.
Какво трябва да знаем за свинския грип –тип A/H1N1?
На 11-ти юни тази година беше обявена първата пандемия (глобална епидемия) на 21-ви век. Виновник за това е бързоразпространяващият се грип - A/H1N1/т.н. свински грип/. По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) 177,457 души са били заразени от новия грипен вирус в света. Епидемията е обхванала 170 страни. Сред най-засегнатите досега са САЩ, Мексико, Великобритания, Япония, Канада, Испания и други.
До момента в България са регистрирани 78 случая на новия грип. От здравното министерство успокоиха, че смъртността от вируса в световен мащаб е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния грип. От заболяването досега са починали 3550 души в целия свят, от които 174 са в ЕС. В повечето случаи заболяването протича в лека и средно тежка форма без усложнения. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от обичайните грипни заболявания. Основната причина за бързото разпространение на вируса е пътуването на хората по различни части на земното кълбо, особено през отпускарския сезон. Това е и причината вирусът у нас да навлиза от английски туристи или хора, завърнали се от Великобритания.
Почти всички летища са оборудвани със специални термокамери, които засичат високата температура на пристигащите и заминаващи пътници. Всеки човек, имащ температура над 38 градуса, бива посъветван да се изследва за “свински” грип.

Какво представлява “свинския грип “?

Свинският грип е щам на А вирус, обозначен с Н1N1. Наименованието “свински” грип предизвика протести сред производителите на свинско месо, тъй като заболяването веднага предизвика спад в потреблението му. Мексико категорично забранява наименованието „мексикански грип“. Световната здравна организация (СЗО) приема наименованието "грип А (H1N1)", а не свински грип.
Новият грип получава наименованието „свински“, защото много от гените на вируса са същите като тези, които се наблюдават при грип, поразяващ свинете в Северна Америка.
По-нататъшните изследвания обаче показват, че епидемията се дължи на нова разновидност на H1N1, която досега не е била установена при свинете. Има сериозни подозрения, че първите засечени болни животни са били заразени от хора. Но тъй като вирусът е ендемичен при домашни свине, те са един от основните източници на заразата.

Свинският грип причинява инфекция, засягаща респираторния тракт на домашните прасета, но може да се разпространи и сред птици (диви и домашни) и коне. Прасетата и хората са с най-нисък имунитет срещу вируса А/H1N1. Хората се заразяват от свински грип след контакт със заразено животно или след контакт със заразен човек. От свински грип човек не може да се зарази след консумация на свинско месо, тъй като термичната обработка унищожава грипния вирус. Възможно е заразяване и от пипане на заразени повърхности.
Вирусът засяга целия бял дроб на заболелия, а не само част от него, както при обикновен грип. Леталните изходи се наблюдават най-вече при хора, които имат белодробни проблеми.

Кои са най-честите симптоми на новия грип ?

Симптомите след зараза със свински грип са подобни както при обикновения грип - висока температура, втрисане, главоболие, изпотяване, диария. Осезаемо се засягат горните дихателни пътища – хрема, болки в гърлото, кашлица. Обикновено първите симптоми се появяват около седмица след заразяване.

Лечение на свински грип

Ако човек получи симптоми, като горе изброените, моментално следва да посети личния си лекар. Всеки болен човек трябва да бъде изследван за евентуална зараза със свински грип, за да може моментално да се овладее заболяването.
Към този момент заболяването е лечимо и по-голямата част от заразените биват успешно излекувани. Водещи фармацевтични компании работят за създаването на медикаменти против свинския грип. Не са малко и подозренията за изкуствено създадена зараза със свински грип с комерсиални цели.
Някои фармацевтични фирми разполагат с антивирусни лекарства, които може да контролират болестта, но няма гаранция дали те със сигурност могат да я излекуват. Засега настанените в болница с подозрение за свински грип се лекуват с медикаменти срещу известни вирусни заболявания.
Специалисти заявяват, че вируса се поддава на лечение с лекарствата Тамифлу и Реленца, но не и на други противогрипни средства като ремантадин.
Вече е изработена ваксина срещу свинския грип. Всички страни членки на ЕС на 12 септември т.г. в Люксембург са обсъдили подробностите около общата поръчка на ваксини. Очаква се да бъдат пуснати на пазара общо 80 милиона ваксини, които ще стигнат за 1/5 от населението на страните-членки. Крайната цена на ваксината срещу новия грипен вирус няма да надвиши 10 евро. Тя ще е достъпна за българите още в началото на следващата година.
В близките дни пандемичният комитет към Министерския съвет ще реши кои рискови групи от населението на България ще получат ваксините безплатно. Най-вероятно това ще са здравни работници, които са най-застрашени от заразата, както и възрастните, хората с хронични заболявания и децата.
Не е малка и опасността от мутиране на вируса, затова поставянето на ваксина не изключва напълно вероятността от зараза.
Според СЗО епидемията е на път да отслабне в редица страни от южното полукълбо. Други експерти обаче прогнозират, че есента ще бъде големият бум на заболяването.

Алгоритъм на поведение при болен, контактен или суспектен за заболяването.
Суспектни за заболяването са хора пребивавали и завръщащи се от чужбина с остър респираторен синдром и фебрилитет, както и такива за които има данни, че са контактували с доказано болни хора.
Пробите с материали за изследване от свински грип става в инфекциозните отделения на областните болници, за целта пациентите трябва да се обръщат към личния лекар или приемните кабинети на лечебните заведения за болнична помощ.
Транспортът на болни или суспектни става с автомобили на лечебните заведения или за тяхна сметка. Груба грешка е ползването в такива случаи на обществения транспорт, поради риск от разпространяване на вируса.
На изследване подлежат болни с фебрилитет и с остър респираторен синдром завръщащи се от чужбина или контактни на доказано болни от свински грип.


Мерки за предпазване от новия грипен вирус според Международната Федерация на Червения Кръст /МФЧК/.



Препоръчват се пет прости правила за поведение, независимо къде живеем, и работим:
1. Измиване внимателно на ръцете с топла вода и сапун/ пяна. Това е особено важно след контакт с болни хора.
2. Покриване добре на носа и устата при кашлица и кихане. Това може да стане с маска или кърпичка.
3. Да се стои на разстояние поне 1,5 м. при разговор и избягване на многолюдни събирания, ръкостискания и целувки при среща с хора.
4. Изолиране на болните в отделна стая. По възможност при болният да влиза само един член от семейството и то този който няма някакви други заболявания. Добре е при болният да се влиза с маска. Редовно да се проветрява помещението. Не трябва да се забравя, че най- рискови са малките деца, бременните, болните и възрастните хора. В тези случаи е добре да се потърси веднага медицинска помощ.
5. Да бъдат унищожавани инфектираните материали, като кърпички и маски, като за целта същите бъдат запечатите в найлонова торба и изгорени или заровени.

Коментари