Не кашляйте...

Носоглътката ни цяла година отбива атаките на простудни и инфекциозни заболявания.

Как да й се помогне?
Всеобщо е мнението, че успешна преграда за тонзилите (сливиците) е специалната профилактика всеки ден. Това е комплекс от очистващи и хранителни за носоглътката процедури. Лекарите препоръчват той да се прилага в разстояние на два месеца. Защото често болните не завършват курса. Какво включва той? Промивки на носа, изплакване на устата, гърлото, капки хранително масло, дъвчене на листа от хвойна.

За промивки и изплакване на устата ви трябват. очистващи течности. Като това може да правите на всеки три дни с различни отвари. Как да си ги приготвите?

- Преди всичко трябва да се снабдите с растения с противомикробно и противовирусно действие. Към тях се отнасят брезата, девесилът, риганът, исландският мъх, многолистникът, който обаче е много горчив и не се дава на деца, лайката, евкалиптът, мащерката и др. Една чаена лъжичка суров продукт се залива с една чаша кипяща вода, оставя се 30-60 минути и след това се прецежда. Хубаво е настой-ката да е прясна, като за промивка и изплакване е нузкно тя да се разреди с вода в съотношение 1:5.

- Ако вкъщи нямате лекарствени растения, през първия ден могке да си приготвите слаб солен разтвор - щипка сол на чаша вода, за да получите солен привкус. На втория ден - слаб разтвор от сода, а на третия - слаба настойка чай. Разтворите трябва да бъдат слаби, защото силните дразнят слизестата обвивка на носоглътката. Следващите три дни повторете в същия ред.

- Много добре действа сокът от цвекло. Настържете суровото цвекло, вземете 1-2 лъжички от сместа, добавете няколко капки оцет и оставете половин час да престои. През това време клетките на цвеклото отделят лизоцим - фермент, който разрушава обвивката на бактериалните клетки и създава в организма ни антибактериална преграда на местата на контакт с външния свят, в частност с носоглътката. След това добавете половин чаша топла вода, разбъркайте, прецедете и пристъпете към процедурата. Не приготвяйте голямо количество течност, защото тя не може добре да се запазва. Но един път в седмицата може да сторите това.

Промивки на носа и изплакване на устата и гърлото
Когато си слагате течност в носа - правете го само с капкомер или шприц без игла. При това главата не трябва да бъде на много ниско ниво, накланяйте леко, така че да се изчистят всички стени на носа. Устата и гърлото жабуркайте, както сте правили в детството. За носа обемът на течността не трябва да бъде повече от една лъжичка, за гърлото - не повече от половин чаша.

Слагайте капки в носа си
Най-доброто масло за носоглътката е костилковото - на прасковите и кайсиите. Него може да намерите и по аптеките. Лечебното масло може да си го приготвите и сами от лекарствени треви. За това е нужно шепа плодови костилки, които да поставите в подходящ съд и да залеете с половин чаша растително масло. Затворете с капак, поставете на парна баня на слаб огън поне 30 минути. След това изстудете течността, прецедете и започнете процедурата.

Дьвчете смолата на хвойна
Смолата трябва да се дъвче в продължение на 15 минути. Най-добре е кедровата, но нея може да я намерите по-трудно. Използвайте и смолата на плодови дръвчета. Главният секрет на успеха на този метод е редовната грижа за носоглътката. Така ще бъдете здрави и няма да кихате и кашляте!
www.lekar.bg

Коментари